Ýlköðretim öðrencilerine tüyolar MEB, 2008-Haziran'da son kez yapýlacak OKS’nin yerine geçecek Ortaöðretime Geçiþ Sistemi’nin içeriðini anlatan bir kitapçýk hazýrladý. Ýþte 25 soruda yeni sistemin ayrýntýlarý:
Yeni sistemin anlatýldýðý kitap, eðitimci, veli ve öðrencilerin sorularýna açýklýk getirdi. Ýþte 25 soruda yeni sistemin tüm ayrýntýlarý....
1-OKS neden kaldýrýldý?
OKS’de sorular, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerini kapsamakta, yýl boyunca öðretim görülen diðer dersler kapsam dýþýndaydý. Öðrenciler sadece belirli derslere yönelip, sosyal aktivitelerden uzak kalýyordu.
2- OKS’nin olumsuzluklarý nedir?
Öðrenci baþarýsýnýn 120 dakikalýk ve telafisi olmayan bir sýnavla ölçülmesi, öðrencilerimizde ve velilerde kaygý, stres, gerilim, tek hedefe kilitlenme olumsuz tutumlarý berberinde getirdi. Bu süreç, okul içi performansý azaltýp disiplini olumsuz etkiledi.
3- OGES nedir?
Ýlköðretim 6, 7 ve 8’inci sýnýf öðrencilerinin yýllara yayýlan seviye ve performans ölçümüyle alacaklarý puanlara göre, ortaöðretim kurumlarýna yerleþtirilmelerini esas alan Seviye Belirleme Sýnavý (SBS), Yýlsonu Baþarý Puaný (YBP), Davranýþ Puaný (DP) olmak üzere üç ana unsura dayanan Ortaöðretime Geçiþ Sistemi (OGES)’dir.
4- OGES tam olarak ne zaman iþlerlik kazanacak?
2009-2010 eðitim öðretim yýlýnda.
5- OGES dershanelere yönelimi artýracak mý?
Hayýr. Sistemin unsurlarýndan sadece biri olan SBS, öðrencinin derste gördüðü konulardan temel düzeyde ve zor olmayan sorulardan oluþmakta.
6- SBS, zorunlu bir sýnav mý?
Deðil. Ancak; merkezi sistemle öðrenci alan okullara yerleþtirmede puana etkisi var.
7- SBS, hangi sýnýflarda yapýlacak?
21 Haziran 2008’de 6. sýnýflara, 22 Haziran 2008’de 7’nci sýnýflara, 2008-2009 öðretim yýlýnda ise 6, 7 ve 8’inci sýnýflara.
8- Özel eðitime muhtaç öðrenciler SBS’ye girecek mi?
Evet, çünkü bu sistem öðrencinin tüm özelliklerini dikkate alarak ortaöðretime bir yönlendirme yapmayý hedeflemekte.
9- Yýl Sonu Baþarý Puaný (YBP) nedir?
Ýlköðretimin 6, 7 ve 8’inci sýnýflarda, öðrencinin o yýl derslerden aldýðý yýl sonu puanlarýnýn haftalýk ders saati ile çarpýlarak elde edilen aðýrlýklý puan toplamýnýn, haftalýk ders saatine bölümü ile hesaplanan puan.
10 - YBP nasýl hesaplanacak?
Öðrencinin, öðretim sürecinde elde ettiði kazanýmlarý 100 tam puan üzerinden verilecek. Puanlama daha sonra 500 tam puana dönüþtürülerek YBP hesaplanacak. Hesaba tüm dersler (Resim, müzik vd) katýlacak.
11 - Davranýþ Puaný (DP) nedir?
Ýlköðretim okullarýnda; öðrencilerin tavýr, davranýþ ve yetenekleri ile ilgili olarak belirlenen kriterlere göre öðretmenlerin ayrý ayrý verecekleri puanlarýn aritmetik ortalamasýndan sistemce otomatik elde edilen puandýr.
12- DP hesaplanýrken objektiflik saðlanabilecek mi?
Birden çok öðretmenin katýlýmý zorunlu olduðundan subjektif deðerlendirmeler olmayacak.
13 - DP nasýl hesaplanacak?
6, 7 ve 8’inci sýnýflarda öðrencinin davranýþlar ile yönlendirme yönergesinin verileri dikkate alýnarak yapýlan deðerlendirmelere göre sistem tarafýndan otomatik olarak belirlenecek.
14- Sýnýf Puaný (SP) nedir?
Ýlköðretim 6, 7 ve 8’inci sýnýflar için SBS Puaný (% 70), YBP (%25) ile DP (% 5) etkiyle her 3 puan türü için üç yýlda ayrý ayrý hesaplanacak puan.
15 - OYP nedir?
Ortaöðretim Yerleþtirme Puaný. 6’ncý sýnýf puaný (SP 6) % 25, 7’nci sýnýf puaný (SP 7) % 35 ve 8’inci sýnýf puanýnýn (SP

% 40 oranýnda hesaplanmasýyla elde edilen puan.
16- SBS’ye girmeyen öðrencinin OYP’si nasýl hesaplanacak?
Sýnava girmediði yýlýn en düþük SBS puaný alýnarak hesaplanacak.
17 - SBS’de testlerinin aðýrlýk katsayýlarý ne olacak?
SBS’de Türkçe 4, Matematik 4, Fen Bilgisi 3, Sosyal 3, Yabancý Dil 1 olacak.
18 - SBS’de sorularýn içeriði nedir?
Okulda sunulan eðitim ve öðretime dayalý olarak hazýrlanacak. Sorular, öðrencinin öðrenim gördüðü yýla ait olacak ve geçmiþ yýllarý kapsamayacak.
19 - SBS’de soru sorulacak dersler hangileri?
Türkçe, Matematik, Fen ve Tek., Sosyal Bil., Yabancý Dil, Din Kült. ve Ahlak Bilgisi.
20- SBS’de soru sayýsý ne olacak?
6’ncý sýnýflarda 80, 7’nci sýnýflarda 90, 8’inci sýnýflarda 100 (2009 yýlýndan sonra) soru sorulmasý düþünülmekte.
21- Ortaöðretim kurumlarýna yerleþtirme iþlemleri nasýl yapýlacak?
OYP’ye göre 8’inci sýnýfýn sonunda tercih baþvurularý alýnmak suretiyle, puan üstünlüðü esasýna dayalý olarak önceden belirlenmiþ kontenjanlara göre yapýlacak.
22-- Bu yýl 7’nci sýnýfta olan öðrenciler 2009’da nasýl yerleþecek?
7 ve 8’inci sýnýf orta öðretime geçiþ puaný ile yerleþtirme iþlemleri yapýlacak. 7’nci sýnýf % 40, 8’inci sýnýf % 60 oranýnda hesaplamaya dahil edilecek.
23- SBS’de yabancý dil sorusu özel okul öðrencilerine avantaj
saðlamayacak mý?
Sýnavdaki dil sorularýnýn düzeyi ve aðýrlýk katsayýlarý düþük. Avantaj saðlamayacak.
24- SBS ve OKS kýlavuzlarýna nasýl eriþilebilecek?
Kýlavuzlar, MEB’in internet sitelerinde ileri bir tarihte yayýmlanacak.
25- 2008’de özel okullara giriþ nasýl olacak?
Bu okullara giriþ, kendi kurumlarýnca belirlenen usul ve esaslara göre yürütülecek