Vallaha bırakmaz Üye Ol

Reklam / Sponsor

Gönderen Konu: Türk yapımı ilk uçak  (Okunma sayısı 586 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı albayrak

• Rep Puanı : 64626
  • ATATÜRK' ÜN ASKERİ
    • http://www.albayrakforum.com
Türk yapımı ilk uçak
« : Temmuz 03, 2009, 11:52:51 ÖS »

türk yapımı ilk uçak

TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK YERLİ ÜRETİM UÇAĞI, 1938 YILINDA YAPILDI
- NU D.36 VE NU D.38 ADI VERİLEN UÇAKLAR, GEREKLİ BELGEYİ ALAMADIĞI İÇİN SERİ ÜRETİME GEÇEMEDİ

- 270 KİLOMETRE HIZ VE 5 BİN 500 METRE YÜKSEKLİĞE ÇIKABİLEN NU D.38, DÜNYA HAVA SANAYİCİLERİNİN BÜYÜK İLGİSİNİ ÇEKMİŞTİ

Türkiye'nin ilk uçak fabrikasında Nuri Demirağ tarafından üretilen NuD.36 ve Nu D.38 uçakları, hızları ve uzun mesafe kat etmeleriyle bütündünya havacılarının ilgisini çekmeyi başardı. Test uçuşu sırasındakullanan pilotun acemiliği neticesi düşen ve pilotu şehit olan uçaklargerekli belgeyi alamadığı için seri üretime geçemedi.

Kurtuluş Savaşı'nın ardından dünyada ve Türkiye'de ekonomik sıkıntı hadsafhaya ulaşmıştı. Bu yüzden orduya uçak ve benzeri ihtiyaçlar ancakhalkın bağışlarıyla alınabiliyordu. O yıllarda her ilden toplananparalarla yada zengin vatandaşların bağışı ile bir uçak alınıyor vekuyruğuna bağışlayanın ismi yazılıyordu. O yıllarda Türkiye'nin sayılızenginlerinden olan Nuri Demirağ'a da bu teklif sunuldu, ancak o uçakalmak yerine uçakların imal edilebileceği bir fabrika yapmaya talipoldu. Yanına aldığı teknisyen ve mühendislerle birlikte seyahatlereçıkan Nuri Demirağ, Almanya, Çekoslovakya ve İngiltere'deki uçakfabrikalarını gezdi ve bilgi aldı.

Nuri Demirağ, 1936 senesi ortalarına doğru uçak fabrikası içinhazırlıklara başlamış ve ilk etapta on senelik bir program yaptı. BirÇekoslovak firmasıyla anlaşarak İstanbul Beşiktaş'ta Hayrettinİskelesi'nde, bugün Deniz Müzesi olarak kullanılan, o zamana göremodern bir bina yaptırdı. Nuri Demirağ, Türkiye'nin ilk uçakmühendislerinden olan Selahattin Alan ile birlikte çalışıyordu.Selahattin Alan, ilk Türk tipi uçaklarının çizimini yapmış ve yapımınısağlamıştı. Nuri Demirağ ile birlikte kolları sıvayan Selahattin Alan,Türkiye'nin ilk modern uçak fabrikasını kurmaya başladı. Fabrikanın ilksiparişi Türk Hava Kurumu (THK) tarafından verildi. İlk sipariş 65 adetplanör, sonrasında 10 adet başlangıç eğitim uçağıydı. Planörler,1937-1938 yıllarında tamamlanarak teslim edildi. Bu dönemde SelahaddinAlan'ın, Eskişehir'de prototipini yaptığı, Nu D.36 rumuzuyla 24 adetuçak imal edildi. 1938 yılında, Alman uzmanların da yardımıyla, Nu D.38rumuzlu, çift motorlu ve madeni gövdeli, 6 kişilik yolcu uçağınındizaynına başlandı.

