Vallaha bırakmaz Üye Ol

Reklam / Sponsor

Gönderen Konu: Cem Karaca ve Barış Manço Kardeş mi?  (Okunma sayısı 151 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı DiNoZoP

• Site Kralı..!!
  • Rep Puanı : 49291
    • albayrakFORUM
Cem Karaca ve Barış Manço Kardeş mi?
« : Mart 28, 2010, 12:30:12 ÖS »

Cem Karaca ve Barış Manço kardeş mi?
Gündeme bomba gibi düşecek bir iddia... Anadolu Rock müziğinin ikiefsanevi ismi Barış Manço ile Cem Karaca, baba bir anne ayrı kardeş mi?

Habertürk gazetesi muhabiri Bülent Günal'ın haberine göre bu iddia CemKaraca'nın Almanya'da olduğu yıllarda senelerce yanında kaldığı evarkadaşı İbrahim Hızlı'nın kaleme aldığı özel bir mektupla gündemegeldi.

Cem Karaca'nın eşi İlkim Karaca ise iddiayı şu sözlerle doğruladı:"Evet, Cem bana Barış Manço'nun ağabeyi olduğundan bahsetti.''

Barış Manço'nun Belçika'da yaşayan ağabeyi Savaş Manço ise, şuaçıklamayı yaptı: 'Cem'in DNA'sıyla benimkini karşılaştırsınlar...Olmaz olmaz diye bir şey yok."

Bu müthiş iddia, ilk olarak 'özel' bir mektupla gündeme geldi. 15 Şubat2007 tarihli 6 sayfalık mektup, Almanya'nın Köln şehrindengönderilmişti. Mektubu kaleme alan kişi ise Cem Karaca'nın 1979yılından 1987 yılma kadar Almanya'da geçirdiği günlere şahitlik eden,evinde kaldığı yakın dostu, ev arkadaşı İbrahim Hızlı'ydı. Hızlı'nıniddiasına göre Cem Karaca'nın kendisinden 2 yaş büyük bir ağabeyi vardıve bu kişi de tüm Türkiye tarafından tanınıyordu. Cem Karaca'nın eşiİlkim Karaca ise iddiaları doğruladı ve "Evet, Cem bana bir ağabeyiolduğunu, bu kişinin de Barış Manço olduğunu söylemişti'' dedi.

İbrahim Hızlı'nın yazdığı mektup, "Aşağıda, Cem Karaca ile ilgili bazıhatıralarımı aktarıyorum" diye başlıyor ve şöyle devam ediyor:
"Bunlar bazı şeylerin bilinmesi için anlatmak istediğim hususlardır.Ben Cem Karaca ile 1965 senesinde Antakya'da Saray Caddesi'ndetanıştım. Ben askerdim, o askere yeni geliyordu. Eğitim alayınıarıyordu. Beni asker elbisesi içinde görünce bana sordu ve ölünceyekadar süren tanışıklığımız başlamış oldu. Asker ocağında Cem'inarkadaşlar arasındaki lakabı büyük numaralı gözlüklerinden dolayı'doktor'du."

'AYNI EVDE YAŞADIK'

İbrahim Hızlı mektubunda çalışmak için Almanya'ya gittiğini, ilerleyenyıllarda Türkçe gazetelerin başbayiliğini yaptığını, Cem Karaca'nınAlmanya konserlerinde ise sık sık bir araya geldiklerini anlatıyor:"1979 Şubat sonu ya da mart başında gazetelerden Cem Karaca'nınAlmanya'da olduğunu okudum. Tekrar buluştuk.

Bana, 'Artık Türkiye'ye dönmek istemiyorum. Türkiye'de sanat, müzikyapmak kolay değil. Fakat bana bir yer lazım. Beni buraya getirensiyasi arkadaşlar da 30 bin markımı çarptılar. Beraber geldiğimizarkadaşlar da mağdur durumda kaldılar. En az 10 kişinin ikametedebileceği bir yer lazım' dedi. O zaman benim evim 120 metrekareydi. Ogünden itibaren tüm ekip evimde kalmaya başladılar. Cem Karaca'nınAlmanya'da 9-10 yıl süreyle rahat yaşamasını sağlayan esas kişiMünih'te yaşayan bayan M.K. idi. Yani 10 yıl boyunca Cem Karaca'nınayakta kalabilmesini sağlayanlar ben, M.K., Yağmur Atsız ve OrsanÖymen'dir. Başka hiç kimseden herhangi bir yardım ve yakınlıkgörmemiştir.'' İbrahim Hızlı, 1979 yılından itibaren Cem Karaca ileaynı evde kaldıklarını, evlerinde ise rakı masasının eksik olmadığınıbelirtiyor: "Bir gün Cem Karaca'ya 'Yahu Cem, senin kız veya erkekkardeşlerin, yakının kimse yok mu?' diye sordum. 'Biliyorsun' dedi, benaslen Azerbaycanlıyım. İstanbul'da çok akrabam var, ama hepsi tüccar.Babam haricinde sanatla ilgilenen olmadı.

'KİMSEYE SÖYLEME'

Bayramlarda, akrabalarımla annem babam görüşür. Bana yaşça akranım olanYılmaz Karaca var, amcamın oğlu. Onunla devamlı irtibatım var. Benimgörünüşte ne kız ne de erkek kardeşim var. Ama babamın anlatmasınadayanarak, benden iki yaş büyük bir abim olduğunu biliyorum. Bu abimledevamlı temastayım, birbirimizi sever ve sayarız. Ben onun kardeşiolduğumu biliyorum ama onun beni bilip bilmediğinden haberdar değilim.''

İbrahim Hızlı, Cem Karaca'nın bahsettiği abisinin ismini veremediğindendolayı üzgün olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Yalnız şunu söylemekisterim, abi dediği kişi Türkiye çapında tanınmış bir kişi. RahmetliCem bana bunları içki masasında anlatırken, 'iki duble içtikten sonrasefalara dalıp böyle şeyler mi uyduruyorsun?' dedim. 'Hayır, babam banavasiyet etti. Bu senin abindir, onunla kavga edip kalbini kırarsan senievimden kovarım ve bunu kimseye söyleme' dedi."

İLKİM KARACA: Evet, Cem'in ağabeyi Barış Manço'ydu

PEKİ İbrahim Hızlı'nın Cem Karaca'dan iki yaş büyük olan ve 'isminiaçıklayamam' dediği, tüm Türkiye'nin tanıdığı kişi kimdi? İbrahimHızlı'yı telefonla aradık. Hızlı, 'özel mektubun' elimize geçmesindendolayı şaşkındı. Ama, "Evet o mektubu ben yazdım. Ancak Cem'inağabeyinin ismini ben açıklayamam. Başka bilenler de var. Onlaraçıklasın'' dedi. Biz de mektubun izini sürmeye devam ettik.

'CEM BANA BUNDAN ÇOĞU KEZ BAHSETTİ'

Bu kez Cem Karaca'nın eşi İlkim Karaca'yı aradık ve: "Cem Karaca'nınbir ağabeyi var mıydı? Size hiç bahsetti mi?'' diye sorduk. İlkimKaraca önce duraksadı, sonra da "Evet, bahsetti'' diyerek anlatmayabaşladı: "Size ancak Cem'in bana söylediklerini söyleyebilirim. Yalansöyleyemem, bildiğim her şeyi söylemek vicdan borcumdur. Evet Cem'inbir ağabeyi vardı. Söylediğine göre o kişi de Barış Manço'ydu! Cem1945, barış Manço ise 1943 doğumluydu.

Yani aralarında 2 yaş vardı. Cem benimle her şeyini paylaşırdı.Anlattığına göre babası Mehmet Karaca ile Barış Manço'nun annesi RikkatUyanık arasında bir ilişki yaşanmıştı.

"Peki bugüne kadar neden bu konuyu hiç gündeme getirmediniz?'' diyesorduğumuzda, İlkim Karaca şöyle konuştu: "Ben herhangi bir iddiasahibi değilim. Sadece siz sordunuz, ben de doğru bildiklerimi, Cem'denbirçok kere dinlediklerimi söylüyorum. Eğer durup dururken ortayaçıkıp, 'Barış Manço, Cem Karaca'nın ağabeyiydi' desem yanlışanlaşılabilirdi. Cem bana 'Gerçek magazin bizde ama kimsenin haberiyok' der sonra da gülerdi.''

'BARIŞ ÖLDÜĞÜNDE 'CANIM GİTTİ' DEDİ'

İlkim Karaca, "Cem, Barış Manço'nun ölüm haberini aldığındayanındaydım'' dedi ve ekledi: ''Yıkılmıştı. Dudaklarından sözlerdökülüyordu. Başlarını kaçırdım ama sonrasını not etmiştim. Diyor du ki;
'Canım gitti canım / canımı bilir misiniz? / O benim can dostumdu /Gözümün ağladığı kan / Ay Barış ak saçlı dostum benim / İçim kanağlıyor / Bir yanımı kopardılar, adı sen / O dağlar hangi dağlar ki /De, ben de gelem / Sana, senin dağlarından çiçekler derleyem / Senşimdilik orada bir gurbettesin / Bense hazin bir hasretteyim.'
Cem, Barış Manço'nun ölüm yıldönümlerinde hep bu şiiri okurdu.''

BARIŞ MANÇO'NUN İLK İSMİ DE MEHMET

İlkim Karaca, "Cem, 'Babam Mehmet Karaca çok çapkın bir adammış' derdi.Neticede o bir tiyatro sanatçısıydı. Barış Manço'nun annesi de döneminen ünlü ses sanatçılarından Rikkat Uyanık Hanımefendi'ydi. İlginçtir,Barış Manço'nun ilk ismi de Mehmet'ti. Tekrar ediyorum, ben herhangibir iddia sahibi değilim. Herkesin bir özel hayatı var. Ben sadeceCem'in anlattıklarını sizinle paylaştım o kadar.''

