Vallaha bırakmaz Üye Ol

Reklam / Sponsor

Gönderen Konu: 1380 yıl önce yazılan İslam'a davet mektupları  (Okunma sayısı 190 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı albayrak

• Rep Puanı : 64626
  • ATATÜRK' ÜN ASKERİ
    • http://www.albayrakforum.com
1380 yıl önce yazılan İslam'a davet mektupları
« : Ocak 30, 2011, 06:01:31 ÖS »

NTV Tarih dergisi Eylül sayısında, 1380 yıl önce yazılan İslam'a davet mektuplarını yayınladı.

NTV Tarih dergisi Eylül sayısında, Hz. Muhammed'in Mısır'a,Habeşistan'a, dönemin Arap Yarımadası'ndaki yönetimlere, Sasanihükümdarı Nuşirevan'a, Doğu Roma İmparatoru Herakleos'a gönderdiği vekendileriyle uyruklarını İslamiyet'e davet eden mektuplarını yayınladı.
Bu mektuplar peygamberin maddi dünyayı da din içinde gören ve budoğrultuda düzenleme girişimlerini yansıtması bakımından oldukçaönemli. Dergi, Mustafa Fayda ile mektupların yazılış dönemindeyaşananları kendisiyle yapılmış röportajdan derlenen yazıda açıklarkentarihçi Necdet Sakaoğlu'nun, bir Osmanlı aydının 1710 yılında yazdığı'Kitab-ı İnşa mine'l-Muhtarati'l-Arifin' adlı eserde yer alan mektuplarve gelen yanıtların çevirisi ve incelenmesine yer verdi. Hz.Muhammed’in mektupları konusunda en kapsamlı araştırmayı yapan MuhammedHamidullah’ın Paris Sorbonne’da 1935’te verdiği doktora tezi bu konuüzerine idi. NTV Tarih ter darlığından dolayı bu çalışmaya yerveremediklerini editör yazısında açıklıyor.İşte Hz. Muhammed'in 628yılından itibaren yazdığı mektuplardan ikisi ve gelen cevabın günümüzTürkçesiyle çok çarpıcı satırları:

Gerçek Elçisin, İnandım

Hz. Muhammed, Habeş hükümdarına yazdığımektupta kendisini ve uyruğunu İslam'a davet etti. İslamiyet'in 5.yılında Müslümanların Habeş'e hicret etmesinden 1 yıl sonra Habeşhükümdarı Necaşi Asame, Amr bin Ümeyye Damri vasıtasıyla Hz. Muhammed'emektup gönderdi: "Resulullah'a selam. İsa hakkında buyurduğungerçektir. Hak nice buyurdu ise öyledir. Şerefli mektubunuzun içeriğiniöğrendim. Allah'ın resulü olduğun doğrudur; gerçek elçisin. İnandım vesana biat ettim. Amcanın oğlu Cafer'e biat ederek onun elinde Müslümanoldum.”

Eğer Uyarsan

Hz. Muhammed'in Doğu Roma İmparatoruHerakleos'a gönderdiği ve kendisini İslam'a davet eden mektubu:"Müslüman ol. Olduğun takdirde Allah sana iki kere sevap verir. Eğeryüz çevirirsen uyruklarının günahı senin üstündedir. Eğer uyarsan, ikikez sevap var: önce Hz. İsa'ya, sonra Resulullah'a iman getirdiğiniçin.”

Mektubunu Okudum

“Mısır-İskenderiye padişahı olan Mukavkıs’aimana davet için gönderdiği mektuba cevaben Mukavkıs’ın, Hz. Muhammed’ecevabı) Mektubunu okudum. Beni dine davet eylediğini öğrendim. Çıkacaktek peygamber kaldığını da biliyorum. Fakat öyle sanıyorum ki Şamdiyarından (Suriye) çıkacak. Gönderdiğin kişiyi ağırladım. Sana da öyleiki cariye gönderiyorum ki onların Mısır’da saygınlık ve değerlerivardır. Bir de giysi gönderdim.”

İyilik Yolunda Oldukça
“(Bahreyn hakimi Münzir bin Sava İslam’a geçmişancak halkından Yahudi ve Mecusi olanların İslam’a geçmediğini belirtenmektubuna cevaben Hz. Muhammed’in mektubu) Ben de kavmin hakkındakibağışlama dileğini kabul ettim. Müslüman olanları öylece bırak. Günahişleyenleri yani İslam’a gelmeyenleri öldürmekten bağışladım; haraçversinler. İyilik yolunda oldukça seni azletmeyiz. Yahudiliği veMecusiliği sürdürenlere cizye (baş vergisi) buyurdum.”

Hz. Muhammed’in diplomatik mektuplarını ele alan bu sayı ilebirlikte, Muhammed Hamidullah’ın kaleme aldığı ve mektuplarınkaligrafisinden üzerindeki tartışmalara kadar uzanan zengin içerikliHz. Peygamber’in Altı Orijinal Diplomatik Mektubu başlıklı kitapokunduğunda İslam’ın sadece manevi dünyayı değil maddi dünyayı dakuşatan boyutu bir kez daha hatırlanacaktır.                        

Konuyu Paylaş:
  facebook  twitter  google  google

Seo4Smf Tagleri: