Vallaha bırakmaz Üye Ol

Reklam / Sponsor

Gönderen Konu: cPanel Kullanımı | theme x3  (Okunma sayısı 178 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı albayrak

  • ****************
  • İleti: 19561
  • Rep Puanı : 64626
  • Cinsiyet: Bay
  • ATATÜRK' ÜN ASKERİ
    • http://www.albayrakforum.com
cPanel Kullanımı | theme x3
« : Temmuz 25, 2010, 06:49:34 ÖS »




cPanel'e hoş geldiniz.Bu sizin karşılama ekranınız.Hep birlikte cPanel11 deki bütün özellikleri incelemeyi göreceğiz.İlk kez girişyapıyorsanız cPanel11 e "Welcome New User" başlıklı tabloyugöreceksiniz.Bu tabloda size eğer yeni iseniz, size bir kullanımkılavuzu seçmenize yardımcı olacaktır.

Ama biz burada beraber göreceğiz, dolayısıyla bu kısıma "Don't showthis again" Yani bunu bir daha gösterme seçeneğini seçip, "No, I'mfine.Thanks!" yani "Hayır, ben iyiyim.Teşekkürler!" yazan butonatıklayacağız.cPanel 11 de asıl kullanmamız gereken kısımları hepbirlikte göreceğiz.

Öncelikle sol taraftaki kısımda verilen bilgileri görmeye, ne anlama geldiğini öğrenelim.



"Find" yani arama kısmı aslında kısayol olarak kullanılır.Herhangi birmetinde okuduğunuz ve nerde bulunduğunu bilmediğiniz bir işlevi buradanarayabilirsiniz.Örneğin "File Manager" Dosya yöneticisi anlamınagelir.buraya file yazarsanız file ile ilgili uygulamalarıbulabilirsiniz.Şahsen ben çoğu zaman phpmyadmini aşağılarda aramakyerine php yazarak sağ tarafta çıktığında tıklayarak girerim.Çoğuzamanda cPanel de sık tıkladığınız linkleri bu kutunun altındagörebilirsiniz.



Cpanelin sol tarafındaki kısmı istisnasız, satın aldığınız paketinözelliklerini görmenize yarar.Ayrıca host paketinde belirtilenözelliklerden kaçını yada ne kadarını görmenize yarar.

"Main domain" yani ana domain yazan kısımda host paketinizin açıldığı domain adını görürsünüz.

"Home directory" hesabınızın hangi klasörde bulunduğunu gösterir.Çoğu zaman bu /home dizinindedir.

"En son login olunan yer" En son cpanel hesabınıza giriş yaptığınız ipadresini gösterir.Eğer cpanel hesabınıza birden fazla kişi giriyorsaburadan anlamanız mümkün.

"Disk Kullanımı", "Trafik kullanımı", "Email Hesapları", "Alt AlanAdları", "Park edilmiş alan adları", "Eklenmiş Alan adları", "FtpHesapları", "SQL Database", "Email Listeleri" kısımlarının yantarafında x/x şeklinde gördüğünüz kısmın sağ tarafındaki, yaniparantezin sağ kısmı hosting paketinizde ne kadar yada kaç tanebulunduğunu gösterir.Sol tarafındaki kısım ise verilen miktarın nekadarını ya da kaçını kullandığınızı gösterir.Örnek olarakkullandığımız bu hesapta Disk kullanımı yazan kısımda benim hostingpaketimin 25 mb özelliği olduğunu görüyoruz.Sağ tarafında yazan kısımdaalanımın 0,3 MB ını kullandığımı görüyoruz.Özellikler bu şekildeifadelendirebiliriz.

"Hosting paketleri" kısmında satın aldığınız host paketinin adıyazar.Host paketini satın aldığınız firmanın oluşturduğu hazırpaketlerin adı yazar.

"cPanel versiyonu", "cPanel Build", "Theme" , "Apache versiyonu", "PHPVersiyonu", "MySQL versiyonu", "işletim sistemi", Shared IP Address",vb.. kısımlarda yine sunucu ile alakalı kısımlardır.Bu alanlardan bizefaydası olabilecek kısımlar php ve mysql versiyonudur.Gerisi sunucu ilealakalı.Size lazım olabileceği kısım ise bazen php scriptlerkullanırken, veya kurarken lazım olabilir.Scriptinizin hangi versiyonile uyum sağladığını öğrenebilirsiniz en azından.