'Her ikimiz de babamıza ne kadar çok benziyoruz'

İlkim Karaca, Cem Karaca'yla Barış Manço arasında ince bir rekabetolduğunu da sözlerine ekledi: "Ama Cem, 'Barış benim rakibim değil,murakıbım derdi. Cem'in babası Mehmet Karaca aslen Azeri'ydi. Cem deBarış Manço da Azeri şarkısı olan 'Ayrılık'ı okumuşlardı. Cem o zaman,'İkimizi de baba toprağı çekti' demişti. Barış Manço'nun bir ölümyıldönümü sonrası, Cem'e Barış'ın bir fotoğrafını vermişlerdi. Aldı onuevin duvarına astı. Sonra da karşısına geçip, 'Her ikimiz de babamızane kadar benziyoruz. Herkes beni büyük zanneder ama sen benden 2 yaşbüyüksün' dedi. 'Ne diyorsun Cem sen?' deyince, 'Ne diyorsam diyorum,yaz bir kenara bunları' demişti. Sonra da eklemişti: 'İkimizin debedeni hastalıklı. Eee, ikimiz de babamızın yaşlı zamanına denk gelençocuklarıyız.''

TOTO KARACA: Kocam ölürken diğer oğlunu görmek istedi

İBRAHİM Hızlı mektubunda, Cem Karaca'nın bir ağabeyi olduğunu CemKaraca'nın annesi Toto Karaca'dan da duyduğunu söylüyor: "1985 yılısonlarında Toto Karaca bende kalmaktaydı. Bir gün, akşam yemeği yerkenToto bana bir şeyler anlatmak istediğini, ancak kimseye söylemememirica etti. 'Hayatta kocamla birlikte her şeyi paylaştım, fakat sonnefesini verirken gözlerime bakarak yapamayacağım bir şey istedibenden. 'Nedir dedim, yapamayacağın şey?' Kocam, ilk oğlu, Cem inabisini son olarak görmek istedi dedi. Ben o zaman Cem inanlattıklarını hatırladım. Toto da bana Cem in bahsettiği kişidenbahsetti. Biliyorum, bu konuyu benden başka bilenler de vardı. Fakatiki taraflı dinlemiş değillerdir diye tahmin ediyorum. Ben ikisinden dedinlediğim için inanmak mecburiyetinde kaldım. Ama üzgünüm ismiaçıklayamıyorum.

Annesi ile babası boşandığında Barış 3 yaşındaydı

BARIŞ Manço'nun annesi Türk Sanat Müziği'nin önemli sanatçılarından Rikkat Uyanık'tı.
1 Mayıs 1921 'de Adana'da doğmuştu. Çok güzel alto sesi ve müziğe sonderece kabiliyetli olmasından ötürü klasik Türk müziği eğitimi almıştı.1940 yılında İsmail Hakkı Manço ile evlenmişti. Bu evlilikten 1941 'deSavaş, 1943'te Barış, 1946'da ise İnci dünyaya gelmişti. İsmailHakkı-Rikkat çifti, kızları İnci nin doğduğu yıl 1946 da boşanmışlardı.Barış Manço babasının yanında büyümüştü. Ancak 10. sınıfta iken babasıİsmail Hakkı Bey ölmüştü. Rikkat Hanım ise ikinci evliliğini AsafUyanık ile yaptı. Sanat çevreleri de onu bu soyadıyla tanıdı. 1992yılında ölen Rikkat Uyanık'ın öğrencileri arasında Zeki Müren debulunuyordu.

SAVAŞ MANÇO: Olmaz diye bir şey yok

Bu müthiş iddiayı Barış Manço'nun Belçika'da yaşayan ağabeyi SavaşManço'ya da sorduk. e-posta yoluyla sorularımızı yanıtlayan SavaşManço, ilk e-postasında, "Size elimden geldiği kadar doğru sandığımbilgileri iletmek isterim. Çünkü yazacaklarınız, yaşamım boyu en çoksaygı ve sevgi beslediğim kişileri konu edecek. Bu nedenle sizden birazzaman istiyorum'' dedi.
Savaş Manço, iddiayı reddetmemişti ve daha sonra yolladığı e-postasındaise şunları söyledi: "Gelelim konunun gerçek olup olmadığına. 'Yaşamda,olmaz olmaz' diye düşünürüm.

Babamıza en çok benzeyen çocuğunun ben olduğum söylenir. Cem'in DNAharitası ile benimkisi karşılaştırılabilinir. Eğer aynı baba - ayrıanneler kardeşsek, DNA haritalarımızın yarısı uygunluk gösterecektir.Yok değilsek, bütün bu sevdiğimiz kişileri yeniden ve candan anmışoluyoruz: konu kapanırken bu güzel duygular yanımıza kâr kalır.''
Konuyu Paylaş:
  facebook  twitter  google  google

Seo4Smf Tagleri: