Vallaha bırakmaz Üye Ol

Reklam / Sponsor

Gönderen Konu: Gizli İngiliz belgeleri : Vahdettin'in mektuplarında Atatürk'e küfür!!!  (Okunma sayısı 765 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ALbyRocK

• Rep Puanı : 65489
     Vahdettin- Atatürk ilişkisi hakkında tartışılacak bir iddia daha. Prof. Metin Hülagü, "Vahdettin'inİngiliz'lere yazdığı mektuplarda Atatürk için küfre varacak sözlerivar." diyor.   

İngiliz belgelerinden Vahdettin ve Atatürk

Vahdettin, Kurtuluş Savaşı'nda Mustafa Kemal'e destek oldu mu? 'Ne desteği! Mektuplarında Atatürk'e küfür bile ediyor'
ProfesörMetin Hülagü, Londra'daki Foreign Office'te (Yabancılar Ofisi) yıllarsonra gün ışığına çıkan belgeleri inceledi. İngiliz kayıtlarınadayanarak son Osmanlı Padişah'ı Vahdettin ile Atatürk'ün ilişkisinikaleme aldı

İngilizbelgelerini incelediniz. Tüm bu çalışmaların ışığı altında en çoktartışılan soruyla başlamak istiyorum. Vahdettin bir hain miydi?

İngiltere,Kurtuluş Savaşı ile Osmanlı Hanedanı'nın ve Vahdettin'in kaçışında başaktörlerden biriydi. O yüzden İngiliz belgelerinde yazılanlar çokönemli. Şunu söyleyerek başlayalım. II. Abdülhamit'ten sonra tümşehzadelere yönelik bir siyaset yasağı var. Bir bakıma şehzadelerapolitik yetiştiriliyor. Vahdettin de böyle. Çengelköy'de yaşıyor,besteler yapıyor, İslam hukuku üzerine kafa yoruyordu. Dünya nereyegidiyor, Avrupa nereye koşuyor, Osmanlı'nın geleceği ne olacak gibisorular Vahdettin'in gündeminde büyük yer kaplamıyordu.

Vatan haini değildi ama siyaseten bilgisizdi, yeteneksiz ve başarısızdı

* Böyle bir adam 1918 yılında, ağır şartların yaşandığı bir dönemde tahta çıktı.

Evet...Ve Vahdettin'den çok şey bekleniyor. Vahdettin hain değildi amasiyaset, özellikle dünya siyasetini bilmeyen bir adamdı zaten. AmaVahdettin'in tecrübesizliği kadar Osmanlı'nın da zaafları var. Siyasetbilmeyen birinin tahta çıkması onun vatan haini olduğunu göstermez.Çünkü padişahlara Osmanlı tebaası, toprakları bir mirastır. İnsanmirasına ihanet eder mi? Çiftlik sahibi kendi çiftliğinin yok olmasınıbile bile ister mi?

* İstemez herhalde...

Oda istemiyor. Ama yeteneksiz, başarısız. Çevresindeki sözde siyasetbilenlerin oyuncağı oluyor. Oyuna getiriyorlar onu. Ve şartlar geliyor,geliyor... Vahdettin 17 Kasım 1922'de, yani bundan 85 yıl önce İngilizMalaya gemisiyle Malta'ya kaçıyor. Ama Mustafa Kemal günler öncesindenVahdettin'in kaçacağını biliyor.

Atatürk, Vahdettin'in kaçacağını biliyordu, sarayda casusları vardı

* Nasıl biliyor?

Çünküsarayda bir casusu var! Vahdettin'in en yakınındaki kişilerden biri bu.Ama kim olduğunu bilmiyoruz. Bildiğimiz Atatürk'ün o dönemde gazetelereyansıyan açıklamalarında söylediği, "Vahdettin'in kaçacağını günleröncesinden biliyordum" açıklaması... Atatürk Saray'daki gelişmelerdengün be gün haberdar. Neler oluyor, biliyor. İngiliz belgelerine de budurum aynen yansımış.

Padişah iddia edildiği gibi kaçarken yanında bir servet götürmüyor
* Vahdettin söylendiği gibi sürgüne bir servet mi gitti?

Hayır.Vahdettin'in İstanbul'dan ayrılırken yanına oğlu Ertuğrul'u,hizmetlilerinin bir kısmını ve sultan aylığı olan 50 bin OsmanlıLira'yı alıyor. Bu da o günün parasıyla 20 bin İngiliz Sterlini ediyor.Paranın bugünkü değeri ise yaklaşık 215 bin YTL. Ayrıca bu paranın tümünakit de değil. Aralarında Fransız ve İngiliz bonoları var.

* Bu para bonolarla mı birlikte 20 bin lira ediyor?

Evet.Zaten para da İstanbul Merkez Bankası'nda yatıyor. Ancak mevduatLondra'daki BTC Bank'a havale ediliyor. Belgelerde paranın neredennereye aktarıldığı, hangi tarihlerde ne kadarı çekildiği belli. Bu para1924 yılına kadar idare ediyor. İngilizler Vahdettin'i Malta'yabıraktıktan sonra 'bizden bu kadar' diyor, gerisine karışmıyorlar.Vahdettin sonraki tüm yolculuklarının parasını, harcamalarını kendicebinden yapıyor. Ve istediği zaman da parasını çekemiyor. İngilizyetkililerden izin aldıktan sonra parça parça parasını çekebiliyor.Bonoları bozduruyor ve beş parasız kalıyor, sefil düşüyor. Zaten beşparasız kaldıktan sonra da gerek Vahdettin gerekse Osmanlı hanedanıiçin son çırpınışlar başlıyor.

Atatürk, arkasından Saray'da sayım yaptırdı, arası iyi olsa yapar mıydı?

*Atatürk'ün Vahdettin için, 'Namuslu adamdı, isteseydi giderken TopkapıSarayı'nı götürürdü' diye bir açıklama yaptığı iddia ediliyor.

GerekAtatürk'ün bu açıklamalarını gerekse Vahdettin'in Atatürk için, "O birOsmanlı Paşası'ydı. Kimse onun hakkında kötü bir söz söyleyemez'türündeyaptığı iddia edilen açıklamaları gerçekçi bulmuyorum. Bunların tümüAtatürk ile Vahdettin'in arasını bulma çabaları. Gerçeği yansıtmıyor.Vahdettin kaçar kaçmaz Ankara hükümeti ne yapıyor?

* Ne yapıyor?

TopkapıSarayı'ndaki değerli hazinelere ve Kutsal Emanetler'e baktırıyor,sayımları yapılıyor. Acaba kaçırmış mı diye? Özellikle kutsalemanetlere Ankara Hükümeti büyük önem veriyor. Çünkü onlar bir bakımahalifeliğin simgesi.

Padişah'ın kullandığı ifadeleri yazsam başım hakaretten belaya girer

* Yani siz son günlerin hakim görüşünün aksine Atatürk ile Vahdettin'in arasının kesinlikle iyi olmadığını söylüyorsunuz.

Bakın,öyle belgeler var ki, ben kitaba koyamadım. Niçin biliyor musunuz?Vahdettin'in İngiliz yetkililerine yazdığı kimi mektuplarda Atatürkiçin küfre varacak kadar sözleri var. Ben bu belgeleri yazsamhakaretten mahkemeler yakama yapışır. Sadece Vahdettin'in bu türmektupları olduğunu belirttim ama belgeleri kelimesi kelimesineyazmadım. Vahdettin Atatürk'e bir bakıma düşman. Çünkü onu tahtındanindirdi, saltanatına son verdi. Zaten Atatürk de Nutuk'ta Vahdettiniçin, 'sefil, aciz, anlayıştan yoksun, yaratık' gibi kelimelerikullanmış. Atatürk ile Vahdettin arasında en büyük çatışma biriningelenekçi diğerinin yenilikçi olmasından kaynaklanıyor.

"Tahttan geçici feragat ettim" demiş; "yine başa geçerim" umudu taşımış

*Peki Vahdettin kaçtıktan sonra kaderine razı mı oluyor yoksa tekrar bir gün İstanbul'a geri dönerim umudum taşıyor mu?

Bakınburası çok önemli. Vahdettin son nefesini verene kadar tahtındanvazgeçmiyor. Bir gün şartların olgunlaşacağını ve saltanatının başınageçeçiğini umut ediyor. 1923 yılında Hicaz'da Mekke Beyanname'siniaçıklıyor. Orada diyor ki: "Akıllı ve münevver kimseler fiilen, irsenve istihkÃ�¢ken hilafet ve saltanat makamında bulunan (ki bu dünyadakien büyük ve en ehemmiyetli makamdır) bir sultanın vatana hıyanet etmeemel ve hırsına kapılmasını nasıl izah edebilirler? Bu makamın veözellikle hilafetin şeref ve haysiyetini muhafaza etmek için tahtımımuvakkaten (geçici olarak) terk ettim, refah ve rahatımı bir kenaraattım.'

Yıllarca Ankara'dan "Genel Af" beklemiş mallarının iade edileceğini düşünmüş

* Geçici olarak...

Evetaynen öyle diyor. Ve ekliyor: 'Saltanattan ve vatandan ayrılmamınsebebi uyguladığım siyasetin hesaba çekilmesinden korktuğum için değil,canımı, şerefimi kurtarmak içindir. Güç yetiştirilmeyecek şeylerdenuzak durmak peygamberimizin sünnetidir.'

* Peygamber sünneti derken?

Hz.Muhammed'in Mekke'den Medine'ye Hicret etmesine atıfta bulunuyor.Vahdettin açıklamasında, hilÃ�¢fet meselesinde Ankara ve İstanbul'unalmış olduğu kararı hiçbir surette kabul etmiyor. 'Aziz vatanına avdetedinceye kadar Hicaz'da kalacağını' beyan ediyor ve tahtını geçiciolarak terk ettiğini söylüyor. Sultan Vahdettin aynı zamanda genel biraf ilanının kısa bir süre içerisinde gerçekleşeceğine, kendi adının dasöz konusu listenin başında yer alacağına ve bu af dolayısıyla LozanAntlaşması'na uygun olarak Türkiye'de Ankara Hükümeti tarafındanmüsadere edilen malların kendisine tekrar iade edileceğine inanıyor.

Kaynak: Vatan

Konuyu Paylaş:
  facebook  twitter  google  google

Seo4Smf Tagleri: