İngilizce öğrenmenin püf noktaları
Erciyes Üniversitesi Yabancı Dil Öğretim Görevlisi Ahmet Eyici, İngilizce öğrenmenin püf noktalarını açıkladı.
İngilizce öğrenmenin günümüzde artık bir özel yetenek alanından çıkıp,genel yetenek alanına girdiğini belirten Erciyes Üniversitesi YabancıDil Öğretim Görevlisi Ahmet Eyici, isteyen herkesin İngilizce'yiöğrenebileceğini belirtti. Eyici, yabancı dil öğrenmenin zor bir işolduğu yönündeki yanlış inançların, dil öğrenmenin önündeki en büyükengel olduğunu söyledi. Doğru yöntemlerle yabancı dil öğrenmeninyollarını anlatan Eyici, eğitim ve öğretim kurumlarının hemen hemen herkademesinde 30 yıl görev yaptığını ifade etti. Eyici, "Benim vemeslektaşlarımı en çok üzen konu, kendini ifade etmesini bilmeyenamaçsız, hedefsiz ve kısa yoldan zengin olacağını düşünen gençlerinyetişmesi. Günümüzde gençlerin önündeki en büyük sorunlardan biriyabancı dil yetersizliğidir. Özellikle İngilizce hayatımızın heralanında kendini göstermektedir. İş arayan gençler en çok İngilizcebilmeme engeline takılıyorlar. İngilizce öğrenmeye yanlış yöntemlerleçalışmış ve başarılı olamamış kişiler, İngilizce öğrenemeyeceğiinancına kapılıyorlar. Bu yanlış inanç da onların İngilizceöğrenememelerine ve İngilizce'den uzaklaşmalarına sebep oluyor.İngilizce öğrenmeye ilgi duyan herkes İngilizce'yi öğrenebilir" dedi.
Cep telefonu menüsünün bile İngilizce'ye çevrilmesinin yabancı dilöğrenmede yardımcı olacağını belirten Eyici, İngilizce öğrenmekisteyenlere ise şu tavsiyelerde bulundu:
"İnsanlar İngilizce öğrenirken hata yapmaktan ve gülünç durumadüşmekten korkuyorlar. Hata yaptığınız için kimse siziayıplamayacaktır. Eğitimizin ayrılmaz bir parçası olan hata yapmaktankorkmayın, hatta bilerek hata yapın. Öğreneceğiniz dilin bütünkelimelerini kısa sürede öğrenemezsiniz. Ama kelime hazinenizigeliştirmek için elinizden geleni yapmalısınız. İlk adım, öğrenilenyeni kelimelerle cümleler kurmak ve bu cümlelerin doğru telaffuzlarınıöğrenmek. Duyduğun sözleri kafanızda Türkçe'ye çevirmeyin,konuşulanları o dilde anlamaya çalışın ve yanlış da olsa hemen hızlıbir şekilde cevap vermeye çalışın. Bu hızlı düşünme ve cevap vermeyeteneğinizi geliştirecektir. İngilizce şarkı sözlerinin anlamlarınıaraştırarak öğrenin. Bu şarkıları ezberleyin. Şarkıları söylerkenanlamlarını düşünün. Ne kadar çok şarkı öğrenirseniz dil alanınızınsınırlarını o kadar geliştirirsiniz. İngilizce'ye ait kitap, dergi,gazete, broşür ne bulursanız okuyun. Yanınızda küçük bir not defteribulunsun. Kullanmayı istediğiniz dil kalıplarını, sözcükleri içindebulunduğu cümle ile birlikte defterinize yazın ve tekrarlayın. Birkalıp veya sözcüğün sizin olması demek, onu uzun dönemli hafızaya atmışolmak demektir. İngilizce TV ve film izlerken mümkünse kulaklıkkullanın. Böylece beyniniz, işitsel dikkatiniz dağılmadan doğrudankayıt yapabilir. Bunları yaparken filmi anlamayabilirsiniz ancak bu hiçönemli değil. Unutmamak gerekir ki beyin doğal olarak dil kalıplarınıbir süre sonra ayrıştırma ve benzeştirme becerisine sahiptir. Filmizlerken hoşlandığınız dil kalıplarını yazacak bir defteriniz olsun.Filmde duyduğunuz tonlamaları tekrarlamaya çalışın. Aynı filmi birkereden çok izleyin. Olumsuz inanç, İngilizce konuşmanın önündeki enbüyük engellerden biridir. Geçmişte yanlış tekniklerden kaynaklananolumsuz bir deneyim, arkadaş ortamlarında yapılan hatalara gülünmesi,öğretmenin hata yapıldığı zaman kızması, sabırsızlık göstermek ve bunungibi yaşanmış olumsuz olayların sonucunda farkında olmadan kendineyetersizlik duygusu ve kendine güven azalmış olabilir. Hata yapmak sonderece normal bir durumdur. Bu durumun doğal bir durum olduğu inancıiçerisinde İngilizce öğrenme çalışmaları devam ettirilmelidir.İngilizce öğrenebilirim inancı geliştirilmelidir".