Şimdi yardımcılarımızı tanıyalım.Sağ tarafın en üst kısmından başlayalım yani.



"Preferences" kısmından yapabileceğimiz işlemler, genellikle cpanel ilealakalı olan kısımlardır."Getting Started Wizard" ve "Video Tutorials"kısımlarından cpanelin tanıtımı ve kullanımı ile ilgili bilgileribulabilirsiniz.

"Şifre Değiştir" kısmından cpanele erişim şifrenizi değiştirebilirsiniz.Daha ayrıntılı inceleyecek olursak;



"Eski şifre" yazan yere kullanmakta olduğunuz şifreyi, "Yeni şifre"yazan kısıma yeni erişim şifrenizi, "Yeni şifreyi tekrarla" yazankısıma yeni erişim şifrenizi tekrar yazdıktan sonra "Change yourPasword Now!" butonuna basarak şifrenizi değiştirebilirsiniz."GeneratePasword" yazan butona tıkladığınızda "Password Generator" penceresiaçılacaktır.



Buradan istediğiniz özellikte şifreyi cPanel sizin içinoluşturacaktır.Yapmanız gereken şifrenin içinde bulunmasını istediğinizkarakterleri kutulardan seçmeniz ve şifre uzunluğunu "Passwoırd Length"kısmından belirledikten sonra "Regenerate" butonuna basmanızolacaktır."Use Password" butonuna bastığınızda oluşturduğunuz şifregerekli alanlara yazılacaktır.Bu işlemden sonra tekrar "Change yourPasword Now!" butonuna basmanız gerekiyor.

"Update Contact Info" kısmından cpanelin size herhangi bir hatasırasında mail göndereceği adresi belirleriz.Bu genellikle host hesabıaçılırken girilir ve değiştirilmez.Aslında çok önemli birkısımdır.Hesabınızla ilgili bilgiler mail adresinize gelir.Bu kısımagirdiğinizde aşağıdaki gibi bir sayfa açılacak.Değiştirmeniz gereken"a_lper@hotmail.com" yazan kısımlara mail adreslerinizi girmenizdir.Enson "Sakla" butonuna basmak olacak.



"Change Style" kısmından cpanel görüntüsünü değiştirebilirsiniz.

"Change Language" kısmından cpanelin dilini seçebilirsiniz.



Mail sekmesinden yapabileceğimiz işlemleri tahminedebiliyorsunuzdur.Biz bize lazım olan kısmıyla ilgileneceğiz.Gerikalan kısım çok kullanılan bir kısım olmadığı için anlatmaya gerekduymuyorum.

"Email Accounts" kısmından domain adınıza mail hesabı açabilirsiniz.Linke tıkladığınızda aşağıdaki özellikleri göreceksiniz.



Email kutusuna kullanmak istediğiniz mail adını, şifre kısmınamailinize giriş şifrenizi, Password(Again) kısmına şifrenizi tekrardan,Mailbox Kotası kısımlarını dolduracaksınız.Yine "Generate Password"cpanele şifre oluşturtabilirsiniz.Mail kotasına istediğiniz değeriverebilirsiniz ama host paketinizin alanınızı geçemezsiniz.2 yada 3mblik değerler girmeniz tavsiye edilir.


Yine aynı sayfadan daha önce açmış olduğunuz mail hesaplarını ve hesaplara ait bilgileri görebilirsiniz.



Auto Responders kısmından otomatik cevaplayıcı mailhazırlayabilirsiniz.Yani bir mail geldiğinde otomatik olarak cevapgöndermektedir.

Email listeleri ile mail listesi oluşturabilirsiniz.

Mail ile ilgili bu kadar bilgi yeter.Kendimce önemli olan kısımları açıkladım.Devam edelim...

Files;



Bu kısımdan, dosyalarınızı yönetebilir ftp hesaplarınızı düzenleyebilirsiniz.Tek tek bu özellikleri ve açıklamalarını görelim.

"Yedek" yazan kısımdan yedek oluşturabilir, yedekleriniziyükleyebilirsiniz.Fakat hiç bir zaman cpanel üzerinden yedekyüklemenizi tavsiye etmiyoruz.

Çünkü cpanel üzerinden yüklenen yedeklerin çok sağlam olmadığı gibi,hatalarla dolu olduğunu da söyleyebiliriz.En sağlıklı yedek alma veyedek yükleme root panelden ssh üzerinden yapılmalıdır.Bu kısımlaraerişemeyeceğiniz için size sadece bu kısımları açıklayacağım.



Şayet yedek almak isterseniz "Download or Generate a Full Backup" butonuna basın.Aşağıdaki kısımları göreceksiniz.



"Backups Available for Download:" yazan yerin hemen altında daha önceoluşturulmuş yedeklerinizi görebilirsiniz.Yedek oluşturmak için hiç biryerle oynamanıza gerek yok.Direk "Generate Backup" butonuna basarakyedek oluşturabilirsiniz.İndirmek isterseniz ftp hesabınıza girişyaptıktan hemen sonra görebilirsiniz.Yada "Backups Available forDownload:" yazan yerin hemen altında oluşturulan yedeğin adınatıklayarak indirebilirsiniz.

Şayet root panelden yapılan ayarlara göre burada siz yedekoluşturmasanız bile bir yedek dosyası görmeniz mümkün.Bu ayaryapılmamış ise göremezsiniz zaten.

Oluşturacağınız yedeği başka bir ftp adresine yükleyebilirsiniz.Sadeceyukarıdaki formda gerekli alanları doldurmanız yeterli olacak.Çok fazlakarıştırmayalım ve sonraki özelliğe geçelim.

"Dosya Yöneticisi", "Legacy File Manager" isimli bölümlerden ftphesabınızdaki dosyalar ve klasörlerle ilgili işlemler yapabilirsiniz.Bukısım çok önemli olduğu gibi cpanelin en güzel özelliklerindenbiridir.Her ikisinden birine tıkladığınızda aşağıdaki panel açılacaktır.



Buradan girmek istediğiniz klasörü seçip girebilirsiniz.Sürekli buekranın çıkmasını istemiyorsanız ve gizli dosyalarında gözükmesiniistiyorsanız (.htaccess gibi) "Show Hidden Files ( dotfiles)" kutusunuişaretleyin.Her seferinde bu ekranın çıkmasını istemiyorsanız hemenaltındaki kutuyu da işaretleyip "Go" butonuna basın.Aşağıdaki panelyeni bir pencerede açılacaktır.
Konuyu Paylaş:
  facebook  twitter  google  google

Çevrimdışı albayrak

  • ****************
  • İleti: 19561
  • Rep Puanı : 64626
  • Cinsiyet: Bay
  • ATATÜRK' ÜN ASKERİ
    • http://www.albayrakforum.com
cPanel Kullanımı | theme x3
« Yanıtla #1 : Temmuz 25, 2010, 06:51:09 ÖS »


Muhteşem panele giriş yapmış bulunuyorsunuz.Bakalım burada neler yapabileceğiz.

Sol taraftaki kısımdan klasörleri klasörlerin içindeki klasörlerigörebilirsiniz.Klasörün içeriğindeki dosyaları görüntülemekistiyorsanız, içeriğini görüntülemek istediğiniz klasörün üstünetıklayın.Klasörlerin sağ tarafındaki "+" ve "-" butonları klasörleriniçindeki klasörleri görüntülemenize yarar.Yani bir dosyanın yerinibiliyorsanız bu butonlardan daha kısaca bulabilirsiniz.

Üst kısımdaki paneldeki uygulamalara bakalım.

"New File" sekmesinden yeni dosya oluşturabilirsiniz.



"New File Name" yazan yere oluşturacağınız dosyanın adını girin.Alttakikısıma ise dosyanın oluşturulması istediğiniz dizini seçin.Buradakialan siz hangi klasördeyseniz ona göre doldurulur.Yeri değiştirmek içinwww dizini içinde bulunan klasörlerden isim yazabilirsiniz.Olmayan birklasör adını yazarsanız, hata verecektir.Alanları doldurduktan sonra"Create New File" butonuna basmanız yeterli olacaktır.

"New Folder"



"New folder Name" kısmına yeni klasör adını girdikten sonra "Create New Folder" butonuna basmanız yeterli olacaktır.

"Copy" ve "Move File" işlemleri dosya kopyalama ve taşıma işlemleridir.



İkisinide tıkladığınızda yukarıdaki gibi panel açılacaktır.Tek fark Butonlar Bu işlemleri kullanmadan önce kopyalayacağınız yada taşıyacağınızdosya/ları seçmeniz gerekir.Seçtikten sonra pasif durumda bulunan"copy" ve "move file" butonları aktif hale gelecektir.Kopyalayacağınızveya taşıyacağınız dosyanın hedefini elle girmek zorundasınız.Örnekolarak postinfo.html dosyasını / dizinine taşımak istediğimde www yazankısımı silmem gerekir.Aynı şekilde postinfo.html dosyasını www diziniiçindeki a dizinine taşımak istediğimde "to and press 'Move'": kısmını"/www/a/" şeklinde düzenlemem gerekir.Her klasörden önce ve sonra "/"işaretini kullanmalısınız.

"Sunucuya gönder" i seçtiğim zaman yeni bir pencerede dosya yükleme sihirbazı açılacaktır.



Yeni pencerede yukarıdaki işlem sayfasını göreceksiniz."Gözat" atıklayıp sunucuya yükleyeceğimiz dosya/ları seçebilirsiniz.Seçmeişleminden sonra yükleme otomatik olarak başlayacaktır.3'ten fazladosya yükleyecekseniz "Add Another Upload Box" linkine tıklayıp yeniseçme kutuları oluşturabilirsiniz.

Not: Bu özellikle ilgili daha önce hazırladığım "cpanel ile hızlıcadosya yükleme" isimli yazıyı okumanız önerilir.Birden fazla dosyayınasıl tek seferde yükleyeceğiniz ve daha çok zaman kazanacağınızıbelirtmiştim.

Geri kalan özellikleri kısaca özet geçeyim.Zaten çoğusunu anlatmadan da anlayabilirsiniz.

"Download" Dosyaları seçtikten sonra bu butona basarsanız seçmişolduğunuz dosyaları bilgisayarınıza FTP'ye bağlanmadanindirebilirsiniz.Sadece dosyaları, klasörleri indiremezsiniz.

"Sil" butonu ile seçtiğiniz dosya ve klasörleri tek seferdesilebilirsiniz.Butona bastıktan sonra onay penceresiaçılacaktır.Kontrol edip onayladıktan sonra işleminiz kısa bir süresonra tamamlanacaktır.Yine FTP'ye bağlanmadan hızlı bir şekilde dosyave klasörlerinizi silebilirsiniz.

"Yeniden Adlandır" seçtiğiniz dosyanın/klasörün adını değiştirmenizisağlar.Açılan pencerede yeni ismi uzantısıyla beraber yazmanızgerekmektedir.Yani postinfo.html dosyasını alper.php olarakdeğiştirebilirsiniz.Ama uzantılar nasıl ise o şekilde kalmasında faydavar.Dosya yapıları bozulabilir.

"Edit", "Code Editor", "HTML editor" kısımlarından dosyalarınızıniçeriğini düzenleyebilirsiniz.Her seferde sadece bir dosyadüzenleyebilirsiniz.




3ünden birine tıkladığınızda yukarıdaki gibi bir pencereaçılacaktır.Buradan düzenlediğiniz dosyanın dilini seçebilirsiniz.Çokbir faydasını görmedim ama faydalı olduğu yerler vardır mutlaka.

"Change Permissions" kısmından dosyalarınızın ve klasörlerinizin chmodayarlarını yani okunabilir, yazılabilir, görülebilir ayarlarınıyapabileceğiniz kısımdır.




Chmod ayarlamasını gerekli durumlarda yaparsınız, script kurulumundadeğiştirilmesi gereken dosya izinleri vs... vardır.Bazı kurulumlardadosyalarınıza 777 yani her şeye izin vermenizi isterler.Bazılarında iseönemli dosyalara 666 yada 755 değerini vermenizi isterler.Bu kısımbiraz da güvenlikle ilgilidir.Gerekli duymadıkça 777 izninivermeyin.İzini isteyen dosyanın ayarını işiniz bittikten sonra tekrareski değerlerine yada 755 değerlerine ayarlayın.

"Extract" kısmından sıkıştırılmış dosya var ise bu dosyaları açmanıza yarar.

"Compress" ise seçtiğiniz dosya ve klasörleri sıkıştırılmış hale getirmenize yarar.

Tekrar cpanelimize geri dönelim."Web disk" yazan kısmından ftphesabınıza yeni kullanıcılar ve bu kullanıcılara erişebilecekleriklasörleri ayarlayabilirsiniz.



Login kısmına kullanıcı adı, Password kısmına kullanıcı için şifre,Password(again) kısmına şifrenin tekrarı, Directory kısmına ise bukullanıcının görebileceği ve erişebileceği klasörü seçebilirsiniz.Şayetdoldurmazsanız, tüm içeriği görecektir."Web Disk Account Management"tablosunun altında ise daha önce oluşturduğunuz kullanıcılarıgörebilirsiniz.

Disk kullanımı kısmından alanınızın hangi klasörün ne kadar alankapladığını grafik destekli görebilirsiniz.Yine buradan klasörlerisilebilirsiniz.Silme işlemini tavsiye etmiyoruz.

FTP Hesapları kısmından ftp hesabınıza giriş yapabilecek, alanınızüzerindeki kısıtlamadan yeni ftp hesapları oluşturabilecek, buhesapların hangi klasörü görebileceğini ayarlayabileceksiniz.Çok fazladetaya girmeyeceğim çünkü az önce anlattığım kısım ile hemen hemenaynı.Sadece oluşturma kısmı birbirine benzemekte.

"Anonymous FTP" ile ftp içeriğinizin misafirler tarafından görülüpgörülmeyeceğinize izin verebilir, varsa izini kaldırabilirsiniz.Buradasadece dosyaları görme imkanı ve dosyaları indirebilme imkanıverilebilir.Aynı şekilde uploada da izin verilebilir ki, en tehlikeliişlemdir.Bir misafir hesabınıza shell dosyası yükleyerek bütün sunucuyuhackleyebilir.



Logs kısmından Hesabınızla ilgili logları görebilirsiniz.Çok fazla detaya girmeyeceğim.

"Bandwidth" kısmından aylık trafik kullanımınızı grafik desteği ile görebilirsiniz.



"Security" kısmı güvenlikle ilgili kısımdır.

"Sifre korumalı direktoriler" Dizinlerinize ve içeriğine erişim için şifre belirlemenizi sağlar.



Linke tıkladığınızda yukarıdaki pencere açılacak.Buradan www yanipublic_html yi yani siteye erişimi tamamen şifrelemek için "DocumentRoot for" linkine tıklayın.www klasörüne şifre koyun.www içindeki birklasöre şifre koymak için "Web Root" seçeneğini seçin ve "Go" deyinseçeneklerin ne işe yaradığını yukarıda bahsetmiştim.Tekraranlatmıyorum.Biz www içinde bir klasörü şifrelemeyi görelim.



Go butonuna bastıktan sonra yukarıdaki işlem kısmı açılacaktır.Şifrelemek istediğimiz klasörün üstüne tıklıyoruz.

Sayfanın alt kısmına doğru indiğimizde aşağıdaki resme benzer bir panel görebilirsiniz.



Buradan öncelikle şifrelenen klasöre erişim sağlayabilecek kişioluşturacağız.Kullanıcıya dair bilgileri girdikten sonra"Yetkilendirilmiş kullanıcıyı ekle/Duzenle" butonuna basın.



Ben images klasörünü şifrelemek istediğim için "Name the protecteddirectory" kısmı otomatik dolduruldu."Password protect this directory"seçeneğini işaretlerin.Save butonuna basın.Artık images klasörü şifrelidurumda.

Şifreyi kaldırmak istiyorsanız yine aynı şekilde images klasörüne girinve "Password protect this directory" kısmındaki işareti kaldırıp savebutonuna basın.Eklediğiniz kullanıcıyı silmek içinde userin üstünetıklayın "delete user" butonuna basın.



Domains kısmından subdomainleri yani alt domainleri düzenleyebilirsiniz.

Alt alan adları kısmına girdiğinizde



yukarıdaki paneli göreceksiniz.Buradan "Alt alan adi" yazan yereoluşturacağınız alt domainin adını gireceksiniz.Örneğin "sohbet"Document root kısmı otomatik doldurulacaktır.En son olarak tabi"Create" butonuna basıyoruz.



Yine aynı sayfadan alt domainlerin yönleneceği adresi düzenleyebilir, ve kaldırabilirsiniz.

Manage Redirection a tıkladığınızda tarayıcı adres çubuğunusohbet.alpsi.com yazıldığında yönleneceği adresi belirleyebilirsiniz.



Yine alt domain içinde herhangi bir dosyaya yönlendirme işlemi yapmakisterseniz, örneğin sohbet.html dosyasına gitmesini istiyorsanız,kutudaki adres aşağıdaki gibi olmalıdır.

alpsi.com

Sakla butonuna bastıktan sonra işleminiz aktif olacaktır.

Eklenen alan adları kısmından hosting alanınıza kullanabilecek başkadomainleri ekleyebilirsiniz.Örneğin minik.gen.tr adında bir domainimvar ve hostingi bulunmuyor.Buradan bu domaine bir hostekleyebilirsiniz.Ama kullanmakta olduğunuz hosting hesabı ileekleyeceğiniz domainin ns ayarları aynı şekilde olmalıdır.Örneklerleaçıklayacak olursak, alpsi.com domainin ns adresi ns1.ilkshell.org vens2.ilkshell.org olsun. www.minik.gen.tr adresinin ns isimleri de ns1.ilkshell.org ve ns2.ilkshell.org olmak zorundadır.



Yukarıdaki alanı doldurduktan sonra "Add Domain!" butonuna basmanızyeterli olacaktır.Ekleyeceğiniz domain aynı host hesabını kullanacak.

Yalnız unutmamanız gereken, hosting paketinizin bu özelliğidesteklemesi gerekir.Yani add-on domains özelliğinin 0'dan farklıolması gereklidir.

Eklediğiniz bir alanı silmek yada erişimi durdurmak isterseniz yinesayfanın alt kısmında daha önce eklediğiniz domainleri görebilir,silebilirsiniz.

Park edilmiş alan adları kısmından ise add-on domains özelliğinden tekfarkı burada eklediğiniz domaine bir kullanıcı adı ve şifrevermemenizdir.Bu da şu anlama gelir ki domain sadeceyönlendirilir.Alanınızı eklenen domain tarafından kontrol edilmez.Yineaynı şekilde 2 domaininde ns adresleri aynı olmak zorundadır.

Yönlendiriciler kısmından adından da anlaşıldığı gibi yönlendirme işlemi yaparsınız.



All Public Domains yazan yerin altında oluşturduğunuz alt domainlerbulunmaktadır.Seçili olan All Puclic Domains ise bütün domainleri vealt domainleri dahil anlamına gelir./'dan sonra gireceğiniz bir dosyaçağırılırsa alttaki kısıma yönlendirme girebilirsiniz.Örneğin, bütünsohbet.html dosyalarını redirects to yazan yere yazacağımız adreseyönlendir diyebiliriz.www.minik.gen.tr/sohbet.php adresine gönder diyebiliriz.

Yine sayfanın alt kısmında düzenleme ve silme bölümü vardır.Eklediğiniz yönlendirmeleri kaldırabilirsiniz.



Databases yani veritabanları bölümünde veritabanı oluşturmayı ve veri sorgulatmayı göreceğiz.

Veritabanı oluşturmanın 2 yolu vardır.Birinci yol MySQL veritabanları kısmından oluşturmak.




Resimden her şeyi anlayabilirsiniz ama ben yine de anlatayım.

1 numaralı kısıma yani "New Database" kısmına oluşturacağımız databaseadını yazacağız.Örnek veri1 yazıp Create butonuna basın.Oluşturulduğunadair bir sayfa açılacak.Bu sayfadan Geri dön linkine tıklayın

2 numaralı kısıma veritabanı için oluşturacağımız kullanıcıya dair bilgiler yazacağız.

Kullanıcı adı kısmına yine aynı şekilde veri1 şifre kısmına da sifreyazalım.En son Create User butonuna tıklayın.Yine oluşturulduğuna dairbilgi verecek geri dön butonuna basın.

Son işlemimiz Oluşturduklarımızı birbiri ile ilişkilendirmekolacak.Oluşturduğumuz kullanıcıyı User kısmından Database kısmından daoluşturduğumuz veritabanını seçeceğiz ve Add butonunatıklayacağız.İlişkilendirdiğine dair bilgi verecek ve veritabanıoluşturma işlemimiz sonlanacak.

Buradan sonrasında phpmyadmine girerek veri sorgulayacağız.O kısma geçmeden önce 2. yol ile veritabanı oluşturmayı görelim.

MySQL Database wizard daha kolay bir şekilde veritabanı oluşturabiliriz.Mysql Database Wizarda tıklayın.



Database adını yazın ve Next Step butonuna basın.



2. kısım kullanıcı oluşturma ile ilgili kısımdır.Buraları doldurup Next Step Butonuna basın.



Bu kısım 3. kısımdır.Veritabanı ile kullanıcıyı ilişkilendirmekısmı."ALL PRIVILEGES" kutusunu işaretleyip Next Step butonuna basın.



Sonraki adımda yukarıdaki resimin aynısını göreceksiniz.Yapmakistediğiniz işleme göre seçim yapabilirsiniz.Not olarak belirteyimcpanelde oluşturduğunuz veritabanı ve kullanıcı da ismin önüne ekolarak cpanel kullanıcı adınız gelir.yani alpsi_veritabanı şeklindeolur.Dosyalarda veritabanı isimlerini girerken, alper diye değil,alpsi_alper şeklinde gireceksiniz.

Biz phpmyadmini göreceğimiz için "Return to Home" yazan yere tıkladıktan sonra PHPMyadmin e tıklayıp giriş yapıyoruz.



Meşhur phpmyadmine hoşgeldiniz Sorgu yapmak için sol taraftaki mavi yazıyla yazan alpsi_alper isme tıklıyoruz.Sağ tarafta işlemler menüsü açılacak.



Sorgu yapmak için "içeri aktar" sekmesine tıklayın.

Gözat'a tıklayıp sorgulayacağınız sorgu dosyasını seçin. ve Gitdeyin.Sorgu işlemi bittikten sonra scriptiniz de türkçe karakter sorunuyaşıyorsanız,
Dosyanın karakter grubunu latin1 ya da latin5 seçip sorgulayın.

Veritabanından yedek almak için Dışarı aktar'ı kullanacağız.




Dışarı aktar sekmesine tıkladığınızda yukarıdaki resimdeki gibi birsayfa açılacak.Sol taraftaki tablodaki küçük kutuda veritabanısorgularını seçilmiş halde göreceksiniz.Eğer seçili değil ise tümünüseç linkline tıklayıp tüm tabloları seçin.

Aşağıdaki kısımdan "Dosya olarak kaydet" kutusuna tıklayıp git butonunabasın.Veritabanını .sql dosyası olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

zip olarak yada gzip olarak indirmek isterseniz seçeneklerden seçip oyönde ayarlama yapabilirsiniz.Ama .sql olarak kaydetmeniz daha sağlıklıolur.


Alıntı

Phpmyadmin le ilgili verebileceğim bilgiler bu kadar.Daha fazlasınıkurcalayarak ta öğrenebilirsiniz.Daha fazlası size pek lazımolmayacaktır zaten

Tekrar cpanele dönelim.

Software sekmesinde CGI merkezi ve Script Kütüphanesi kısımlarından hazır scriptler kurabilir kullanabilirsiniz.

cPanel ile ilgili bilmeniz gerekenler bu kadar.Geri kalan kısımlarbilgi vermeye yönelik olduğu için kendiniz görüp öğrenmenizde fayda var

Seo4Smf Tagleri:
 

Benzer Konular

  Konu / Başlatan Yanıt Son İleti
0 Yanıt
327 Gösterim
Son İleti Şubat 04, 2007, 03:27:34 ÖÖ
Gönderen: Lamborghini
6 Yanıt
781 Gösterim
Son İleti Eylül 10, 2009, 10:27:54 ÖÖ
Gönderen: tamersengezer
15 Yanıt
1164 Gösterim
Son İleti Ocak 02, 2010, 06:10:59 ÖS
Gönderen: sihli
0 Yanıt
371 Gösterim
Son İleti Mart 12, 2007, 04:36:41 ÖS
Gönderen: TÜRKİYEM
0 Yanıt
281 Gösterim
Son İleti Haziran 07, 2007, 12:43:00 ÖÖ
Gönderen: black_wind
0 Yanıt
211 Gösterim
Son İleti Ocak 06, 2008, 12:42:45 ÖÖ
Gönderen: beyaz34
0 Yanıt
263 Gösterim
Son İleti Aralık 03, 2008, 11:50:40 ÖÖ
Gönderen: albayrak
0 Yanıt
553 Gösterim
Son İleti Aralık 04, 2008, 01:13:05 ÖS
Gönderen: albayrak
0 Yanıt
201 Gösterim
Son İleti Temmuz 10, 2009, 11:06:55 ÖS
Gönderen: Cem 1956
0 Yanıt
40 Gösterim
Son İleti Eylül 27, 2011, 06:35:46 ÖÖ
Gönderen: watchmovieon