NU D.38 DÜNYA HAVACILARININ DİKKATİNİ ÇEKMEYİ BAŞARDI

Nuri Demirağ'ın Beşiktaş'taki fabrikada yapılan ve hiç bir arızagöstermeden başarılı uçuşlarına devam eden uçakları, Türkiye'de olduğukadar yurtdışında da büyük yankılar uyandırmıştı. Özellikle çiftmotorlu, barışta yolcu uçağı, savaşta istenildiği zaman eksiksiz birbombardıman uçağı görevini görecek şekilde yapılan ve saatte 270kilometre hıza ulaşan, 5 bin 500 metre yükseğe çıkabilen Nu D.38'inyapılması, dünya uçak sanayicilerinin dikkatini birden Türkiye'ye veNuri Demirağ'ın uçak fabrikasına çekmişti. Ürettiği Nu D.38 adınıtaşıyan çift motorlu 6 kişilik yolcu uçağı yurt dışında büyük ilgigördü ve bu uçaklar Dünya havacılığı yolcu uçakları A sınıfına alındı.Nuri Demirağ'ın işleri giderek büyüyordu. Atölyede yapılan uçaklarıntestleri için bir piste ihtiyaç vardı. Bu yüzden Yeşilköy'de, şu andaAtatürk Havalimanı olarak kullanılan, Elmas Paşa Çiftliği'ni satınalarak, orada 1559 dönümlük geniş arazi üzerinde, 1000x1300 metreölçülerinde bir uçuş sahası yaptırdı. Bu sahanın üzerine bir de, NuriDemirağ Gök Okulu, uçak tamir atölyesi ve hangarlar yapıldı. Butesisleri yaptıran Nuri Demirağ, "Türk'ün yaptığı uçakları elbetteTürkiye'de yetişen pilotlar uçuracaktır" düşüncesiyle hareket ediyordu.Bu yüzden havacılık üzerine eğitim verecek 150 yataklı bir yurdu dabulunan 'Gök 0kulu'na, üniversitede okuyan veya mezun olmuş öğrencileralınıyor ve uçuş eğitiminin yanı sıra uçağın teknik yapısıyla ilgilieğitimler de verilerek pilot yetiştiriliyordu.
Türk Hava Kurumu, sipariş ettiği uçakların testini Eskişehir'de bulunanpistte yapılmasını istedi. Bu test uçuşunu henüz yeterli uçuş deneyimiolmayan baş mühendis Selahattin Alan yapmak istedi. İniş sırasındapiste hayvanların girmemesi için kazılan hendeğe düşen Selahattin Alanşehit düştü. Bu olay üzerine THK bütün siparişlerini iptal eder veşartlara uygun değildir diye belge verir. Nuri Demirağ bütün çabalarınarağmen yetkililerin bu karanını düzeltemez. THK'yi mahkemeye veren vezamanın Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerine mektuplar gönderen NuriDemirağ, hiçbirinden sonuç alamayınca fabrikasını kapattı ve siyaseteatıldı.
Konuyu Paylaş:
  facebook  twitter  google  google

Çevrimdışı Lamborghini

• Rep Puanı : 65525
Türk yapımı ilk uçak
« Yanıtla #1 : Temmuz 04, 2009, 12:10:21 ÖÖ »
paylaşım için teşekkurler albayrak kardeşim herşeyi yapmısız o donemlerde ama herzman bir puruz çıkmış devamaı gelememiş istersek yapamayacagımız hıc bısı yok ama biz işin kolayını secıyoruz..

Çevrimdışı Cem 1956

• Rep Puanı : 65535
Türk yapımı ilk uçak
« Yanıtla #2 : Temmuz 05, 2009, 09:35:47 ÖS »
Neden devamı gelmemiş peki???

Çünkü ,Atatürk'ün ''Türkçü'' politikalarından vazgeçilmiş,tekrar,bağnazlığa,hödüklüğe dönülmüş!!Bu millet gerçeği bir türlü göremedi ve görmeyecek te!!

Sevgiler...

Çevrimdışı SpEtSnAz

• Rep Puanı : 65534
  • Yaşasın Devrimci Mücadelemiz!!
Türk yapımı ilk uçak
« Yanıtla #3 : Temmuz 09, 2009, 03:36:05 ÖÖ »
Amerika sen yorma kendini yapma yahu ne gerek var ben sana hibe ederim bak hemde bedava yahu parada istemiyorum dedi bizim öküzler vay anasını bedave uçak veriyor adamlar yahu amma seviyor bunlar bizi kapat fabrikayı vermeyin buna izin berlgesi felan dedi kapattırdı fabrikayı...Dünya tarihinde eşi benzeri zor rastlanır durumalardır bunlar iyi okuyun 1938 sonrası Türkiye Siyasi Tarihini çoook şaşırırsınız çoookk
O MÜKEMMEL BİR KAFA
MÜKEMMEL BİR YÜREK,
YUMRUKLARIYLA ERKEK
GÖZLERİYLE ÇOCUKTU.
HUDUTSUZ VE ALLAHSIZ BİR BAŞTI O,
YOLDAŞTI O..

Nazım HİKMET

BİZ DÖVÜŞTÜK...
BİZ CAN VERDİK...
YURDUM! SENİ BİZ SEVDİK!

Çevrimdışı Cem 1956

• Rep Puanı : 65535
Türk yapımı ilk uçak
« Yanıtla #4 : Temmuz 09, 2009, 03:53:31 ÖÖ »

Amerika sen yorma kendini yapma yahu ne gerek var ben sana hibe ederim bak hemde bedava yahu parada istemiyorum dedi bizim öküzler vay anasını bedave uçak veriyor adamlar yahu amma seviyor bunlar bizi kapat fabrikayı vermeyin buna izin berlgesi felan dedi kapattırdı fabrikayı...Dünya tarihinde eşi benzeri zor rastlanır durumalardır bunlar iyi okuyun 1938 sonrası Türkiye Siyasi Tarihini çoook şaşırırsınız çoookk

İşte aynen böyle oldu!!!Aynen dediğin gibi!!

Gel kardeşim,elini ver bana sev kardeşim,mutluluk getirdim sanaaa...

Sev kardeşim, kaptırdım sanaaa......

Ahaaa iaaa,kaptırdım sana,hani kardeşimdin??

İşte herkes aklını başına alsın!!

Bize bizden başka yok!!!

Sevgiler...

Seo4Smf Tagleri: