Vallaha bırakmaz Üye Ol

Reklam / Sponsor

Gönderen Konu: AR-GE Merkezleri  (Okunma sayısı 321 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı DiNoZoP

  • Site Kralı..!!
  • ************
  • İleti: 10458
  • Rep Puanı : 49291
  • Cinsiyet: Bay
    • albayrakFORUM
AR-GE Merkezleri
« : Ekim 06, 2010, 10:46:21 ÖÖ »



      AR-GE Merkezleri         



    Ar-Ge Merkezlerini; Dar mükellefkurumların Türkiye’deki işyerleri dâhil, kanunî veya iş merkeziTürkiye’de bulunan sermaye şirketlerinin; organizasyon yapısı içindeayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde araştırmave geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en az 50 tam zaman eşdeğerAr-Ge personeli istihdam eden, yeterli Ar-Ge birikimi ve yeteneği olanbirimler olarak tanımlayabiliriz.

Bir işletmenin Ar-Ge Merkezi kurabilmesi için asgari gereklilikler :
  • Ar-Ge merkezlerinde en az 50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam edilmesi,
  • Ar-Ge merkezlerinin Kanun kapsamındaki Ar-Ge faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleştirilmesi,
  • İşletmenin;yeterli Ar-Ge yönetimi ile teknolojik varlıklar, Ar-Ge insankaynakları, fikrî haklar, proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği vekapasitesinin bulunması,
  • Ar-Ge merkezlerinin, Ar-Ge vedestek personelinin Ar-Ge merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünüyapacak mekanizmalara sahip olması,
  • Ar-Ge merkezlerininkonusu, süresi, bütçesi ve personel ihtiyacı tanımlanmış Ar-Ge veyenilik program ve projelerinin bulunması,
  • Ar-Ge merkezlerinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekân içinde yer alması,
  • Ar-Ge merkezlerinin, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre kurulan teknoloji geliştirme bölgeleri dışında yer alması,
Bunun dışında; işletmelerin,organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş birdenfazla Ar-Ge merkezinin bulunması durumunda, her Ar-Ge merkezi için ayrıbaşvuru yapılması gerekmekte olup Ar-Ge faaliyetinde bulunmak üzereAr-Ge merkezi kuracak işletmeler için Türkiye’de ayrıca üretim ya daticaretle iştigal eden bir işyerinin olması şartı aranmamaktadır.

İşletmeler, yıl içerisinde her zaman Ar-Ge Merkezi başvurusundabulunabilirler. Bu başvurular en geç 60 gün içerisindedeğerlendirilerek sonuçlandırılır.




5746 Sayılı Kanun ile Ar-Ge Merkezlerinde Sağlanan Muafiyetler :

  • Ar-Ge İndirimi :Ar-Ge merkezlerinde, gerçekleştirilen Ar-Ge ve yenilik harcamalarınıntamamı ile 500 ve üzerinde tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdameden Ar-Ge merkezlerinde ayrıca o yıl yapılan Ar-Ge ve yenilikharcamasının bir önceki yıla göre artışının yarısı, 13/6/2006 tarihlive 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesine göre kurumkazancının ve 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun89 uncu maddesi uyarınca ticari kazancın tespitinde indirim konusuyapılır.
  • GelirVergisi Stopajı Teşviki : Ar-Ge merkezlerinde, yürütülen Ar-Ge veyenilik projelerinde, çalışan Ar-Ge ve destek personelinin; buçalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretlerinin doktoralı olanlariçin yüzde doksanı, diğerleri için yüzde sekseni gelir vergisindenmüstesnadır.
  • SigortaPrimi Desteği : Ar-Ge merkezlerinde, çalışan Ar-Ge ve destek personeliile 26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme BölgeleriKanununun geçici 2 nci maddesi uyarınca ücreti gelir vergisindenistisna olan personelin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleriücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı,her bir çalışan için beş yıl süreyle Maliye Bakanlığı bütçesinekonulacak ödenekten karşılanır.
  • Damga Vergisiİstisnası : Bu Kanun kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilikfaaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan damga vergisialınmaz.
« Son Düzenleme: Ekim 06, 2010, 10:49:55 ÖÖ Gönderen: DiNoZoP »
Konuyu Paylaş:
  facebook  twitter  google  google

Çevrimdışı DiNoZoP

  • Site Kralı..!!
  • ************
  • İleti: 10458
  • Rep Puanı : 49291
  • Cinsiyet: Bay
    • albayrakFORUM
AR-GE Merkezleri
« Yanıtla #1 : Ekim 06, 2010, 10:47:05 ÖÖ »
5746 Sayılı Ar-Ge Kanununun Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinin 31 Temmuz 2008 tarihinde yayımlanmasından bu yana;
84 işletme Ar-Ge Merkezi kurmak için Bakanlığımıza başvuruda bulunmuş,
65 işletmeye Ar-Ge Merkezi Belgesi verilmesi uygun bulunmuş,
8 firmanın başvurusu Komisyon tarafından reddedilmiş, 4 firmanın başvurusu yetersiz olması nedeniyle kabul edilmemiştir.
Şu anda 7 başvuru ile ilgili değerlendirme süreci devam etmektedir.



     Ar-Ge Merkezleri   
      
MaliyeBakanlığı tarafından hazırlanan ve 12 Mart 2008 tarihli Resmi Gazetedeyayımlanan 5746 Sayılı “Araştırma ve Geliştirme FaaliyetlerininDesteklenmesi Hakkında Kanun” 01 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe girmiş,Kanunun Uygulama ve Denetim Yönetmeliği ise 31 Temmuz 2008 tarihliResmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu Kanun kapsamında sağlanan teşvik ve muafiyetlerden yararlanacak;

·Ar-Ge Merkezleri,

·Rekabet Öncesi İşbirliği Projeleri ve

·Teknogirişim Sermaye Desteği


ile ilgili işlemler Bakanlığımızca yürütülmektedir.

Bu kapsamda Kanunun Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinin yürürlüğegirmesini müteakip 2010 yılı Ocak sonu itibarıyla 76 işletme Ar-GeMerkezi başvurusunda bulunmuş ve 63 işletme Ar-Ge Merkezi Belgesialmaya hak kazanmıştır.

5746 Sayılı Kanun kapsamında 2009 yılında başlatılan TeknogirişimSermayesi Desteği kapsamında 159 başvuru yapılmış ve bu başvurulardan78’i desteklenmiştir.
   
         
« Son Düzenleme: Ekim 06, 2010, 10:54:15 ÖÖ Gönderen: DiNoZoP »

Çevrimdışı DiNoZoP

  • Site Kralı..!!
  • ************
  • İleti: 10458
  • Rep Puanı : 49291
  • Cinsiyet: Bay
    • albayrakFORUM
AR-GE Merkezleri
« Yanıtla #2 : Ekim 06, 2010, 10:58:02 ÖÖ »







« Son Düzenleme: Ekim 06, 2010, 11:00:55 ÖÖ Gönderen: DiNoZoP »

Seo4Smf Tagleri:
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
228 Gösterim
Son İleti Haziran 10, 2007, 02:50:14 ÖS
Gönderen: albayrak
0 Yanıt
1398 Gösterim
Son İleti Nisan 27, 2008, 12:44:12 ÖÖ
Gönderen: albayrak
0 Yanıt
136 Gösterim
Son İleti Temmuz 18, 2009, 11:43:01 ÖS
Gönderen: EzeL