NortogGhost'un 2006 ve 2007 yılında çıkarmış olduğu Ghost programlarının fullsürümleri ve Boot CD leri verilniş olup Ghost programının uygulamalarıresimler yardımıyla açıklanmıştır.
Norton Ghostnedir sorusuna cevap vererek başlayalım. Norton Ghost , istediğinizdebilgisayarınızın bir bölümünün ya da tamamının yedeğini alabilen vebunu sorunsuzca geri yükleyen günümüzün en profosyonel güvenlikprogramıdır. Tüm dünyadaki yüzbinlerce kullanıcısı ile her geçen günkullanımı artmaktadır. Kısaca sunu söyleyeyim. Bilgisayarınıza formatçektiğinizi düşünün. Format sonunda bilgisayarınıza işletim sistemininyanında tüm ayarlar, programlar, sık kullanılanlar vb. her şeyyükleniyor ve bunun süresi 8-10 dakika gibi bir zaman dilimi. İşteNorton Ghost bu hayali gerçeğe dönüştürüyor.
Burada sizlerevereceğim ghost eğitimi 3 bölüm halinde. 1. Bölüm ghost programınınkurulumu, 2. bölüm bilgisayarın imajının alınması, 3. bölüm alınanimajın geri yüklenmesi.
Önceliklle İndirme linklerini vereceğim.Burada Ghost'un hem 2006 yılında çıkan 10.0 sürümünü hem de 2007yılında çıkan 12.0 sürümünün linklerini veriyorum sizlere.
Ghost12.0, en az 1024 Ram ve 1.7 işlemci ister. Özellikle vista yüklübilgisayarların imajlarını almak için kullanılır. BilgisayarınızınRam'i 1024'ün üzerinde ise 12.0 ı indirmenizi tavsiye ederim.(512 Ramda da çalışıyor fakat bilgisayarı çok kasıyor)
Ghost 10.0 ,256 ram ve üzerinde çalışır. Windows Vista uyumlu değildir. XPkullanıyorsanız özellikle 10.0 sürümünü indirmenizi tavsiye ediyorum.Üstelik 12.0 sürümünden daha hızlı çalışıyor.
İşte Linkler:
Norton Ghost 10.0 Full Versiyon Boot CD
[HIDE]
http://rapidshare.com/files/89216303/Norton_Ghost_10.0_Full_version.part1.rarhttp://rapidshare.com/files/89202540/Norton_Ghost_10.0_Full_version.part2.rar[/HIDE]
Norton Ghost 12.0 Full Version Boot Cd
[HIDE]
http://rapidshare.com/files/89238818/norton_ghost_12_full_boot_cd.part1.rarhttp://rapidshare.com/files/89250984/norton_ghost_12_full_boot_cd.part2.rarhttp://rapidshare.com/files/89258627/norton_ghost_12_full_boot_cd.part3.rarhttp://rapidshare.com/files/89226270/norton_ghost_12_full_boot_cd.part4.rar[/HIDE]
1. PROGRAMIN KURULUMU
Benimburada bahsettiğim örnek anlatım Norton Ghost 10 sürümü için. Her 2sürümün de kullanımı aynı. Yani burada 10 sürümü için yazdıklarımınhepsi 12.0 sürümü için de geçerli.
Öncelikle partları indiripGhost imajını klasöre çıkarıyoruz. İndirdiğiniz dosya, Nero ileyaratılmış bir kalıp dosyasıdır. Bilgisayarınızda nero 7,8 sürümü ya dabenzeri programlarla kalıp dosyasını CD'ye yazdırmanız gerekiyor. (nero6 olmaz) CD'ye yazma hızını yavaş olarak ayarlarsanız (12x gibi) CD yidaha uzun süre kullanabilirsiniz. Ghost programı sanal cd ile çalışmazmutlaka Cd ye yazdırmalısınız.
Cd ye yazdırma işleminde sonra Ghost CD'sini Cd sürücüsüne takınız. Taktığınızda aşağıdaki görüntü çıkar.

İnstallNorton Ghost diyoruz. Daha sonra Next e tıklayarak kurulunusürdürüyoruz.Birkaç next ten sonra karşımıza iki seçenek belirir aynenaşağıdaki resim

Burada skip seçeneğine tıklayıp kuruluma devam ediyoruz. Kurulumun sonunda aşağıdaki görüntü karşımıza çıkar.

Showyazısındaki çentiği kaldırıp finish diyoruz. Finish dedikten sonrakurulum sizden bilgisayarı yeniden başlatmak için onay ister. No deyinve onayı vermeyin. (norton ghost 12.0 sürümünü indirenler burada onayvermeleri yani yes demeleri gerekiyor.)
Şimdi gelelim programınpatch ini yapmaya. (Patch işlemi sadece 10.0 da yapılıyor. 12.0sürümünün seri@li sağlam ve patch e gerek kalmıyor.)
İndirdiğinizNorton Ghost 10 klasörünün içindeki patch dosyasını program files'teghost programının yüklü olduğu dizine yapıştırıp patch dosyasınıçalıştırıyorsunuz.

Goyazan yere tıklayın. Patch dosyası yukarıdaki uyarıyı verirse ghostprogramının aktivasyonu tamamdır. Eğer bu uyarı gelmemişse patch iolmamıştır bir yerde hata yapmışsınızdır, tekrar deneyin.
Bu uyarıyı gördükten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Şekildegörüldüğü gibi programların içine girip ghost programını çalıştırınız.Next diyerek kurulumu sürdürünüz. birkaç next ten sonra aktivasyonseçeneği geliyor.
Ghost 12 sürümünü yükleyenler burada aktivasyonutercih edecekler. İndirdikleri dosyadan seri@li alıp aktivasyonpenceresine yapıştıracaklar. Dasha sonra kurulumu bitirecekler

Burası çok önemli Active Latter'i seçiyoruz. (daha sonra aktive etmek istiyorum)

Sonraaktive etmek istiyorum dedikten sonra yukarıdaki görüntü geliyor.Burada Hayır'a tıklıyoruz. Daha sonra Finsh seçeneği gelir ve kurulumtamamlanır.
.
Herşeyi kapatıyoruz. artık İmaj alma kısmına geçebiliriz.
2. BİLGİSAYARIN İMAJINI ALMA.
Bilgisayarınızimajını almadan önce Windows'u kurun. Tüm programlarınızı yükleyin,driverlerinizi yükleyin, sık kullanılanları oluşturun. Kısacabilgisayarınızı en güzel haline getirin.Bunu yaparken kesinlikle virüsgirmemesine dikkat ediniz. Artık bilgisayarınız yavaşladığında,çöktüğünde , canınız istediğinde birkaç dakika içinde bilgisayarınız engüzel haline getirebileceksiniz.
Öncelikle Ghost programını çalıştıralım

Backup seçeneğine tıklayalım.

Burada birçok seçenek geliyor önümüze biz bunların hiçbirini seçmiyoruz. En üstte + işaretinin olduğu new back up a tıklıyoruz.

Next diyoruz.

Burada İmajını almak istediğimiz bölümü seçiyoruz. İşletim sistemi genellikle c'de yüklüdür. c yi seçip next diyoruz.
(Gördüğünüzgibi bendeki c 8 gb. Bunun imajı alınacak. Ortalama 3 gb olarakalacaktır imajı. c ne kadar büyük olursa imaj dosyasının kapladığı yero kadar artar.Buna göre c deki gereksiz dosyaları mutlaka imajişleminden önce siliniz.)

Burada aynen resimdeki seçeneği seçiyorsunuz.

Buradaimajını alacağımız bölüm görünüyor. Yukarıda da imajı nereye kaydetmekistediğimizi soruyor. c nin imajını alıyorsak imaj dosyasını dbölümünden, flsh diskten ya da harici hard diskten seçebiliriz.Kesinlikle c den seçmeyin, zaten seçseniz bile işlem gerçekleşmez hataverir. (Bu işlemden önce d de yedek diye bir klasör yaratıp orayıseçmek en pratik yoldur.)

Buradaname yazan yere ben yedek yazdım siz istediğinizi yazabilirsiniz.Compression yazan yerde KESİNLİKLE high seçeneğini seçiniz. 3 yazanyeri ellemiyoruz. Bunları yaptıktan sonra next diyoruz.

Burada hiçbir şeyi ellemeden next diyoruz.

Yukarıda yaptığımız işlemin özeti var. Hiçbir şeyi ellemeden next diyoruz.

Bundansonra aşağıdaki ekran çıkıyor karşımıza. Resimde pek net görünmüyor amaEn altta bizim ayarladığımız imaj olan daha önce adlandırdığımız yedekisimli dosya var. Ona tıklayıp back up now yazan yere tıklıyoruz.(eğeryanlışlıkla üsttekileri seçersek yaptıklarımızın hepsi boşa gider,mutlaka kendi ayarladığınız back-up a tıklayınız.)

Gördüğünüzgibi Ghost programı imaj almaya başladı. %100 olduğunda imaj işlemitamamlanacaktır. Tamamlandıktan sonra hiçbir işlem yapmadan programıkapatınız. İmajını aldığınız dosyayı kontrol edip büyüklüğünebakabilirsiniz. Hiçbir hata yapmadıysanız imaj aldığınız klasörüniçinde 2 adet dosya olmalı.
Şimdi gelelim alınan imajın geri yüklenmesine.
3- ALINAN İMAJIN GERİ YÜKLENMESİ
Diyelimki windows yavaşlamaya başladı ya da bilgisayar çöktü ya dabilgisayarın her yeri virüs doldu. İmajını almadan öncekibilgisayarınızın en güzel olduğu zamanı hatırlıyorsunuz. İşte tam buzaman alınan imajı geri yükleme zamanı.
Öncelikle Ghost CD'siniCd sürücüsüne takıp bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.(imajın geriyüklenmesi için bilgisayarınızda ghost programının yüklü olmasına gerekyoktur. İmajı geri yükleme işlemi tamamen bios ortamında gerçekleşir)
İmajı geri yükleme işlemi bios ortamında gerçekleştiği için resimleri kendi fotoğraf makinem ile çektim.
BilgisayarıCd den başlatıyoruz. Bizim elimizdeki ghost cd si aynı zamanda Ghost'unkendi işletim sisteminin Cd sidir. Bilgisayarı Cd den başlattığınızdaGhost'un işletim sistemi açılır. From cd diye bir yazı gelir, sizherhangi bir tuşa basıyorsunuz. Ardından aşağıdaki görüntü çıkar.

Burada bir şerit çıkar karşınıza o şeritin tamamlanmasını bekleyeceksiniz.

Burada acctep i seçip kabul ediyoruz.

Burada Recovery my compitor'u seçiyoruz.
(Buradaanaliz kısmını seçersek çökmüş bir bilgisayarda c deki tüm verileriflash diske ya da farklı bir bölüme kaydedip kurtarabiliriz. Bu daghost cd sinin en güzel yanlarından birisi)

Buradaprogram otomatik olarak aldığımız imaj dosyasını gördü. Eğer görmezseopen another e tıklayıp imaj dosyasını ghost programına gösteriyoruz.İmajınız nerede olursa olsun yükler.Recovery ye tıkladığımız anaşağıdaki şekilde olur

Burada% 100 olduğunda alınan imaj yüklenmiş ve işlem bitmiştir. Ghostprogramı kesinlikle hard diskinize zarar vermeden biçimlendirir. İşlembittikten sonra bilgisayar yeniden başlar ve sizin imaj aldığınız o ilkgüne döner bilgisayarınız.
Burada ghost programı ile ilgili tümyorumlarınızı bekleyeceğin. Programın birçok hüneri var, buradabilgilerimizi paylaşırsak programdan daha çok yararlanacağımızainanıyorum.