'' ALOOo ! BENDEe LİSELİYİM '' , HATDINA HOŞGELDİNİZ ''
''
ALTIN ÖĞÜTLER VE VERİLEBİLECEK GÜZEL TAVSİYELER ''
Lise 1 İle 8.Sınıf arasında'ki bağlar benzerlikler nelerdir ?Sevgili Arkadaşlar 8.Sınıfı geçmiş bir arkadaşımız karneyi aldığı geceuyurken full time okuyacağı Lise ortamını düşünür aklından bir çok şeyyazıp çizer ileriye dönük planlar yapmakda ve homurdanmaktadır. aklınınbir köşesinde muhakkak durur bu tüm 8.Sınıf dan mezun olan arkadaşlariçin geçerlidir bir büyüme hissi tıpkı elma'nın olgun olanını ısırmakgibi olgun düşünme yetisinin yerini ayarlamasıdır bırakın bu duygukendiliğinden oluşsun lakin sizlerde duygularınıza katkı yaparak afakufak tecrübeler edinecek, bünyenize katkılar sağlıacaksınız.
Karneyi elinize aldığınız andan itibaren LİSELİ MODUNA geçebilirsiniz. ( Abartıyı kaçmadan ) Taşkınlık Çıkartmadan .
İlk Yapmanız gereken tüm düşünceleri aklınızdan silmeniz.
Lise'ye Başlamanın Başlıca Getirdiği Sorunlar.Nelerdir ?*Heyecan
*Gece stresleri
*Okulların açılmasına 1,2 Hafta kala eski sınıfında bulunanarkadşalarınla fazla efor sarfetme (diyalog , koşuşturmaca bilgialışverişi ) tuhaf hisler
*Aile içi küçük sıkıntılar kavgacı kimliğe bürünme
* Yuvadan ilk kaçış hissi
* Eski sınıfa karşı büyük özlem ile yanma tutuşma , üzülme keder yarım kalan hesapların kapanma düşünceleri ,
Aşıksanız Aşk sorunu çekme ayrılık duygusu ( ki en büyük dertir ) bunuyenmeniz gerekir 8.sınıf bitdi gitdi artık ilerisi var felsefesiaklınıza yerleştikçe herşey güzelleşecektir sorun etmeyin..telaşlanacakda bir durum yoktur.
* Eski Modumu kaybederim düşüncesi
* Uykusuzluk
- Oğlum ne yapıcaz
? başka bir ortam acayip tuhafım harbi ortamı merak ediyorum açıkcası
- Oğlum gideceğimiz mekan'da mezun olan abiler filan var tanıdıklar korkma sorun olmaz dalarız dalana salla!.
- He Oğlum o zaman bak ahmete mesaj çek lise'nin bahçesine birlikte giricez bir olalım gözünü sevim
- A..x bişiy olmaz oğlum ayarlarız
LİSE ORTAMINA İLK AYAK BASIŞ ( SİZİN ÜZERİNİZDEKİÖĞRENCİLER İÇNİ KÜÇÜK SİZİN İÇİN BÜYÜK BİR ADIM ( TIPKI AY'A İLK ADIMGİBİ
Gideceğiniz Lise Mahalle dışı isetanıdık yok ise tutduğunuz takım UEFA kupasını almış olsa bile oheycanın 2 katı duygu köpürcüğü ile dolacağınızı baştan söliyelim. ogece sabaha kadar o ortama yürüyüşünüzü düşüneceksiniz. Kimseyidüşünemeyecek yerinde duramama hissi paniksel davranışlar bir yandandaben iyim yahu diye haykırışlar kopsada gönlünüz'de tam aksine karışıkduygular sarmaşığında yokuş çıkıcaksınız. Ayaklarınız kıramp dahi girebilir .tatlı huzurlu bir heycandır panik olacak bir durum yok.
İlerlerken Yoldan dönmeyide düşünebilir ne olur sanki 2.ci 3.cü gün gitsem diyede düşünceler aklınıza gelecekdir
bu düşüncelere kapılmayın. sonra fena karışıklıklarlakarşılaşabilirsiniz animallah siz yokken ortam kurulur sınıfta içeribir girersiniz sınıfın ortasın'da bakınırken sınıf cemaati sizi bankadan kredi çekmeye gelmiş memur sanabilir .
İlk Ortamı şöyle düşünün Buzluğa bir su kabı koyuyorsunuz su buztutuyor o su kabını ortamından sıcak bir ortama çıkartıyorsunuz buzlukab bir süre buz kalsada ortam onu değiştirmekle mükellef olucakdır
Sınıf ilk gün Cömaat kampı gibi olabilir. bir an ne oluyor yahu demeyekalmaz 72 saat içinde saldırın a..X diyenimi ararsınız yeni gelenleryak bir sigara oğlum diyip bahçede gizli kaçamak dumanlananımıararsınız onu bilemem size verebielceğim limit 72 saat ( o zamanzarfında kendinizi en iyi şekilde tanıtmalı ve göstermelisiniz ) sizinasıl tanıyacakları çok önemlidir o kişilik zira 4 sene size yapışacakve sınıfın gözlemlemesi olarak üzerinizde kalıcakdır iyi bir kariyer veçizgiyi girer girmez onlara hissetdirmelisiniz. ( Not : Kavga gürültüpatırtı ile denemeyin ) Kaba kuvvet uygulamayın .
Onların dikkatini bazen bir bakışınızla bile değiştirebilir ve çekebilirsiniz .
Bazen bir söz ile tüm sınıfın ilgi odağı olabilirsiniz
Demek istediğim şu iki nokta üst üste : Kimi vardır 1 gün boyuncaşamata yapar durmadan konuşur espiri patlatır herkese sıradan gelir .kimse onu dinlemez
Kimi vardır hiç konuşmaz sonradan bir sözcük dudaklarından çıkıverirtüm sınıf onu dinler ona güler dikkatini ona yoğunlaştırır siz 2.ciolanı benliğinize savuracaksınız öz ve az konuşmalı espirileriniziyerine ve yurduna göre kullanmalı kavgacı değil anlayışlı olabilmeyibaşarmalısınız.
illaki kavga yapmayın demiyorum herkese karşı samimi olmayın en yakın dostunuza bile mesafeli davranın .
İki Öğrenci grubuna Örnek verelim :
X LİSESİ Lise 1 Üçüncü GÜN
AHMET ( 2 YILLIK'dır KÜFÜRBAZDIR )SELİM ( 2 YILLIK'dır ahmetin 2 yıldır arkadaşıdır )MEHMET ( Sınıfa yeni gelmiştir. )
Ahmet : Selim senin a.xx koxxim geçen bir maç izledim iddiaya girmiştik sözünü hala tutmadın.
Selim: tamam alıcaz kolanı olum bak mehmet yeni geldi sınıfa ( mehmetkendini çok boşboğaz göstermiş birisidir. laubalidir entrikalar yaparkendince küfürü sever )
Mehmet : S.a kardeş memnun oldum ben mehmet memo diyebilirsin.
Ahmet: Memoli diyelim la sana zuahaha memo ne olum
SİZİN YAPMANIZ GEREKEN DAVRANIŞ .''
X LİSESİ 1.SINIF ÜÇÜNCÜ GÜN
Ahmet : Selim senin a.xx koxxim geçen bir maç izledim iddiaya girmiştik sözünü hala tutmadın.
Selim: tamam alıcaz kolanı olum bak mehmet yeni geldi sınıfa ( mehmetinkendine güveni tamdır. ilk gün okadar profesyonelce davranmışdır ki onuçözmek buzu çözmek gibidir mesafeli davranır laubaliği sevmez )
Ahmet: Mehmet hoşgeldin kardeş hangi okuldan geldin
Mehmet: xxx ilköğretimden geldim hoşbuldum ahmetim inşallah daim olucak bizler için burası
Ahmet ( ahmet küfürbaz ve 2 yıllık bir öğrenci olmasına rağmen mesafelive kendisini çözülmesi zor olarak isbatlamış olgun kişilik karşısındaküfürü ağzına alma oranı yüzde 2'dir karşı tarafı çözemediği içincümleleri yılda birkez yaptığı seçme işine ayırt etmeye götürür. vesözcüklerin iyisini seçer sert kayaya çarpmakdan korkma hissi vardır.
SINIF İÇİNDEKİ İLK BİR HAFTA
Sınıfaalışma süreci bünyeden bünyeye değişir , ama o ilk gün en unutulmazgününüz olmaya aday olacaktır ki' gece yatmadan önce o ilk 7 gününüzünot edin ileriki yıllarda gülmek için güzel malzemeler olucak herkesinbirbirine bakmasına rağmen dışarıda tanışıpta sınıfa girenlere ne mutluelinizden geldiğince törenin başlamasına az bir zaman kala öğrencileriayırt edin şu şu şuna benziyor bu böyledir gibilerinden entrikalaryapın rahat olun ve eskidende bu bahçede anılarınız varmışcasına topkoşturmuşcasına gülümseyin elleriniz cebinde sakin ve refah takılınkimseye hesap verecek değilsiniz paşa paşa gireceksiniz sınıfınıza ilk 4 ders birbirinizi izleyeceksiniz tıpkı B.B.G.Evi gibi
Kızlar Erkekleri kesicek Erkekler kızları kesicek Ben Bu kızla çıkarım modu yada çocuk nede yakışıklı durumları o ilk gün kendini göstericekdir .bu hususda ilk günün cazibesi çok önemlidir . Bu bir kuraldır ve hatda bunun planı bir gece önceden yapılır Herkes yapacak diye bir kuralda yoktur.İçinizden kendinizi Vergi numarası alan bir bayiciye benzetebilrisinizdevlet dairesinde sıra bekleyen bir memur tipindede olabilirsiniz sorundeğil ilk 1 hafta kimse kimseyi tanımıyor olacak ( dışardan tanışanlarhariç ) Konuşmalar ilk gün fısıltı iledir . ses seda çıkmaz genelde ) işin enteresan yanı İlk gün Lise birlerin koridor cenaze evi gibidir sanırsınız sessiz marşokunuyor herkes saygı duruşunda ilkokulda en haylaz öğrenci bile oortamda bir merdivenden iner iken komiser odasına giriş modunda takılıretrafı gözler göz bebeği büyür anlamaya ve sorgulamaya başlar bir ikigün.2.Haftaya girilirken Lisenin en vukuatlı öğrencileri ordan toplanıreller havada yürüyün lAyn.!!. sanırsınız top yekün savaşa gidiliyor Herkes birbirine sarılır kaynaşır haydeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee Kırın A...qdökün sınıfı heryeri dağıtın şımarın uleyn.. Moduna girersiniz işde oanda zaman sizi çekip alıcak ordan yoğuracaktır..Hemen,Hemen Çoğu Mezun 8.sınıf arkadaşlarımızda bu tür replikler realhayatların'da geçerlidir. lise'nin başlamasına 2 hafta kala mutlakaeski arkadaşlar toplanır oğlum nabacazzzz lafları nasıl olcak acaba offheycan varmı ahmet selim yok be oğlum dayımda orda okudu amcaoğullarıdabu liseden mezun alışığım harcarlarsa bizi olum dersler ağırmış , yasınıfta kalırsak , ne kadar ders var a....q yaa v.s v.s koyumuhabbetler yaparak geleceği düşünür ve hatda bazıları
Üniversite modunagirer'ki bu komedi bir durum olsada oldukça güzel bir moddur evegelirken Hacettepe kampüs'den geliyor havasına girersiniz birde sigaraiçen biriyseniz (içmenizi tavsiye etmeyiz ) Öğretim üyesi modundayürürsünüz bir eliniz cebinizde diğer elinizde sigara gömlek dışardakravat inmiş v.s eski adı ile öss moduna girmene 2 sene vardır . oduygu seni sanki yarın Üniversite sınavına giricekmişsin havası katareve geldiğinde kendini Ankara Üni .Tıpda okuyorsun sanarsın akşam geçyatma alışkanlıkları bir bindimi sen değişiyor demeksindir
eskiden bir dizi veya sinema filmi başladığında peder kalk lan uyu eşşek adam saat kaç olmuş oturuyorsun derlerdi dicek iken
Lise yaşantınızda ailenizin sizi olgun görüşü sizi havaya ve moda sokup gökyüzünde uçuracakdır.
'' OLUMLU YANLARI '' *Artık sözüm geçecek düşüncesi siyaha beyaz desem inanır ulayn bizim aile gibi sözler
* Sil baştan bir ülkeye gitmişlik hissi
* Büyük bir okyanusa bırakılmış yönününü arayan ve ağırlığı olmayan bir balık duruşu
* yeni bir hayat modunun geleceği düşünülmesi
* Kendinize Yeni Modlar , Patch ( Eklentiler ) eklenmesi
* Yeni arkadaşlıklar ,Dostluklar
* Büyüklerden amcaoğulların'dan görülen lise muhabbetlerini gerçekleştirecek ve bizzat içinde yaşayacak olma duygusu
* Misafirliğe gitdiğiniz zaman Uleyn Lisedeyim ne şeklim olucak ev halkı diyecek bu lisede okuyor durumu düşünemeleri
* Tatmin edici enfes sevgi pötürcükleri V.s İçinizin içinize sığmayışı
* Ve daha fazlavi duygular'da açığa çıkması muhtemeldir.
Lise 1 İle 8 Sınıf arasın'daki tek bir ortak bağ şudur.8 .sınıftankopup ayrı bir gezegene inşiniz gibi bir duygu oalcağını baştansöliyelim siz lisede iken lisedeki düzenin sizsin kurulduğunu unutmayınsiz yokkende düzen vardı ve varolmaya devam edecek düşüncesini notalın. İlk başladığınız'da Sanki hala
8.sınıf'daherşey eskisi gibi bu 1.dönemin sonuna dek bu şekilde ilerlicekkorkulucak bir durum yokdur ortada alışma süreci dediğimiz mevzu olayael atar ve sizleri lise içerisinde kıvama sokup şekil verir sil baştanbir döneme atar sizleri
yönetim ve öğretmenler kurulu bu türvakalara alışık oldukları için liseye yeni başlayan arkadaşlarımızataviz uygularlar ilk haftalarda onları sabırla dinler yaptıkları enalavere sorunları sinelerine çekerler ve içlerinden geçirirler;8.snıfın duygusu içinizde beyler hanımlar ama lisede odluğunuzunfarkına varıcaksınız ozaman oyuna başlıyacağız '' amaç hocalarınızınsizlere karşı serbest tavırlar sergilemesi ve sizlerin yeteneklidüşünebilmelerini sağlamaları yani artık liseliyim duygusu. ( ,
'' Evet artık Lise'ye başladım '' mantığı beyne oturduğu zaman artık sen bir Liselisin
En Az 4 Ay alıcakdır bu süreç sabreden çok kazanır zaman sizi yoğururiken sizde zaman karşı katkıda bulunup zamanın sizleri istediği gibiolmaya çalışın velakin siz istesenizde istmesenizde zaman sizideğiştirecek eski arkadaşlarınızdan eser kalamaycak duygularsıfırlanacakdır.
Tüm sınıfca herkesin hareketleri değişicek şımaran yine şımaracak ancakbu süre zarfında kişiliklerinde ileriyi düşünebilme , olacak tahminedebilme duygusu yerleşecek , korku güdüsü , v.b olaylara karşı azamisınırda durabilme (sınıfı birbirine katma konsuunda) beyin yeni yeniyetileri kendine ekliyecekdir bu bir evre aşamasıdır. bu bir andagerçekleşmez .
İlk amaç : Sakinlik , Farkındalık , Düşünebilme ve uygulamadır
'' KONUDAN ÇIKARTACAĞIMIZ KAVRAM '' Siz odluğunuz gibi davranın şartlar ve kuralalar siz istemesenizde sizde etki edicektir .
Oyunu kuralına göre oynuyacaksınız. işte ozaman zaman sizi değiştirmegereksinimi duymayacak , artık kendi işerinize kendiniz yön verebilecekkıvama geleceksiniz demektir.
Lise ' de Popüler olma derdi !. ( )
( Liseli Gençliğin kendini Bulunmaz Hint kumaşı Sanması )'' En Önemli konumuzdan bir tanesi sevgili arkadaşlarım , Lise'ye ayakbastık arkadaşlar Lise 1'e geçmiş bir öğrenci (her öğrenci içingeçerlidir) Sınıfın'da yada Lise içerisin'de herkesin gözünde Muhteşem, şahane , süper gözükme sorunu bu bir istek değildir sorunda değildirpiskolojik bir etmendir bunu unutmayın lise ortamında karşılaşacağınzıen büyük sorunlardan birtanesidir, bu konuda başarılı olan öğrencisayısı yüzde altıyı geçemez ilerleyen zamanlarda kendisini gösterir tümsınıfın erkekleri bunu düşünür ama kimse kimsenin o düşüncelerinibilmez ( en samimi dostunuz dahi olsa ) siz muhteşemliği düşünüyoriseniz en samimi olanınızda bunun peşindedir )onudna amacı süper olmadikakt çekmektir genel olarak durum budur
Not: Herkes için aynı şey geçerli olucaktır kuralı yoktur bu genellemedir .
Birkere Muhteşemliği Kafanızdan silin!!!:
Tüm Samimiyetime dayanarak söliyor ve yaşanmış hikayelerin içinde olduğum için biliyorum .
Bakın ,siz Muhteşem gözükmek istedikçe birilerince küçük gözükeceksiniz
Muhteşem olma herkes beni görsün uleyn!.. en büyük benim sonra real madrid derseniz '' ilk başta batmış demeksinizdir .
Bu tür düşünme duygusun'Da ortaya çıakcak sorunlar şunlardır.
Olur olmadık yerde bir espiri patlatayım'da herkes gülsün beaa herkes gülsün
Yürüyüşünüzü değiştirme, Yeni bir stil anlayışı , kahkalaranızın farklıçıkması , Arkadaşlarınıza kızlar var iken farklı yaklaşmanız
Siz siz olun benliğinizi bozmadan ilerleyin hedefinize inanın o yapmayaçalıştığınız popüler olma hissi varya istediğiniz an size yerleşir sizmuhteşem gözükmek istedikçe zaaf verirsiniz. gerçek kimliğiniz ileolaylara yaklaşırsanız olgunluk+muhteşemlik kavramı düzgün işleyecektirMuhteşem olma sorunu Popüler olma derdine dayanır bu dert M.Ö PLaton'unöğrencilerin'dede vardı ne yaptılar ? hepsi tarihte kayboldu adıyaşayan bir PLATON oldu çünki o büyüklük peşinde değildi öğrencileriyarışa girişti en büyük ben en süper ben bırakın bunları sevgiliarkadaşlarım popüler olucam diyerekden bir yere gidemezsiniz ve hatdaLİSEYİ dahi zor bitirirsiniz aman muhteşemliğim bozulmasın halk bendenespiri bekliyor hocaya bi şaka yapayım gibi davranışların içindebulursunuz kendinizi onu yapanalrın çoğuda tarihde kaybolur .
Öğrenci = Yönetim +/+ Öğretmenler = Saygı
Öğrenci = Çevre + Mekan + Lise sınırları = Dürüstlük , Olgunluk *Düşünme yeteneği ( ki bu çok önemldiir eğer olgun düşünüyosanız enyakın arkadşaınız siizi Socrates gibi görücektir. herkesin gözündeefendi mertmi mert olgun düşünür bir idol olursunuz
Örneğin Ali ve mehmet ARASIN'da küçük bir diyalog
Ali ; Sınıflar arası maç var Memo sınıftaki hasan kadroyu kuruyormuş benide yazdımı kadroya?
Mehmet: Beni kaleye geçirmiş şe..r.siz
Ali; böle olmayacak oğlum ağır tavır koyalım sınıfda dikakt çekelim yoksa gözünde ezik gözüküyoruz
Mehmet;( Tüm sınıf içerisine bağırarak) Espiriler yapmaya başlar
aLİ; Düşünme yetisini kaybedip ; Olur olmadık yerlerde laflar sokar rezil olur
Siz kadroyu kuran hasan'a karşı kendinizi gösterme derdinde sakınolmayın Lise 1 'e başlama ilk adım bu yüzden çok önemlidir.
Bırakın zaman herşeyi yerine çeksin sakin olun gücünüzün sizlerinelinde oldunuda unutmayın. o güç gizli bir yetenek gibidir , bazen öylebir durum gelirki o güç büyük umutlarla alınmış bir transfere benzerkendisinden çok şey beklenilir ama yeteneklerini gizlediği içinkendisini gösterme şansı olmaz bu yüzden bünye güç kullanımını süreklierteler bu diğer yetenekelriniz içinde geçerlidir örneğin doğru düşünme, Konuşma , arkadaşlık ortamında gerekli yaptırımlar el koldavranışları v.s
Hasan belki lisede çevresi olduğu velakin) yada güçlü olduğu içinkadroyu kurabilir ama sizde bir güç etkisi yaratıp sınıfta mütevaziefendi + güçlü saygın birisi olabilirsiniz nasılmı =?
* Hasan onu yapıyor bende yaparsam onun gibi olurum demeyin ( kaybedensürekli siz olursunzu ) yılar mı yıllar önce kurulmuş bir takımıntaraftarına farklı bir renk giydirmeye benzer bu bunu denemeyinarkadaşlar
* Popüler olma hevesi sizi çok farklı boyutlara çeker bırakın bu hevesikendiniz olduğunuz sürece siz farkında olmadan saten popülerlikçekiceksinizdir gerek duruşunuzla gerek kendinize has çıkışlarınız veörnek oluşlarınızla.
* gerçek kimliğinizi yansıtır üzerine olgunluk katarsanız dör dörtlük birisi sözü dinlenene endder öğrenci olursunuz
* Hasan çok konuşuyorsa siz az konuşun öz konuşun
* jest ve
mimiklerinize hakim olun sınıfta en dikakt çekici kavramdır örneğin
Gülümser iken gözlerinizle sınıfı seyretmek , sınıfta tufan kopmuşherkes alkışlıyorken espiri yapan birini sizin alkışlamayıp sağelinizle cebinizde birşey arıyormuş havası vermeniz V.b örnekler
Siz önünüzde yaşanan herhangi bir duruma karşı temkinli olun ilerigörüşlü durun popüler olucam hasanı geçicem sınıfın babası ben olucamdedikçe zaaf verir kusur veririsiniiz herzman kendiniz olun kimseyeçataşmayın sinirlerinize hakim olun Lisede en büyük erdemlik olaylarayaklaşım ve duygularınızı kontrol altında tutma yeteneğidir. bunlarıunutmayalım
Çevre edinme Sorunu Lise'ye yeni başlayan Arkadaşlarımız , herhali ile kendisini bahçeortamında yada kantin ortamlarında gösterecektir liseye yeni başlayanmehmet sanki o lisede 40 yıldır okuyormuş süsü versede kendisine üstsınıflar yeni odluğunuzu muhakkak anlıcaktır ( hal ve hareket /tutumlar ve bakışlarınız ) sizi ele verecek küçük element kavramları
Bahçeye girdiğinizde yapacak en iyi işiniz hiç bir ortama girmeyişinizolacaktır nerde tek gezen varsa onlara rağbet gösterin ve yaklaşımsergileyin çünki neden diyecek olrusanız !.
Ortamı kurulu bir camia içerisin'de istenme süreci bağ kurma (iletişime geçme sorunu oldukça fazladır buda sizi huzursuzlandırabilir) mesela ertesi akşam ortamda söz sahibi geçen bir grup öğrencininbaşındaki admaı düşünürsünüz planlar yaparsınız şöle yaklaşim böleyaklaşim şu konuyu açayım bırakın onlardan uzak durun
saten farkına varıcaksınız sizin gibi yeni gelen kişilerin onlardasizler gibi düşünüyor olucaklardır bundan emino olun tedirginlik kaygıetrafı gözlemleme düşünme
önemli olan doğru kararı vermektir önceden tanıdığınız real hayatınızdabir grup o lisede ise problem yaşanmaz ama bahçede gidipte lise 3 denbir grubun içerisinden saat kaç kardeş? , kantin güzelmiş abi !.yakınlarda kırtasiye varmı ayakları onları kesmicekdir . siz doğruadımı atın kalbiniz emin olunki doğru olanı sölicektir o duyguiçerisinde kalbinizle iletişime geçin ona soru cevap şeklinde sorularsorun birebir birisiyle konuşuyormuş gibi ( bir nevi kalbiniz ısınmasürecine kadar size yaşam koçluğu olucakdır )
ÇIKARTACAĞIMZI KAVRAM ''; Hali hazır grupların içine girmeyin ,uzakdurun ne yaptığı belirsiz kişilerin çevresinde dolaşmayın güç itibarsaygınlık olgunluk istiyorsanız sizin gibi düşünen yeni geldiğini fakretdiğiniz kişiler ile
kardeş( usta)şefim nederseniz artık : mekan iyimiş okulu sevdim sizdemiyenisiniz gibi konularla yeni gelenleri yanınıza çekin kantine gidinlaflayın ilk 1 hafta full tıme evde yada boş geçireceksiniz ıvır zıvırvaadler olucak okulda v.s aldırış etmeyin kendiniz olun çevrenizikendiniz yaratın yaratdığınız grubun içerisinde eşitlik olursa o grupbirbirleriyle dostluk ötesi bağ kurucaktır siz hiç birşeyeksiltmessiniz eşit davradıkça bilakis onlar arasında saygı görücekduruma geliceksiniz mesela ben bu grubun kurucusuyum bbasıyım reisiyimgibi grup futtirilk sözlerden kaçının politik , anlaşılır olgunyaklaşın olaylara bu vecizde saygı size geri dönükcetir
Lise Ortamı REİSLİK BABALIK LİDERLİK ,kötü alışkanlıklar nefsimizin yapmak istidikleri 8.snıftan Lise 1 'e geçmiş bir öğrenci Muhakkak'ki Küfür + Sigara +dalavere + Kavga gibi v.b sorunlarla karşılaşıcak içinde olucak veyahuto tür olaylara şahitlik ediceksinizdir lakin diyorsanzı ki ben lisedenöncedede sigara içiyordum küfür ediyordum şöleydim böleydim reisdimayakları o ortamda size zor ve ağır kaçabilir bir kere küfürünmantığını silin küfürsüz yaşam +Saygı olarak size döner
unutmayalımki küfür acizlerin kullandığı şakarak höykürük bir imladır
illaki küfür olucak abartı etmeden mesela bahçe içinde mehmete seslenirken
Memo senin a.n .a. ı . - s.m nerdesin lan gel sigara içyee gidiyoruzz pe.ze.n.g
gibi küfürlü vacip sözler sizi okadar çok alçatır ki bu durudma kızbulma olanağınız yüzde 4 ihtimale iner çıkayı düşünüyorsanız tabiki sizağır olun efendi olun haklının yanmıdna durun mert bakın ezilenikendinize çekin küfür büyük olmak isteyenler için küçük olma hedefindenbaşka hiçbirşey değildir
Abartıya kaçadan fazla uzak da değilse diyalogdaki kişi küfrünüzü yineedin ama ***** bilmem napatım hüso yada ahmet gibi cümelelr vacipdeğidlir kimsede hoşlanmaz illa küfürbazım diyorsan okul seni dandikfuttirik sözü geçyen biri oalrak görücekdir okulda illaki kabadayılarvardır öle reislik yapan ağzından küfür eksilmeyen e onlar küfrediyorama yinede saygı acaiyp görüyorlar diyebilirsiniz siz sanıyormusunuz kio kabadayıyıherks ortamıdna ister kimse evine gitdiği zaman s.. lemezbile onu güzel bir ortama gidiceksiniz hoşlandığınzı kız yada kızlarınortamı her neyse artık o admaımı çağrırdınız yoksa gözü pek efendiolgun harkülade kontrollü kontrollüyüm ama güçlüyüm diyen birisinimiçağrırdınız
küfür v.s tamamen saçmalık sigra içiyorsanızda ona bişiy diyemem ama siz siz olun lavabo içerisinde içmeyin
HİÇ BİR ŞEY YAPAMAM LİSEDE YA KALIRSAM ? KORKUSU
Merak etmeyin kalmassınız kalmamanız için iki neden olucaktıryukarıdaki sayılanlar gibi efendi + güçlü gözükmek lisede geçemeyidüşünüyorsanız önemli bir altın kural vardır Öğretmenlerinize karşıikili paslaşma yapıcaksınız Öğretmenlerin yanında onların suyundangidin saten onları tanıyacak ve huyunu suyunu öğreneceksiniz pası onagöre atın gerisi gelir yine espirinizi yapın v.s lakin okul içerisindesigara içmek v.s alkol dalavere olur olmadık yerde küçüklerin yaptığıgibi sınıfı ana okuluna çevirebilecek duruma gelmişseniz durumunzuyaşdır öğretmelere karşı herzaman altın paslar atın mimikler jestlergülüşünüz onlar herşeyi takip ederler oturuşunuza kalkışınızadiyaloglarınıza yiyip içtiklerinize ( bunları salalyın yeme içeyide )kısacası siz bilmez dersiniz ama onlar herşleyi anlarla ve birlirlerşayet lise'de genel olarak en az yirmi yılını o işe vermiş hocalarolucak karşınızda ellerinden binlerce öğrenci geçmiş odluğunu sizin neyapmak isteyeceğinizi düşünebilecğeini unutmayın cana yakınlıkönemlidir mütevazi görünün şairlik ruhu katın kendinize zil çalıncahocalarınıza atdığınzı pasları durdurun 2 Ruh katıcaksınız bedeninizebir hocalara yaklaşım ruhu diğeri ise arkadşalarınıza yakalşımınız budengeyi iyi tutmalısınız yoksa rotanız kaybolabilir
SONUÇ
LİSEYE YENİ BAŞLAYAMAK ZOR BİR PİSKOLOJİ VE EĞLENCELİ BİR METOD SÜRECİDİR
Untumamanız gerekenler
* Kendiniz olamanız
* ilK başlayanlar için) , her ortama girip çıkmayın kendiniz birşeyler yapın
* Saygı için şefaat gösterin küfürü ortamınızdan kaldırın ( abatıya kaçadan ana bacı katılmadan sölenebilecekleri kullanın )
* Komiklik yapmaya çalışmayın
* Öz ve kısa konuşun ( her ortamda )
* Jest ve mimiklerinizi en ideal olarak uygulayın ( herkesin alkıştutdupuna alkış tutmayın ) ondan yana olduğunuzu belli etme güsünükaldırın hakikat nerdeyse orda olun
* Arkadaşın bahçede sigara içiyor diye sende arkadaşlarınızı toplatypçör çamak sigara içerseniz sizden eksilen çok şey olur o sigara içenadam sizi gördüğünde saygı itimat etmez sizinle sıradan arkadaşlarıgibi konuşur ölelerin yanına uramayın o durumda o sizi her görüşündeaklında tek soru olacaktuır çok ilginç birisi sizi gördüğünde sizinyanınıza yaklaşma hissi alabilirsiniz
* Kantine borç v.s şeylerden kaçının
* Oturaklı ve ağır olun ( Lider olmak istiyorum diyenler için)
unutyaın ki herkese eşit davranın
Aklınızdan POPÜLERLİĞİ silin
olaylara gerçekci yaklaşın
iki yüzlülükten kaçının ve bu bir prensip olsun işlerinizde ( sizi kendinize getirecek ve edofin etkisi yaratacakdır
Öğretmenelere ve yöneticilere kaşı saygın olun saygı gösterin sizigördüğünde lafı dinlenecek dürüst mert bir çocuk olarak görsünleritimat etsinler bir oalyınzı olduğunda bu yapmaz böle şeler diyecekkıvam gibi
kızlara asılmayın kızlara asılmanz kurduğunzu inşaati komple bir anda yıkar
saçmamalayın siz şartlı güçlü mert olgun epsirili bir yola çıktınız ölekız geçiyor bakayım esra geldi konuşayım durumlarnı silin kafanızdanozaman kızlar sizin yanınıza gelicekdir soru sorucak itimat edicekdir
mesela bir kızın yanına gitdiğinizde diğer kızlar o kıza baktıkcakısmakna güdüsü başlıyacaktır işte mehmet seldanın yanıdna gibi sözlersarfedecekler v.s
Kul hakkı yemeyin eşit olun tavis vermez olun
gerektiği yerde espirilerinizi yapın gülün neşeli olun
ama kimliğniizi hiç bir zaman unutmayın
Kalma duygusunu kafanzıdan silin o duygu beyininzde olduğu sürece siz kalacak birisiniz dmeektir
derslerinize azda osla çalışın sene sonunda faydaları saymakla bitmez her konuda
kimseden borç istmeyin çok aç olsanız dahi birilerine gitmeyin
bir çizgi çizin lise 1 de bu çizgi öyle güzel ahlakli hakikaetli bir çizgi olsunki o çizgi prensip yolunuza girsin
TÜM BUNLARI UYGULADIĞINIZDA EMİN OLUN SİZ HERKESİN SEVDİĞİ SAYGI DUYDUĞU İTİBAR ETDİĞ İBİRİSİ olcaksınızdır
illaki hepisini yapacaksınız diye bir durum yok yapabildiğiniz kadarı ile ne öğrenseniz ve uygulasanız kardır
herşey kendiniz için kalbinizin sözünü dinleyin onunla konuşuyormuşgibi aynaya bakarak doğru düşünme alışkanlığı yapın gözlerinize okuldaaynda v.s bir yerde camda bakın ki size kendinizi hatırlatsın
çoşkunun doruklarına çıkmayın çok tehlikelidir ateşle benzine yaklaşmak gibidir tüm kontrol duygunuzu elinizden alır
sakin bilinçli bir fert olun gerisi gelir popülerlik mi istiyorsunuzamacınzı buysa kfrü ihyadan saçamaca durumlardan( olur olmadık yerlerdebağırma , borç alma verme , yan bakma full bakma gibi sorunlar olmadısürece isteniz yola girersiniz
bir diğer altın kural çok çalışmaktır çalışana itimat iki kat fazlaakar çünki o kişi hem biliyor hem saygındır çalışkandır herkes ona sorusormak ister dersler sizin istediniz gibi akar hoca ilk sana bakarkonuyla ilgili gözle üzerinde olur.
ALINTIDIR.