NETWORK MARKETİNG NEDİR?
Çok katlı pazarlama (network marketing), doğrudan satışın geliştirilmişbir türüdür. Doğrudan satış, en bilinen tanımıyla, bir mal ya dahizmetin, tüketicilere yüz yüze bir ilişkiyle ve genellikle de evlerde,işyerlerinde ve perakende satış noktası sayılamayacak yerlerde, birsatışçı tarafından anlatılarak tanıtıldığı bir satış yöntemidir.
Çok katlı pazarlama ise, satışçıların, iki farklı faaliyetlerisonucunda kazanç elde edebildikleri bir doğrudan satış türüdür.Bunlardan birincisi, kişisel olarak yaptıkları satışlardan doğankazanç; diğeri de, uygulanan plana göre, ekiplerine kayıt ettiklerikişilerin ve sonra da bu kişilerin kayıt ettiklerinin satışlarındandoğan kazanç. Bu nedenle çok katlı pazarlama, kişiye kendi bağımsızişini kurma ve geliştirme şansını sunan bir olanaktır.
Ne Zaman Doğmuştur?
Uzmanların çoğu, çok katlı pazarlama yöntemini ilk kez başarıylauygulayan kişinin, Carl Rehnborg olduğu konusunda fikirbirliğindedirler. Onun öncesinde, satış teşkilatına kazandırılan heryeni satış temsilcisi için kendisini getirene prim verilmesi ya dateşkilata kazandırdığı temsilcilerin satışlarından belirli bir süre biryüzdenin ödenmesi gibi uygulamalar yok değildi. Fakat bugün anladığımızanlamda, ekibin yarattığı satış hacmi üzerinden sürekli bir kazançsağlayacak bir program ilk kez, A.B.D.'nde Carl Rehnborg'un sahibiolduğu şirketin ürünlerinin satışında uygulanmıştır.
Carl Rehnborg'un 1934 yılında kurduğu şirketin ilk ismi, CaliforniaVitamin Company idi. Sonradan şirketin ismi, Nutrilite Products Inc.olarak değiştirildi. Başlarda klasik bir doğrudan satış programıuygulanmaktayken 1945 yılında Carl Rehnborg, bugünkü çok katlıpazarlama yönteminin tüm temel unsurlarını içinde barındıran birprograma geçti. Kimileri bu programın, Carl Rehnborg'un kişisel birbuluşu olduğunu iddia ederken, kimileri Cambridge Üniversitesi'ndeyapılan bir doktora çalışmasıyla doğduğunu, kimileri ise programıNutrilite'ın Distribütörleri olan Lee S. Mytinger ve William S.Casselberry'nin geliştirdiklerini ileri sürerler.
Nutrilite daha sonra bir anlamda, bir çok katlı pazarlama devinindoğumuna aracılık etmiştir. Nutrilite Distribütörleri Rich DeVos andJay Van Andel, Nutrilite'dan ayrılarak kendi şirketlerini, ünlü AmwayCorporation'ı kurmuşlardır.
Ekonomiye Ne Gibi Yararlar Sağlar?
Çok katlı pazarlamanın, ekonomiye son derece önemli katkıları vardır.Öncelikle, onbinlerce, yüzbinlerce insana, iş ve kazanç olanağısağlayarak, bu kişilerin eksik istihdamlarını önleyerek önemli birdeğer sağlar. Çok katlı pazarlama, bireylere son derece düşük maliyetleve kolaylıkla kendi işlerini başlatabilme olanağını sunar.
Konunun bir de diğer cephesi, yani, mal ve hizmet üreticileri cephesivardır. Buradan bakıldığında ise çok katlı pazarlamanın, ürünlere,reklam gerekliliğinden ve raflardaki diğer ürünlerle rekabet etmezorunluluğundan kurtulmuş olarak, süratle nihai tüketiciye ulaşmalarınaolanak verdiği görülür.
Çok katlı pazarlama, dünya üzerindeki her ülkede ve her toplumda başarıyla uygulanabilen bir pazarlama yöntemidir.
Üretici Firmalara Neler Sağlar?
Çok katlı pazarlama yönteminin üretici firmalara sağladığı en büyükavantaj, çok düşük bir başlangıç yatırımıyla binlerce, hatta onbinlercekişiden oluşan bir dağıtım ağına sahip olma ve yine çok düşük birmaliyetle ürünleri dağıtma olanağı vermesidir.
Çok katlı pazarlama sistemini uygulayan bir firmanın dağıtımmasrafları, Distribütörlerine ödediği iskonto ve primlerden ibarettir.Bu dağıtım masrafları da, geleneksel dağıtım tarzını (üst toptancı, aratoptancı, perakendeci) kullanan bir firmanın üstlendiği dağıtımmasraflarıyla kıyaslanamayacak kadar düşüktür. Bu nedenle de çok katlıpazarlama, üretici firmaya, geleneksel dağıtım tarzını kullananfirmalarla olan fiyat rekabetinde çok önemli bir avantaj sağlar.
Öte yandan, çok katlı pazarlama firmasının dağıtım ağını aynı zamandabir nihai tüketiciler teşkilatı olarak görmek mümkündür. OnbinlerceDistribütörden ve onların aile üyelerinden oluşan bu büyük topluluk,doğal olarak birlikte çalıştıkları firmanın ürünlerini kullanırlar. Buda, firma için dev bir hazır müşteri portföyü demektir.
Dağıtım yöntemi olarak çok katlı pazarlamayı seçen bir şirketin,geleneksel tarzda faaliyet gösteren bir firmanın hiçbir zamanulaşamayacağı en uzak ilçe ve köylere kadar uzanma olanağı vardır.Geleneksel kanalların kullanıldığı yöntemde, ürünlerin gidebileceğiyerler büyük ölçüde toptancılar tarafından ve onların kendi ticaribeklentilerine uygun olarak belirlenirler. Oysa, herhangi bir yerde,bir Distribütörün yaşıyor olması dahi, o ürünün oraya erişebilmesi içinyeterlidir.
Ürünlerin tüketicilere tanıtımı bu dev dağıtım ağının üyeleriaracılığıyla ve yüz yüze yapıldığı için, çok katlı pazarlama firmasınınreklam harcamaları da çok düşüktür. Kullanılan bu yüz yüze tanıtım aynızamanda gerçek hedef kitleye yönelik olduğu için de son derece etkin veverimli bir tanıtımdır. Bu stratejik seçim, ürünlerin fiyatlarınındüşük seviyelerde tutulabilmesine olanak veren ve çok katlı pazarlamafirmasına rekabet karşısında avantaj sağlayan diğer bir unsurdur.
Çok katlı pazarlamanın firmaya sağladığı bir başka yarar da, bir cins"görünmezlik" altında faaliyet gösterilebilme olanağı sağlamasıdır.Ürünleri raflara çıkmadığı ve kitle tanıtım araçlarını kullanmadıklarıiçin rakipleri, bu tür firmaları izlemekte güçlük çekerler. Bu,özellikle de lansman döneminde olan bir firmaya önemli bir nefes almafırsatı verir. Rakipleri, pazara yeni giren bu firmanın stratejileriniöğrenip tepki gösterinceye kadar firma, pazarda ayakları üzerinde durmaaşamasına gelmiştir bile.
Uygulayanlara Neler Sağlar?
Çok katlı pazarlama sistemini seçmiş bir firmanın ekibine kayıt olanbir kişinin elde ettiği ilk avantaj, kendisinin ve ailesinin ihtiyacıolan ürünleri tüketici fiyatı yerine iskontolu, toptan fiyat üzerindenalabilmesidir. Bu, firmadan firmaya değişmekle birlikte, genellikle %20 ile % 50 arasında indirimli bir alışveriş olanağı demektir. Buyarar, bir tüketici olarak elde edilen yarardır ve geniş bir ürünyelpazesine sahip olup bir ailenin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilenbir firmanın ekibinde bulunan çok katlı pazarlamacılar için aslaküçümsenmeyecek bir avantajdır.
İkinci avantaj, satış yaptıkça gelir hanesine yazılacak olan satışkarıdır. Bu kazanç, özellikle faaliyete yeni başlandığı, henüz ekibinoluşmadığı ilk aylarda gelirin önemli bir bölümünü oluşturur. Çok katlıpazarlamada kapı kapı dolaşarak satış yapılması beklenmediği ve hattaçoğu zaman teşvik de edilmediği için, çok katlı pazarlamacı satışlarınıyakın çevresinde yoğunlaştırır, ilk satışlarını gerçekleştirip yüksekkazanç elde eder.
Üçüncü ve aslında en önemli yarar ise ekip oluşturması sonucunda,firmanın teşvik planına ve ekibin performansına göre elde edilecek olaniskontolar ve primlerdir. Çok katlı pazarlama sisteminin motoru, iticigücü, bu iskonto ve primlerdir. Bir başka deyişle, çok katlıpazarlamanın sunduğu iş olanağıdır. Ekip kurarak kazanılan iskonto veprimler, çok katlı pazarlama sisteminin uygulandığı tüm ülkelerdegerçek zenginler yaratmıştır.
Tüketicilere Neler Sağlar?
Çok katlı pazarlama sisteminin tüketicilere sunduğu en önemli avantaj,dağıtım ve tanıtım harcamalarından yapılan büyük tasarruflar nedeniyleürünleri, çok ekonomik fiyatlara satın alabilmeleridir. Bu, tüketicininelde ettiği birinci avantajdır.
Tüketicinin ikinci avantajı, bu yolla satın alacağı ürünler hakkındaönceden çok ayrıntılı bilgilere sahip olabilmesidir. Ürünü satmaktaolan kişi, tüketicinin belki akrabasıdır, belki arkadaşıdır ama büyükçoğunlukla yakın çevresinden bir kişidir. Tüketici, ürünlerle ilgiliher türlü bilgi verici dokümanı kendisinden alabilir; ayrıca çok katlıpazarlamacı da, tüketiciye ürünlerle ilgili her özelliği anlatabilir.Bu, özellikle reklam bombardımanı altında şaşırmış günümüz tüketicisiiçin çok özel bir hizmettir.
Çok katlı pazarlama sisteminin perakende kanalların gelişmediğiyörelerde yaşayan tüketicilere sağladığı en büyük avantajlardan biri,onları ürünlere ulaşabilme ve ürünleri satın alabilme olanağınakavuşturmasıdır. Böyle uzak yerlerde yaşayan tüketiciler, maddiolanakları elverse dahi, perakende satış noktalarında ürünleribulamadıkları için satın alamazlar. Çok katlı pazarlama, tüketiciye buengeli aştıran bir yöntemdir.
http://www.dailymotion.com/video/xch...akir_lifestylenetwork marketing ile ilgili anlatım.