Vallaha bırakmaz Üye Ol

Reklam / Sponsor

Gönderen Konu: Yabancı Ülkelerin Ders Kitaplarında Türkiye Aleyhinde Neler Var ?  (Okunma sayısı 268 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı albayrak

• Rep Puanı : 64626
  • ATATÜRK' ÜN ASKERİ
    • http://www.albayrakforum.com
A.B.D.

Öğretmen Eğitimi Tarih – Sosyal Bilimler Kitabında;

1894-1896 yılları arasında Sultan Abdülhamit 100 binden fazlaErmeniyi katletti. Ermeniler Türklerin yayılmacı Pantürkizm planınınönünde engeldi. Bu nedenle Türk yöneticiler onlardan kurtulmaya kararverdiler.

Ermeni Soykırımı Nasıl Gerçekleştirildi?

-Türk Ordusundaki Ermeni askerlerin silahları alındı, zor işler verildive daha sonra öldürüldü. Ermenilerin eğitim, siyaset, din ve kültürliderleri tutuklandı ve öldürüldü.
-İmparatorluk dahilinde yerel yetkililere, Ermeni nüfusa karşı nefret uyandırmalarını emreden talimatlar gönderildi.
-Kadın, çocuk ve yaşlılar tehcir bahanesiyle çöle ölüm yürüyüşünegönderildi. Ermeni nüfusun bütün mallarına ve zenginliklerine Türklerel koydu.

A.B.D.

Öğretmen Eğitimi Tarih – Sosyal Bilimler Kitabında;

1894-1896 yılları arasında SultanAbdülhamit 100 binden fazla Ermeniyi katletti. Ermeniler Türklerinyayılmacı Pantürkizm planının önünde engeldi. Bu nedenle Türkyöneticiler onlardan kurtulmaya karar verdiler.

Ermeni Soykırımı Nasıl Gerçekleştirildi?

-Türk Ordusundaki Ermeni askerlerin silahları alındı, zor işler verildive daha sonra öldürüldü. Ermenilerin eğitim, siyaset, din ve kültürliderleri tutuklandı ve öldürüldü.
-İmparatorluk dahilinde yerel yetkililere, Ermeni nüfusa karşı nefret uyandırmalarını emreden talimatlar gönderildi.
-Kadın, çocuk ve yaşlılar tehcir bahanesiyle çöle ölüm yürüyüşünegönderildi. Ermeni nüfusun bütün mallarına ve zenginliklerine Türklerel koydu.
-Bazı durumlarda, eğer Ermeniler Hristiyanlığı reddedip İslamı kabuleder ve Türk olduklarını söylerlerse hayatlarını kurtarabiliyorlardı.Ermeni soykırımının amacı Osmanlı İmparatorluğunun içindeki Ermenileriyok etmekti.
-Ermeni soykırımı Yahudi soykırımının öncüsüdür.
-1909 yılında Kilikya bölgesinde 30 bin Ermeni katledildi. 1915-1922yılları arasında 1.5 milyon Ermeni öldürüldü; 500 bini de sürgünegönderildi.
-Tehcir sırasında savunmasız kadınlar ve çocuklar Suriye Çöllerindehaftalarca yürümeye zorlandı; tecavüz ve işkenceye maruz kaldı.Binlercesi zorla Türk ve Kürt evlerinde ve haremlerinde alıkonuldu.

Aşağıdaki bilgilerin ışığında diğer soykırım örneklerini tanımlayınız.
-Osmanlı İmparatorluğu liderleri tarafından Ermenilere
-SSCB’de Stalin tarafından köylülere, memurlara ve askerlere
-Kamboçya’da Pol Pot yönetimi tarafından halka
-Ruanda’da Hutular tarafından Tutsi azınlığa

RUSYA FEDERASYONU

İlköğretim Tarih Kitaplarında;

1875’in yazında Bosna-Hersek’teçıkan ayaklanma şiddetle bastırıldı. 1876’da Bulgaristan’da Osmanlıboyunduruğuna karşı bir ayaklanma çıktı ve Sırbistan ve KaradağOsmanlıya savaş açarak Bulgar halkına yardıma koştular. Ancak azsayıdaki eğitimsiz ordu bozguna uğradı.
Türk idaresinin yaptığı kanlı katliamlar Rus toplumunda infial yarattı.Kamuoyunda Yugoslav halklarının korunması fikri yayılmaya başladı.Yönetimin resmi yasaklarına karşı çoğunluğu subay olan binlerce gönüllüSırp Ordusuna katıldı.

Haritanın lejandında dört numaralı madde Kilikya Ermeni Devletini göstermektedir.

Bölünmüş Bulgaristan, Sultan’ın düzenli ordusu için kolay lokma oldu.Daha sonra Sultan I nci Murat ordularını Sırbistan’a sürdü. 1389’da,LAZAR komutasındaki sayıca çok üstün Sırp Ordusu, Kosova Ovası’nda,kahramanca savaşıp düşmanı kıstırdılar.

Fakat Prensin en yakın adamlarından biri Murat ile haince anlaşaraksavaşın en önemli anında 12 bin askerini savaş alanından çekince,sarsılan Sırp Ordusu geri çekilmek durumunda kaldı.

Prens LAZAR’ın akrabası Miloş OBİLİÇ kasten esir düşerek Sultan’agötürülmeyi talep etti. Kahraman Sırp, Hükümdar ile karşılaştığı andahançer ile Murat’ı vurdu. OBİLİÇ’İ hemen orada parçaladılar. Komutayıalan yeni Sultan öç almak üzere tüm esirlerin ve Prens LAZAR’ınkatledilmesi emrini verdi.

Fatih, 200 bin kişilik ordu, 125 parçalık donanma ve yarım tonluk gülleatan devasa toplarla taarruza geçip şehri fethetti. İmparator 11 nciKonstantin elinde kılıcıyla öldü. Sultan; şehrin, surların, binalarınkendisine ait olduğunu söyleyerek bunların dışındaki herşeyi yağma içinaskerlerine bıraktı. Üç gün süren yağmadan sonra ganimet ve kölelerdenzengin olmamış bir tek asker kalmadı. Bizans Ordusu yok olmuş, ahalininçoğu ölmüştü. Şehir İstanbul olarak adlandırılıp başkent oldu. Türklertarafından bir çok Ortadoks kilisesi yıkıldı. Ayasofya ise camiyeçevrildi.

Kemal, iktidarda güçlenince diktatörlüğünü kurdu. Demokratik vekominist organizasyonları dağıtıp reformlara girişti. Türkiye’deCumhuriyeti ilan edildi, ruhani dünya sekülarize edildi.

Güçlükler ekonomi ile sınırlı değildi. Çözümsüz bir çok sorun arasındaKürt sorununa dikkat etmek gerekmektedir. Lozan Antlaşması’na göreKürtlerin yaşadıkları yerler Türkiye, İran, Irak ve Suriye sınırlarıdahilinde bölünmüştü.

60’lı yıllarda kurulmuş olan Kürdistan İşçi Partisi 1984 yılındaKürtlerin yaşadıkları bu dört ülkedeki topraklarda bir Kürdistandevleti kurmak amacıyla silahlı mücadeleye girişti. Ülkenin GüneydoğuBölgesi’nde PKK savaşçıları ile Türk Ordusu arasında silahlı faaliyetbaşladı.

Askeri faaliyetler Türkiye’ye yıllık olarak 10 milyar dolara malolmuştur. Kürt sorununa çözüm halen bulunamamıştır.

Türkiye Miğfer Devletler’in kaçınılmaz mağlubiyetlerine kanaatgetirince Almanya ve Japonya’ya savaş açtı. Bu açık sembolik hareketTürkiye’ye BM’nin kurucuları arasında yer alma olanağı sağladı. Fakatuluslararası prestijini büyük oranda kaybetti. Özellikle SSCB ileilişkileri kötüleşti.

ALMANYA

İlköğretim Yardımcı Yayını Coğrafya Atlasında;

-Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi “Armanisches Hochland” (Ermeni Dağlık Alanı) olarak gösterilmiş,
-Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bir kısmı “kürdistan” olarak gösterilmiş,
-Haritanın Kıbrıs’ı gösteren kısmında “Türkiye tarafından işgal edilmiştir.”
yazmaktadır.

İlköğretim Coğrafya Kitabında;

Bir halk milliyeti için savaşıyor (Kürtler). 5000 yıldır yaşadıkları bölgede
Osmanlı ve Perslerin değirmen taşları arasında kalmışlardır. Onlarınbölgesi Birinci Dünya Savaşı’nda birçok ülkeye paylaştırıldı. Oülkelerden hiçbiri Kürtlere bağımsızlık ya da dil özgürlüğü vermedi.Bölgede petrol olması durumu gerginleştiriyor. Kürtlerin bağımsızlığıhedefleyen tüm girişimleri Türkiye ve Irak tarafından çoğunlukla kanlıbir şekilde bastırılmıştır.

İlköğretim Coğrafya-Çevre Bilgisi Kitabında;

(Kürtler)16-20 milyonluk bir topluluktur. Türkler bölgeye gelmeden önce de
burada yaşıyorlardı. Toplam beş bölge ülkesinde yaşayan Kürtler devletkurma arzusundadırlar. Türkiye ve Irak’ta, askerler ve Kürtler arasındasilahlı çatışma olmaktadır. Türk Askerleri aileleri bölmekte, işkenceyapmaktadır.

İlköğretim Tarih-Coğrafya Kitabında;

-Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Bölgesindeki bazı iller “kürdistan”,
-Karadeniz Bölgesi’ndeki Canik Dağları “Pontus Gebirge” (Pontus Dağları)
olarak gösterilmiştir.

-Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi “Armanisches Hochland” (Ermeni Dağlık Alanı),
-Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bir kısmı “kürdistan” olarak gösterilmiştir.
-Kıbrıs’ı gösteren kısmında “Türkiye tarafından işgal edilmiştir.” yazmaktadır.

İlköğretim Coğrafya – Atlas Yardımcı Yayınında;

Haritada Türkiye-İran sınırı kürdistan olarak gösterilmiştir.

İlköğretim Tarih – Coğrafya Kitabında;

Ermenilerin Rus ordusunu desteklemesinden korkan Osmanlı İmparatorluğuonları göç ettirmeye başladı. Gerçekten de ulusal bağımsızlığı içinmücadele eden Ermeniler vardı.

Göç oldukça kanlıydı; yüz binlerce Ermeni göç yolunda açlık ve yorgunluktan,
kervanları soyan göçebelerin baskınlarından hayatlarını kaybettiler. Buhalkın ölüme terk edilmesi Talat Paşa Hükümetinin saf Türk ya da safMüslüman Anadolu oluşturma hedefinin bir işaretiydi.

Ermenilerle ilgili: Türkler tarafından 1914-1918 yılları arasındasoykırım yapılmıştır. Sevr’de garanti edilen bağımsız Ermenistanoluşturulamamıştır. Ermenilerin topraklarının büyük kısmı Türkiye’dekalmıştır.

İlköğretim Tarih Kitabında;

Kürtlerle İlgili: Türkiye’de resmi olarak Kürt yoktur, bunun yerine “Dağlı
Türkler” vardır. Kürdistan Kürtlerin yaşadığı bölgedir. Burası Türkiye, İran, Irak tarafından paylaşılmıştır.

İlköğretim Hayat Bilgisi Kitabında;

Türkiye ile İlgili: Konuşulan resmi dil Türkçe ve Kürtçe’dir. Yönetim şekli
1982’den bu yana cumhuriyettir.

Kürtler, Türkiye ve Irak yönetimiyle çatışma içinde ve birçok insanlarını
kaybetmiş durumdadırlar. Su sorunu çözülmeden bölgedeki Kürt probleminin de çözülmeyeceği ortadadır.
Irak rejiminden kaçan Kürtlerden 6700 kişi Türk sınırında, kirli su ve buna
bağlı hastalıklardan dolayı öldü.

Haritada: Halen Kürtlerin yaşadıkları bölgeler,

Planlanmış kürdistan (Sevr’e göre),
Bağımsız kürdistan cumhuriyeti (1946-1947) olarak gösterilmiştir.

İlköğretim Sosyal Bilgiler Kitabında;

Türkiye Cumhuriyeti milliyetçilik temelinde kurulmuştur. Ülkede yaşayanherkes kendini Türk hissetmeli ve Türkçe konuşmak zorundadır.
Fakat özellikle Doğu Anadolu’da çeşitli halk grupları geleneksel yapılarını
koruyarak yaşamaktadır ve Türk Devleti’ni yabancı görmektedirler.
Birinci Dünya Savaşı galipleri Kürtlere kendi devletlerini kurma sözü vermişti.
80’li yıllarda Kürdistan İşçi Partisi’nin bağımsızlık savaşı şiddetlendi. İki
cephe arasında kalan Doğu Anadolu halkı bunun acısını çekti.
PKK savaşçıları kadınları, çocukları öldürdü. Türk Ordusu iki binin üzerinde
köyü tahrip etti. Türk Ordusu işkencecidir.

Türkiye, bölgede yürüttüğü proje kapsamında (GAP) 21 baraj, 17santralle her iki nehrin suyunu kendi ülkesine kullanacak. Birçok insanbu proje kapsamında yurtlarını terk edecek, iklim değişimi hastalıklarayol açacaktır.
Kürtler Türk Hükümetinin baskısı altındadır, uzun zamandır bağımsızlık
istekleri vardır.

İmla Klavuzunda;
Eşanlamı Karşılığı
türken = Vortäuschhen Sahtecilik yapmak, aldatmak.
Sözlükte;
Eşanlamı Karşılığı
Türk = Manöver,Propaganda Manevra, abartma.
Werbung
türken = Vortäuschhen Sahtecilik yapma, aldatma.
Türken Bauen = Vortäuschhen Sahtecilik yapmak.

İtalyanlar, Türkler ve Yunanlılar olmasaydı bizim ülkemiz ne yapardı?Kim bizim çöpümüzü toplar, caddelerimizi süpürür; büroları,hastaneleri, devlet dairelerini temizlerdi.

-İstiklal Marşı sırasında gülmek yasaktır.
-Sınıflar kalabalık ve öğrencilere temizlik kontrolü (tırnak, mendil) yapılmaktadır.
-Öğretmeler öğrencileri dövüyor.
-Okullarda ezberci eğitim yapılmaktadır.
-Sultan yerine gelen general tek eşli; eskiden erkekler dört kadınla evlenebiliyorlardı.

Tarih dersi müfredatının “Savaş-Teknik-Sivil Halk” bölümünde,kapsanması mecburi olan konular içerisinde “İnsanlıktan Uzaklaşma”başlığı altında verilen “Savaşlardaki Dejenarasyon, Etnik Ayrımcılık,Toplu Katliam ve Soykırım” konusuna, sözde Küçük Asya’da (Anadolu’da)Ermeni nüfusuna yapılanlar soykırıma örnek olarak gösterilmiştir.Görsel öğrenme metodları olarak da mezarlıklar ve soykırım anıtlarınınkullanılabileceği belirtilmiştir.

AVUSTURYA

Avusturya tarihi, Avusturyavatandaşlarının belleklerine belli başlı olaylarla kazınmıştır. BunlarOrtaçağ koyu Katolik baskısı, büyük yangınlar, savaşlar ve 1529 ile1683 yıllarında yaşanan Türk kuşatmalarıdır. Türkler; merkezi ve DoğuAvrupa milletlerinde çoğunlukla çocuklarını kaçırıp yeniçeri ocağı içindevşiren, eşlerini ve kızlarını kaçırıp hareme hapseden, akınlarla batıistikametine hem karadan, hem deniz ve Tuna Nehri’nden gelip soyup,öldürüp, çalan ve giden insanlar olarak nitelendirilirken, bu ülkelerdeanneler pek yakın zamana kadar (ve belki de halen) çocuklarını‘’Uyumazsan Türkler gelir, seni götürür’’ diye korkutup uyutmayaçalışırken, Avusturya bunlara ek olarak tarihini, Avrupa’yı veHristiyanlığı Türklerden kurtaran bir millet olma çerçevesine oturtmuşbir millettir
İki Türk kuşatmasının izlerini Avusturya’da her şehir ve kasabadaizlemek mümkündür. Bunlara ilişkin sayısız kitap yazılmış ve sanateseri (efsane, şiir, şarkı, roman, heykel, resim, tiyatro, film)yaratılmıştır. En ücra kasaba, köy kilisesinde dahi bir tabela üzerinde‘’Türkler …. yılında buraya gelmiş ve soymuş, katletmiş, yakmış veyıkmıştır’’ yazısı görülebilir. Viyana’da pek çok cadde ve meydanınismi Türklerin adı kullanılarak türetilmiştir. Pek çok binaduvarlarında yarı gömülü (çoğu suni olsa da) yuvarlak taş bilyalar Türkgülleleri olarak turist çekmektedir. Şehir merkezindeki pek çoğuheykelde zafer kazanmış Avusturyalı komutan ayağı altında sarıklı birTürk başı, yerde sürünen bir yeniçeri ve sancak gibi şeylergörülmektedir.
Pek çok sanat eserinde olduğu gibi askeri tarih müzesinde de Türklerleolan geçmiş yaşatılmaktadır. Burada Türklerden ele geçirilenganimetlerin yanı sıra, temsili pek çok resme de rastlanmaktadır. Buresimlerde Türkler sürekli zulmeden kişiler ve düşman modeli olarak hepçok çirkin, uzun bıyıklı, salyalı, iri gözlü olarak resmedilmişlerdir.Tarihinde pek çok milletle savaşmış olan Avusturya için diğersavaştıkları milletler bu kadar söz konusu değilken, Türklere dairgeçmişi sürekli canlı tutmak, koyu Katolik olan Avusturya halkınınmilli benliğine ve dinine bağlılığının bir göstergesi olmuştur.
Alman Orient Enstitüsü Başkanı emekli yarbay Udo STEİNBACH, Avusturya medyasını Türkler alehinde etkilemektedir. Ona göre:
“Asıl sorun Atatürk tarafından yaratılan bu uyduruk Türk milletindedir.Uyduruk bir dil ve kültür. Önce Ermenileri sonra Rumları katlederekuyduruk bir cumhuriyet kurdular. Kürtleri neden tamamen kesmediler,merak ediyorum.” (1998)
Adı geçen kişi halen içinde Türk kelimesi geçen her faaliyetteAvusturya ve Almanya başta olmak üzere pek çok ülkede konuk konuşmacıolarak, üstelik Türkler ya da Türk sempatizanı olarak kendinigösterenlerce (örneğin Avusturya-Türk Bilim Derneği)görevlendirilmektedir.
Konuyu Paylaş:
  facebook  twitter  google  google

Çevrimdışı albayrak

• ATATÜRK' ÜN ASKERİ
Yabancı Ülkelerin Ders Kitaplarında Türkiye Aleyhinde Neler Var ?
« Yanıtla #1 : Mayıs 30, 2009, 10:58:36 ÖS »
DANİMARKA

Sayıları 25 milyona ulaşan Kürtler (13-14 milyonu Türkiye’de),dünyadaki anavatansız halktır. Burada bulunan ve Türk olarakadlandırılan halkın çoğu aslında Kürttür.
Türk Devleti Kürt halkının varlığını reddetmektedir. Kürtlerindemokratik hakları kısıtlanmaktadır. Parlementoya seçilmiş bile olunsaTürkiye’de Kürtçe konuşmak hapis nedenidir.
Türk polisi ve askerinin yargısız tutuklamaları, köyleri harap etmeleri Kürtleri sürekli tedirginlik içinde yaşamaya itmektedir.
Bölgedeki iç savaşta 37.000 kişi ölmüştür. Ayrıca 2.500 Kürt köyü yıkılarak boşaltılmıştır.
Yapılan baskılar nedeniyle Batı Avrupa’ya gelen yabancıların büyük kısmını Kürtler oluşturmaktadır.

FRANSA

Fotoğrafın altında “1918'den sonra Osmanlı İmparatorluğunda Ermeniyetim ve öksüzleri" ibaresi bulunmaktadır. Fotoğrafta yerlerde çok kötüdurumda, yarı çıplak küçük yaşlarda kız ve erkek çocuklar görülmektedir.
Eğitim sistemi itibarıyla ezberden çok, tartışma ve yorum yönteminin
uygulandığı bu ülkede, tartışma ve yorum yapmaya müsait bu resimleOsmanlı İmparatorluğu ilişkilendirilerek, sözde Ermeni soykırımı;
Ermeniler kimdir?
Bu çocuklar neden öksüz kalmışlardır?
Osmanlı İmparatorluğu içerisinde ne kadar Ermeni yaşıyordu?
Bunlara ne oldu?
gibi sorularla işlenmektedir.
Savaşta Avrupa'da en az 8 milyon insan ölmüş, milyonlarcası yaralanmışveya sakat kalmıştır ve üstelik savaş 1 milyondan fazla Ermeninin göçettirilmesi ve katledilmesiyle 20 nci yüzyılın ilk soykırımı sonucunudoğurmuştur.
Fotoğrafta, bir bina önünde üç Ermeni din adamı ve önlerinde yerdeyatan öldürülmüş insanlar (Kitaba göre Ermeniler) görülmektedir.Fotoğrafın altında "Ermeni katliamı (1919)" yazısı ile "1915'te TürkHükümetinin aşırı uçtaki kanadınca alınan önlemler, İmparatorluktakiErmenilerin büyük bir bölümünün yok edilmesine yol açtı. (en az 600 binölü)" açıklaması bulunmaktadır.
"Cephede Savaş Dehşeti" isimli konu alt başlığında "Bu savaş esnasında20 nci yüzyıl, ilk soykırım ile tanışmış oldu. Büyük çoğunluğu Müslümanolan Osmanlı İmparatorluğunda Hıristiyan Ermeniler, Rus saldırılarınadestek vermekle suçlandılar. 1,5 milyon Ermeni kadın, çocuk, erkek1915'te sürgüne gönderildi ve Türk hükümetinin emri ile katledildi"ifadesi yer almaktadır.
Fotoğrafın altında "1915'te Ermeni Katliamı" yazısı ile "Ermenilerintutuklanma ve sürgüne gönderme kararını kim aldı?" sorusubulunmaktadır. Söz konusu fotoğrafta ise elleri tüfekli, fesli vebıyıklı, asker elbisesi giymiş iki kişi ile, kafatasları görülmektedir.

Altında Ermeni katliamı yazısı bulunan resimde temsili olarakErmenilerin kadın, erkek, çocuk, bıçakla ve tüfekle katledilmesigösterilmektedir.
Sayfanın sağ üst köşesindeki haritada Türkiye'nin kuzeydoğusu “Ermenistan” olarak gösterilmiştir.
Resimde Sırpları katleden Türkler gösterilmekte ve altında:
"Zorbalıklar başlıyor, Sırp köylülerin Türk çetelerince öldürülmesi" yazısı yer almaktadır.
Kitabın insan hakları ihlallerinin kronolojik olarak gösterildiğisayfasında, 1915 Yılı için "Ermenilerin Türkler tarafından katledilmesi20 nci Yüzyılın ilk soykırımıdır." ibaresi yer almaktadır.
"Lise 2 nci sınıfta Ermeni sorunu nasıl kavrattırılır?" sorusu yeralmakta ve altında "Neden bu seçim?" sorusuna üç maddelik yanıtverilmiş:
-09 Aralık 1948 Soykırım Suçlarının Cezalandırılması Sözleşmesi iletanımlanan ve 16 Nisan 1984 Yılında halkların sürekli mahkemesitarafından 20 nci Yüzyılın ilk soykırımı olarak kabul edilen soykırımakarşı borç olduğu için,
-Milliyetçilik ilkesinin değişime ve büyük güçlerin çıkarlarına karşı daha hafif kaldığını göstermek için,
-Soykırım ve savaş suçlarının kabul edilmesindeki güçlüğü göstermek için.
Kitap, PKK/KONGRA-GEL terör örgütünü, Abdullah ÖCALAN’ı, meşru ve masumbir bağımsızlık mücadelesi yapıyor olarak göstermektedir. Bir ortaokulöğrencisinin anlayacağı şekilde basit bir dille yazılmış olan kitabın36 ncı sayfasında "Türk Hükümeti modern ve liberal olarak görünmekistemektedir. Türkiye, AB’ne aday olmak üzere başvurmuştur. Kanunlarlayönetilen barış içinde bir devlet imajı vermeye çalışmaktadır. AncakPKK/KONGRA-GEL üyelerini ve Kürt milliyetçilerini öldürmek veyayakalamak için kuvvete başvurmaktadır." denilmektedir.

lköğretim Coğrafya Kitabında;

"Dünyanın Bugünkü Jeopolitiği" adlı konu verilirken bir dünya haritasıçizilmiş ve üzerinde çatışma bölgeleri gösterilmiştir. HaritadaTürkiye'nin güneydoğusu da çatışma bölgesi olarak gösterilmektedir.
Ortadoğu haritası üzerinde, Türkiye'nin güneydoğusu, Kuzey Irak veİran'ın batısı ile Suriye'nin bazı bölümleri Kürt bölgesi olarakgösterilmiştir.
Ayrıca Şırnak kenti de yüksek çatışma bölgesi olarak belirtilmiştir.

GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ

İlköğretim Okuma Kitabında;

“Harap Bir Köy” adlı okuma parçasında, köyün 1974 yılında Türklertarafından harabeye çevrildiği anlatılmaktadır. Parçada köy halkınınher şeyi bırakarak köyü terk ettiği dramatize edilerek resimli birşekilde anlatılıyor.
Kuzey Kıbrıs Yunanlıları Türk Ordusu tarafında evlerini terk etmek ve adanın özgür bölgelerine göç etmek zorunda bırakıldılar.
Parçada; kuzeyde bıraktığı evi ziyarete giden ailenin büyük kızıdönüşte iki salyangoz getirir. Evin küçük kızı salyangozları görüncegözleri dolar: “Evlerini sırtlarında taşıyorlar, keşke ben de aynısınıyapabilseydim.”
“Göç” başlıklı yazıda, Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında yaşanannüfus mübadelesinde Yunanlıların evlerini, topraklarını satıp göçettikleri konusu trajik bir şekilde anlatılmaktadır.
Yazıda, Mihalis KASİALOS adlı bir halk sanatçısının (ressam) 1973’tePaşaköy’de inşa ettirdiği ve duvarlarını dillere destan bir şekildekendi elleri ile resmettiği kilise anlatılmaktadır. Yazının devamında1974 ağustosunda Türk Askerlerinin köye girip birçok masum kişi ilebirlikte yaşlı KASİALOS’u da öldürerek etrafa zarar verdiklerindenbahsedilmektedir. Sonunda ise yaşlı KASİALOS ölmüş olsa bileresimlerinin ölümsüz bir şekilde orada kalacağından söz edilmektedir.
1821 ayaklanmasını anlatan yazıda; Sakız Adası’nın Türkler tarafındanyerle bir edildiği, köy ve şehirlerin yakıldığı; kadın, çocuk veihtiyarların boğazlandığı, genç kızların ise yine Türkler tarafındanköle pazarında satıldığı anlatılmaktadır.
İzmir’in Türklerin eline geçmesi ve devamında yaşanan nüfusmübadelesinin trajik bir şekilde anlatıldığı yazı; İzmir’in alevleriçinde kaldığı, Yunanlı nüfusun canlarını kurtarmak için küçüksandallara dolup denize açıldığı görüntüsü yaratılan bir resimledesteklenmiştir.

Hikayede EOKA’cı Grivas’ın da lakap olarak aldığı efsanevi DiğenisAKRİTAS’ın Beşparmaklar ile öyküsü anlatılmaktadır. Beşparmaklar’ın ilkçağlardan beri Helenlere ait olduğunu vurgulanmaktadır.

Öykü ilk çağ dönemine ait olmasına rağmen konu Türklere getirilmekte veEflaklı bir Yunan çocuğun nöbet yerine giderken Türk-Arap korsanlarınKıbrısa saldırdıkları ve adanın yeşil kıyılarının kızıl kana bulandığıanlatılmaktadır.
Nöbetçi çocuğun, arkadaşlarına, kardeşlerine kılıçlarını kuşanıpTürkler ve Araplara karşı savaşmaya çağırdığı bir kahramanlık öyküsüolarak anlatılmaktadır.

“Türk İşgali” adlı şiirde Barış Harekatı dramatize edilerek anlatılmaktadır.

İlköğretim Din Bilgisi Kitabında;

“Ben Hristiyan doğdum, Hristiyanım, Hristiyan öleceğim.”
Bu sözlerden sonra Türkler onu zindana attılar ve birkaç gün sonra yaşamı tüyler ürpertici bir şekilde sona erdi..

Seni ilk oğluna ağlamak zorunda bıraktığım için ağlama, umutsuzlanma anneciğim.
Eğer bunca anneler ağlıyorsa bunun suçlusu Türklerdir.
Bana süt içirip büyüttüğün kulübemize bir Türkün efendi olmasına kalbim
dayanamıyor, tahammül edemiyorum.
Bunu sen de biliyorsun anne.
Bu kitabın tamamı Türk düşmanlığı içermektedir.

İlköğretim Okuma Kitabında;

“Kıbrıs’da”, “Kıbrıslı Çocuk”, “Vatan” ve “Bölünmüş Vatanımız HakkındaKüçük Çocuğun Merakı” adlı şiirlerde ilkokul çocukları, Kıbrıs’ınbölünmüş olduğu ve yeniden birleşmesi için dileklerde bulundukları,geride (kuzeyde) bıraktıkları yerlere ve evlerine dönmek istedikleri,Türklerin Güzelyurt ve Maraş’ı harabeye çevirdiği gibi konularişlenmektedir.
Eftihia Teyze, Erenköy’ün Yalusa Köyü’nde ailesiyle birlikte mutlu birhayat sürüyordu. İnsanlar ister Yunan olsun isterse Türk olsun herkeseyardım ediyordu. Fakat 1974 yazında kötü olay ansızın gelişti. OğluAleksandros, onun karısı Avgi ve çocukları ile birlikte esir oldu.Aleksandros Kıbrıslı Türkler tarafından bir soruşturma için tutuklandı.O günden beri hiç kimse kendisini görmedi, kayıp.

“Türkler 1974 Temmuzunda Kıbrıs’a askeri çıkarma yaptılar. 200 bin Rumzorla evlerinden atıldı ve kendi vatanlarında göçmen oldu. BirçoğuTürkiye’deki hapishanelere götürüldü. Bu kişilerden 1619’u halenkayıptır. Bu kişilerin aileleri, yakınlarının akibetlerininbelirlenmesi için o zamandan itibaren süregelen bir mücadelebaşlatmışlardır. Türk işgali altında bulunan topraklarda, 1974’te 20bin mahsur insan kalmıştır. Türkler bu kişileri, yavaş yavaş oradangitmeye mecbur etmişlerdir. Bu kişilerin sayıları devamlı azalmaktadır.1994’te bu kişilerin sayısı 900’ü geçmiyordu.”
Parçanın sonunda, parça içerisinde geçen rakamlarla ilgili sorular sorulmaktadır.
Örneğin:
“Kıbrıs’a Türk işgali ...... Temmuz’unda yapılmıştır.”

Türk döneminde Kıbrıs Kilisesinin varoluş mücadelesi verdiğindenbahsederek Türklere “barbarlar” diye hitap etmektedir. KıbrısKilisesini Nuh’un Gemisi’ne benzetmektedir.
1821’de Türklerin Rum papazları katlettiği, 1974 Yılında Kıbrıs’ı işgal ettikleri belirtilmektedir.

İlköğretim Sosyal Ahlak Dersi Kitabında;

Karikatürize edilmiş haritada, Kıbrıs; üzerinden kan damlayan dikenlitellerle ikiye bölünmüş ve kuzey tarafının üzerinde Türk bayrağıbulunan bir asker botu ile ezilmekte. Altındaki açıklamada:
“Kıbrıs devletinin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı 1974’teki Türk işgali ile açık bir şekilde ihlal edilmiştir.
Haritada Kuzey ve Güney sınırları gösteriliyor. Haritanın üstüne “Unutmuyoruz” diye büyük bir başlık atılmış, altındaki açıklamada ise:
“İşgal Bölgesi %36.4, 3 bin ölü, 1619 kayıp ve 824 esir.”

Türk döneminde sürekli despotluk olduğu, Türklerin Ortodokskiliselerini camilere çevirdiği, kiliseye acımasız vergileruyguladıkları, papazların sürgüne gönderildiği ve Türklerin kiliseleriyağma ederek kiliselere saygısızlıkta bulunduklarındanbahsedilmektedir. Türklerin Hristiyanlığa düşman olduğu izlenimiyaratılmaktadır.

İNGİLTERE

Müzenin “Crime Against Humanity” bölümünde “Armenia 1915” başlığıaltında Türklerin 1915 yılında Ermenileri nasıl katlettiklerini anlatanbir bölüm vardır. Bu bölümde sözde Ermeni soykırımının nasıl başladığıanlatılmaktadır.
Müzenin “Crime Against Humanity” bölümünde “The continuing Plight ofthe Kurts” başlığı altında Kürtlerin kim olduğu ve Kürtlere karşıyapılanlar yıllara göre ayrı ayrı anlatılmaktadır.

İSVEÇ

Haritada Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin bir kısmı “kürdistan” olarak gösterilmiştir.
Atlasın Kültür ansiklopedisi bölümünde, çeşitli milletlerin tanıtıldığıkısımda, Kürtlerin hayvancılıkla uğraşan, Türkiye, İran ve Irak’tayaşayan, baskı altında yaşadıkları iddia edilen Müslüman halk olduklarıifade edilmektedir.

İTALYA

Türkiye nüfusunun çoğunluğu Türk halkından ve azınlık Kürt halkındanoluşmaktadır. Kürt halkı, sistematik olarak politik bir baskı rejimiuygulanması nedeniyle göçe itilmektedir.
Kürt halkı, politik açıdan birden çok ülkeye ait olan Kürdistanbölgesinde yaşamaktadır ve sürekli olarak politik baskı altındatutulduklarından dolayı dünyanın çeşitli bölgelerine dağılmışdurumdadırlar.
Birinci Dünya Savaşı sonunda büyük devletler tarafından Kürt halkınatoprak verilmesi sözü tutulmamış ve bunun sonucu olarak Kürt halkı,Türkiye, Suriye, Irak ve İran topraklarına yayılmışlardır.
Şu anda, Türkiye’de yaşayan Kürt halkının nüfusu 15 milyoncivarındadır. Türk Devleti, Kürt halkına karşı işgal, yerleşimbölgelerini yok etme, halkı göçe zorlama şeklinde askeri baskı altındatutmaktadır. Kürt kimliğini yok etmeye çalışarak, Kürtleri, “DağTürkleri” olarak çağrılmaya zorlamaktadır.
Kürtçe konuşulması yasak olup, Kürt çocuklarının eğitimleri yalnızca Türk öğretmenler tarafından yapılmaktadır.
Kürt sorunu, Abdullah ÖCALAN’ın (Kürt halkının özgürlüğü ve haklarıiçin askeri ve politik metotlar kullanarak savaşan PKK/KONGRA-GELpartisi başkanı) yakalanmasından sonra uluslararası bazda gündemegelmiştir.
Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası teşkilatlar birçok kezTürkiye’yi ve Kürt halkının yaşadığı diğer ülkeleri, Kürt halkına karşıuygulanan baskı rejimlerinden dolayı suçlamıştır.
Türkiye’nin radikal İslam’a karşı aldığı pozisyondan dolayı vebulunduğu bölgede denge unsuru olması gibi stratejik konumu vardır. Bunedenler, Kürt halkına uyguladığı baskıların, uluslararası platformdayeterince sert bir tepki almasını engellemiştir.

MACARİSTAN

Macaristan Kültür Bakanlığı İnternet Sitesinde;

1456 Yılında Osmanlı Ordularının Macaristan istikametine yönelmesiüzerine Papa III ncü CALİXTUS Hıristiyan dünyasını Haçlı seferine davetetti ve Hıristiyanlardan savaşın kazanılması için kiliseye giderek duaetmeleri ve kiliselerde günde üç kez çan çalınmasını emretti. Bu duyurubeklenilenden daha etkili oldu.
22 Temmuz 1456’da Macar Komutanı Janos HUNYADİ komutasındaki
birlikler Belgrad’da Osmanlı Ordusuna ağır kayıplar verdirdiler. Birçok kişi yapılan duaların bu başarının kazanılmasında etkili olduğunudüşündü.
Papa bu zaferi 06 Ağustos’ta öğrendi ve Hıristiyan Dünyasında zafer günü
olarak kutlanmasını buyurdu. Papa VI’ncı ALEXANDER, 09 Ağustos 1500’debütün Hıristiyan dünyasında kiliselerde öğle vakti çanların çalmasınıbuyurdu.
Bu nedenle her gün saat 1200’de kiliselerde çalan çanların anlamı Türklerin
1456’da Belgrad’da yenilgiye uğratılmasını kutlamaktır.

Kitabın, Ermeni ve Kürt sorunu bölümlerinde, ATATÜRK’ün görüşlerine deyer vererek tamamen İngiliz görüşü yansıtılmaktadır. Kitapta Türkleraleyhinde ağır eleştiriler bulunmaktadır.
Sözde Ermeni Soykırımını Ermeni trajedisi olarak ifade eden yazar, kitabında
ATATÜRK’ün Ermenilerin güneye göç ettirilmesi esnasında katliamauğradığı ve sorumluların cezalandırılmasını talep eden görüşlerine yervermektedir.
Tehcir kanunu nedeniyle Ermenilerin yalnız doğu Anadolu’da değil, Trakya’da
dahil olmak üzere bütün bölgelerden göç ettirildiği ve göç esnasındaKürt aşiretler tarafından katliama tabii tutulduğu ifade edilmektedir.Binlerce Ermeni’nin de Alman subaylar ve Alman Protestan din adamlarıtarafından kurtarıldığı ifade edilmektedir.
Yazar ayrıca, AB Parlamentosunun 1987 tarihli kararına gönderme yaparak,
1948 tarihli BM Anlaşması gereğince 1915-1917 tarihlerinde meydanagelen olayları soykırım olarak kabul etmesi gerektiğini belirtmektedir.
Kürt İsyanı bölümünde ise, 1925 ve 1937 isyanlarının bastırılmasındauygulanan yöntem ve taktikler nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti ve TSKeleştirilmektedir. Olayları İngiltere’nin Trabzon Konsolosyardımcısının görüşlerinden alıntılar yaparak tek taraflı olarakanlatmakta ve sözde Ermeni soykırımı ile benzerlikler kurmaktadır.

ARNAVUTLUK

Yabancı işgalcinin (Osmanlı İmparatorluğu) nefret uyandıran bayrağı ne kadar daha Kruya'nın surlarında dalgalanacak?
Türkler, Arnavutluk'u ele geçirip ateşe verdi. 500 sene boyunca el ve ayaklarımıza kelepçe vuruldu.
Köleliğin elbisesini çıkart ve cesaretin silahlarını giy.
"Arkadaşlar, Türk itine vurun!" dedi ve düşman saflarına daldı.
Osmanlıları ölüm bitirsin! Yeteri kadar ezdiler bizi.
Türkler senin nerede olduğunu öğrendiği zaman seni köle yapar, annenin ırzına geçer.
Arberia bölgesini işgal ettikten sonra Osmanlılar çaldılar, yaktılar ve ne buldularsa her şeyi mahvettiler.
İtalya'da ve diğer ülkelerde hümanizm kültürü yerleştirildiği zamanArnavut vatanına Osmanlı işgali yerleşti. Osmanlı ordusu şehirlerleberaber kültürü de bozdu.
Osmanlı işgali boyunca Arnavut kültürü mahvoldu.
17 nci yüzyıl başında Osmanlı İmparatorluğu bütün Arnavut topraklarınıişgal etti. Osmanlılar politik ve ekonomik baskıyı arttırmak için birçok bölgeyi parçalayarak yeni bir düzen kurdu.
Osmanlı işgalinden Arnavut şehirleri savaş boyunca çok ağır etkilendi.İnsanların öldürülmesi ve ekonominin mahvedilmesi dışında toplumun birparçası yurt dışına göç etmiştir.
Osmanlı işgali uzun sürdüğü için eğitimi de çok etkiledi. Halkın çoğuokuma-yazma bilmiyordu. 19 ncu yüzyılda Saray, Arnavut dilininöğretimine ve okullarının açılmasına izin vermiyordu.
Arnavut eğitimi ve kültürünün gelişimini engellemek için Türkler birçok şey kullandılar. Bunlardan birisi: Arnavutça dilinin Türk ve Arapalfabeleriyle yazılması propagandasıydı. Bu tür şeyleri Osmanlılar,Arnavutça dilinin gelişimini engellemek için ve Müslümanlar ileHıristiyanlar arası çatışmaların oluşması için yapıyorlardı.

BOSNA – HERSEK

Düzenli Türk Birlikleri geldiğinde, isyancıların cesur savunmamücadelelerine rağmen ayaklanma kanlı şekilde bastırılmıştır. TürkOrdusu birçok Sırp Köyünü soymuş ve yakmıştır.
Türkler itaatkar Hristiyan nüfustan çıkan ve Yeniçeri olarakadlandırılan, paralı piyadelerden oluşan yeni bir asker sınıfını ordusistemine sokmuştur. İşgalciler haracı/vergiyi Hristiyanların kanınaempoze etmişlerdir. Zaman zaman çocuklarını almışlar, onları götürüpasker adayı olarak okutmuşlar ve Türk Ordusunun elit birliği olanYeniçeri sınıfı için hazırlamışlardır. Hristiyan ailelerin çocuklarıasker adayı olarak okutulmalarının yanı sıra Osmanlı ruhuylaeğitilmişlerdir. Onların profesyonel asker olarak evlenme hakları yoktu.
Osmanlılar itaatkar halkları barbarca ezmiş; çok sayıda harç ve vergi ödemek zorunda tutmuştur.
Osmanlılarda yolsuzluk, şiddet, soygunlar ve asalaklık idarenin temelunsurlarıydı. Bu durum, çoğunlukla hayatta kalma mücadelesi vereniteatkar nüfusun ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimini imkansız halegetirmiştir.
Ortadokslar dini vecibelerini yerine getirmekte büyük zorluklarla karşılaşmıştır.
Türkler tembel oldukları için esir ticareti yapıyorlardı. EsirHristiyanlara katı tutum sergilendiği için ve bazıları esaretten çabukkurtulacaklarını düşündükleri için Türkleşmişlerdir.
Türk Akıncıları hiçbir direnişle karşılaşmadan, Slovenya ve Hırvatistan topraklarını yağmaladılar.
Split rahibi Roma’da: “Türkler, annelerin elinden bebeklerinialıyorlar, kadınlara kocalarının önünde tecavüz ediyorlar, genç kızlarıailelerinden koparıyorlar; yaşlıları çocuklarının önünde öldürüyorlar.Bunları kendi gözlerimle gördüm.”
Farklı kaynaklara göre Türkler 200 şehri işgal ettiler; 100 bin insanı köle, 30 bin genci de yeniçeri yaptılar.
1524’te Türkler Konjic’teki tüm Fransiskan keşişlerini öldürdüler,cesetlerini Neretva Nehri’ne attılar ve manastırları, binaları,çevrelerindeki kiliseleri tahrip ettiler

BULGARİSTAN

Yeniçerilerin Bulgaristan topraklarında büyük kötülük yaptıkları, gaddar askerler olarak hatırlandıkları,
Sultanın kan vergisi adı altında yeniçeri toplama usulünün gaddarca olduğu,
Birkaç yıllık sürelerle kuşatılan topraklarda sultanın adamlarının çok çocuklu Hristiyan ailelerden birer çocuk aldıklarını,
Korkutulan bu çocukları, muhafızlar vasıtasıyla uzun süren yaya yolculuklar ile İstanbul’a götürerek Türkleştirdiklerini,
Bu çocuklara sultanın kölesi gibi davrandıklarını, toplu olarak yaşadıkları yerden çıkmalarına izin vermediklerini,
Ordunun yeni sefer ilan ettiğinde ve sefer yerine giderken geçtikleribölgelerde hırsızlık ve akla sığmayacak her türlü deliliği yaptıklarınıanlatmaktadır.
Osmanlıdaki kölelikten bahsederken; Türklerin aydınlatılabileceğiniancak bunun boş bir çaba olacağını, Türklerin cehaletlebeslendiklerini, fanatikliğin ufuklarını daralttığı ifade edilmektedir.
1350 yılında Osmanlıların Bulgar topraklarına girdiğinde toplukatliamlar yaptıkları, dini binaları yaktıkları, kadın ve çocuklarıesir alıp sattıkları anlatılmaktadır.
Sultan Beyazıt döneminde, Türk Bölge İdarecisinin, ileri gelenHristiyan din adamlarını müşterek konuları görüşmek üzere çağırarak,genç-yaşlı demeden kilisenin ortasında boğazlarını kestiği, 110 ilerigelen Hıristiyanın öldürüldüğü anlatılmaktadır.
Hristiyanların çoğunun korkudan, bazılarının güzel vaadlere kanarak,bir kısmının da maddi çıkar sağlamak için İslamiyeti kabul ettikleri;
Seçkin sınıflardan bazılarının orduda çalışmaya başlayarak (Hristiyansipahiler) hemen olmasa da zamanla İslamlaşıp Türkleştiklerini,böylelikle: Balkanlarda birçok aristokrat ailenin yok olduğu, bunun ençok Vidin, Niğbolu, Sofya ve Köstendil Sancaklarında gerçekleştiğibelirtilmektedir.
Diktatör tarzda reformcu tarifinin en çok Mustafa Kemal ATATÜRK’eyakıştığı, ATATÜRK’ün Osmanlı İmparatorluğunun kalıntılarından yeniTürkiye’yi kurduğu, yaratıcı milliyetçilik fikrine dayanarakcumhuriyeti ilan ettiği,
ATATÜRK’ün ölümüyle birlikte cumhurbaşkanlığına ve Cumhuriyet HalkPartisi Başkanlığına İsmet İNÖNÜ’nün seçildiği, bundan sonrareformların ve demokratikleşmenin durduğu ifade edilmektedir.
Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye’nin 1913 ve 1918 yıllarındakaybettiği savaşlarda, Avrupa’da 23 bin km2’lik toprak kaybı ile DoğuTrakya ve İzmir’i geri verdiğinden (ancak Haziran 1913’te TürkOrdusunun Doğu Trakya’yı istila ettiği ve burada yaklaşık 100 binBulgarı kestikleri ve 400 bin Bulgarı topraklarından sürgün ettiğinden)bahsedilmektedir.
Devlete adil vergi hakkına sadece Müslüman olanların sahip olduğuna,diğerlerinin haklarının sadece belirlenen ek vergileri ödedikleritaktirde korunduğu,
Müslümanların; kendilerinin Hıristiyanlara göre daha üst bir sınıfolduklarına, Hristiyanların kendilerine daha iyi hayat şartları sunmakiçin varolduğuna inandıkları belirtilmektedir.
Bağımsızlık savaşındaki yenilgiden sonra, Türk çiftçilerinin Bulgarköylüleri üzerindeki baskılarının arttığına, vergilerin rüşvet sistemişeklinde toplanmasına devam edildiğine,
Bulgar halkının hiçbir politik ve sosyal haklarının olmadığına, yerelBulgar aydınlarının takip edildiğine, baskı ve belalarla baş başaolduklarına değinilmektedir.

KOSOVA

Kosova Savaşı’ndan sonra, Osmanlılar Arnavut topraklarını işgalettiler. Evleri yakıp hayvanları ve diğer değer eşyaları yağmaladılar.Onlar Arnavut prensliklerini ellerinde tutmak için çocuklarını rehinaldılar. Bunların arasında Cerc Kastriot’da (İskender Bey) bulunuyordu.Osmanlı Türkleri 9 yaşındaki Cerc Kastriot'i rehin aldılar.

60 yıl içinde Osmanlılar tüm Arnavut topraklarını işgal ettiler.Savaşın sonunda halk öldürüldü ve katledildi; Durs, İşkodra, Berat,Kruva ve Lej gibi büyük kentler köylere döndü. Osmanlı askeri kale,kilise, köprü ve diğer kültürel eserleri yıktılar. Bunlarla beraber çoksayıda değerli evrak da yok edildi.
Osmanlı işgalinden önce Arnavutlar Hıristiyandı. Arnavutluk’unkuzeyinde Katolik mezhebi güneyinde ise Ortodoks mezhebi yaygın idi.
Osmanlı işgalinden sonra İslam dini yayıldı. Bu dini Osmanlıişgalcileri zorla yaydılar, İslam dinini kabul etmeyen Arnavutlar büyükvergiler ödemeye zorlandı. 200 yıl içinde İslam dinini nüfusun yarısıkabul etti. Arnavutlar üç farklı dine sahip olmalarına rağmen her zamanbirlik içindeydiler. Onların en büyük düşmanı Osmanlı işgalcilerdi.
Arnavutlar her zaman bilim ve eğitimden yana olmalarına rağmen Osmanlıyönetimi Arnavut dilinde eğitimin gelişmesini engelliyordu. Tümbaskılara rağmen Arnavutça eğitim veren okullar açıldı ve Arnavutçaeserler yazıldı.
“Yeniden Doğanlar” Arnavut dilinde eğitim yapan okullar açılmasınabüyük önem verdi. Osmanlı işgalcileri eğitimin Arnavutça ileyapılmasına izin vermedi. Arnavut vatanseverleri büyük çabalardan sonraOsmanlı Hükümetinden Arnavutça eğitim veren okulların açılması izninialmayı başardılar.
Arnavutça eğitim veren okulların açılması halkı memnun etti. Arnavutçaeğitim, Arnavutluğun düşmanlarını korkuttu. Sultan, Arnavut okullarınınkapatılmasını emretti. Askerler ve hainler eylemlere başladı. Okulmüdürü ve öğretmenleri zehirlediler. Bazı öğretmenleri tutukladılar.Arnavut alfabesine sahip olanları ise ağır cezalara çarptırdılar.
Arbria'nın işgali esnasında; Osmanlı askerleri önlerine gelen her şeyiyağmalayıp, yakıp yok ettiler, işgal edilen yerlerde Arnavuttoprakları, sultan tarafından Osmanlı derebeylerine ve onlara hizmetiçin hazır olan yerlilere verildi. Bunlar, Osmanlı Devletinin yürüttüğütüm savaşlara asker göndermekle görevlendirildiler.
Osmanlılar tarafından işgal edilen topraklarda halkın durumu ağırlaştı.Arnavutlar iki vergi vermeye mecbur oldular; birini yerel derebeylerediğerini ise Osmanlı Devletine. Bu ağır şartlardan kurtulmak içinbinlerce Arnavut kırsal alandaki köylerini terk etti. Onlar, işgalcirejimin bulunmadığı serbest bölgelere, dağlara yerleşti. Osmanlıişgaline karşı ilk olarak Mati ve Debre hükümdarı olan Gjon Kastriotiayaklandı.
İtalya ve diğer Avrupa devletlerinde Hümanizm ve Rönesans devam ederkenArnavut toprakları Osmanlı işgalinde bulunuyordu. Durs, Şkodka, Tıvar,Prizren, Berat ve Leja gibi çok sayıda büyük Arnavut kentleri köyedöndü. Drişti, Deya, Şurlahu ve Spinarica gibi kentler hiçbir zamanayağa kalkamadı. Kentlerde az sayıda Arnavut kaldı. Bu kentlerdeOsmanlı askeri kışlaları kuruldu. Osmanlı askerleri kentlerle beraberkaleleri, kiliseleri, manastırları ve yüzyıllar boyunca kültür mirasısayılan çok sayıda güzel binaları yıktılar. Çok sayıda tablo veheykeller yok edildi veya kayboldu. Bunlardan çok az bir kısmı kurtuldu.
1481-1506 yılları arasında Osmanlı işgali sırasında; binlerce Arnavutailesi vatanlarını terk ettiler. Bunların büyük bir kısmı Güneyİtalya'ya yerleşti. Onların büyük bir kısmı evlerine dönecekler diyedillerini ve adetlerini unutmadılar.
26 Ağustos 1830'da Manastır'da, önceki suçlarının affedileceği vehediye dağıtılacağı vaadiyle bir araya getirilen 500 Arnavut derebeyiöldürüldü.
Olaylar Yunan askerlerinin düşündükleri gibi gelişmedi.Gerçekleştirdikleri devlet darbesi Türkiye'nin askeri müdahalesine yolaçtı. Türkler, Kıbrıs'ın kuzey kısmını işgal edip bir Müslüman hükümetkurdu ve o dönemden sonra ada ikiye bölündü.
1478’de 150 bin kişilik Osmanlı Ordusu yeniden Kruva ve İşkodra'yıişgal etme girişiminde bulundular. II nci Mehmet komutasındaki Osmanlıaskerleri iki yıl süren kuşatmanın ardından cephanesiz yiyeceksiz veiçeceksiz kalan Kruva'daki askerleri kaleyi teslim etmeye mecburettiler. Sultan teslim olmalarına karşılık kaleyi savunanlara özgürlükve komşu ülkelere gidebilecekleri vaadinde bulundu ama sözünde durmadı.16 Haziran’da kaleye giren Osmanlılar tüm erkekleri öldürerek kadın vekızları köle olarak aldılar.
Osmanlı işgalcileri, Arnavutların milli haklarını ihlal eden bir polisdevleti rejimi uyguladılar. Vatansever öğretmenleri tutukladılar,okulları kapattılar, kitap ve gazetelerin basılmasını yasakladılar.

MAKEDONYA

Yeniçeri ordusu 15 nci yüzyılda kurulmuştur. Başlangıçta bu ordu esiralınmış genç ve sağlam kişilerden oluşuyordu. Daha geç dönemlerde buordunun safları “kan vergisi (haracı)” olarak alınan Hristiyançocuklarıyla dolduruldu.
Reaya adıyla anılan esaret altına alınmış Hristiyan kitleler esas işgücünü teşkil etmektedir. Bütün köylüler bağımlıdır ve reaya hiçbirimtiyaz hakkına sahip değildir. Sadece ağır yükümlülükleri vardır.
Devlete karşı ana vergiler; haraç, hayvan vergisi, askerlik vergisi vs.şeklindeydi. En ağır vergi: “kan vergisi” yani devşirmedir.Hristiyanlar, yeniçeri askeri birliklerinin doldurulması için küçük vesağlam çocuklarını vermeye mecbur tutuyorlardı. Kan vergisine karşıdireniş çok büyüktür. Hristiyan halk bu şekilde çocuklarınıTürkleştirmekten / Müslümanlaştırmaktan kurtarmak için değişikyöntemler kullanmışlardır.
Osmanlı İmparatorluğundaki Hristiyan ahalinin durumu dayanılmazdı.
Zulüm ve terör sıkça görünen vakalardır. İnsanların namusu ve onuruna el uzatılıyordu, kadınlar ve kızlar kaçırılıyordu.
Doğu krizi döneminde Bosna-Hersek ve Makedonya’da ayaklanmalar meydanageldiğinde ve Sırbistan-Türkiye savaşı başladığında, 1876 yılında;Bulgaristan’da Türklere karşı güçlü bir ayaklanma başladı. Bu ayaklanma“Nisan Ayaklanması” olarak bilinmektedir. Türkler ayaklanmayı bastırmışve 15 bin masum insanı öldürmüştür.
Ejderhanın (Türklerin) öldürülmesi altyazısı olan Yunan kaynaklı birkarikatürde; Balkan İttifakı olarak: Sırp, Yunan, Karadağlı ve Bulgar,başında kavuğu olan bir ejderhayı öldürürken görülmektedir.
Neguş ayaklanması sonunda; Neguş Kasabası Osmanlı askeri vebaşıbozuklar tarafından ele geçirildi ve beş gün acımasız teröre,işkencelere ve yağmalamalara maruz kaldı. Bu esnada 1300 erkeköldürüldü ve çok sayıda köy yakıldı ve viran bırakıldı.
Meriç Savaşı’ndan sonra Osmanlılar Makedonya topraklarına kuzeydoğudan ve güneyden saldırmaya başladılar.
Makedonya toprakları birçok derebey, küçük devletlere ve knezliklerebölündü. Hükümdarlar arasındaki geçimsizliklerden yararlanan Sultan1nci Murat büyük bir direnme görmeden birçok Makedon kentini işgaletti. Çok sayıda Makedon askeri esir edilmiş, köle pazarlarında satıldı.
Osmanlılar işgal ettikleri topraklarda genç ve sağlıklı çocuklarıtopluyor, bunlara İslam dinini kabul ettirdikten sonra özel askerieğitimden geçiriyorlarmış. Yeniçeri adlı piyade olarak savaşakatıyorlarmış.
Yeniçeri askeri; kan vergisi yoluyla ele geçirilen ve sonradan İslamlaştırılan Hristiyan çocuklarından oluşan askerdir.
Osmanlı işkencecilerine karşı en etkili silahlı halk direnmesi olarak,haydutluk hareketi; 19 ncu yüzyılda da gelişme kaydetmiştir.
Nyeguş ayaklanması merhametsizce bastırıldı. Bunun sonucu olarak, askerve başıbozuklar beş gün boyunca şehri harabeye çevirdiler.Soygunculukla ellerine geçenleri alıp, cinayetler işlediler. 15yaşından 65 yaşına kadar 1300 erkek katledildi. Otuz genç Nyeguşlugelin çocuklarıyla birlikte Osmanlının eline düşmemek için; Nyeguşkentinden geçen Ara***a Irmağının şelalesine atlayarak intihar etti.Birçok köy yakılıp coğrafya haritasından silindi.

Çevrimdışı albayrak

• ATATÜRK' ÜN ASKERİ
Yabancı Ülkelerin Ders Kitaplarında Türkiye Aleyhinde Neler Var ?
« Yanıtla #2 : Mayıs 30, 2009, 10:59:33 ÖS »
ROMANYA

Çok ciddi bir şekilde geri kalan Güneydoğu Avrupa acımasız bir devletolan Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmekteydi. Osmanlıİmparatorluğu değişik hakimiyet şekilleriyle birçok halkın hakimi idi:Romenler, Sırplar, Yunanlılar, Bulgarlar.
Bağımsızlık için Osmanlıya ayaklanan Yunanistan, elde ettikleribaşarıları acılarla ödedi. Türkler tarafından köle olarak satıldılar,patrik ve papazlar öldürüldü. Bu zulümler Avrupa kamuoyu tarafındaneleştirildi ve Osmanlıya karşı savaşın başlamasına neden oldu.
(Türkler) Hunlardan Tatarlara kadar, yaptıkları yıkıcı baskınlarla,Roma ve Hristiyan Avrupa için, Hristiyanların günahlarına karşıtanrının gönderdiği cezanın sembolü oldular.
Madde 2: “Yüksek Kapı” Valahia’ya iyi niyetle gitmeyen hiçbir Türk’ü affetmeyecektir.
Madde 10: Hiçbir Osmanlı, cinsiyeti ne olursa olsun, Valahia’da doğmuşolan hiçbir kimseyi köle olarak almayacak, Romen topraklarına Müslümancamisi yapılmayacaktır.

SIRBİSTAN

Osmanlılar'ın işgalinden bahsedilmekte, Türklerin Hristiyanlar'dankafir olarak bahsettikleri ve eşit muamele yapmadıkları, Sırplarısömürdükleri, baskı altında tuttukları, mallarına el koydukları, birçokvergiler uyguladıkları; başlangıçta Osmanlıların çok güçlü olmasındandolayı Sırp halkının karşı koyamadığı, Osmanlının işgal ettiği,yağmaladığı; 16 ncı yüzyılın sonunda Osmanlının ekonomik yapısınınbozulmasından sonra, şiddet ve yağmacılığın daha da arttığı, idariyapıda bozukluklar meydana geldiği; işgal altındaki Sırp halkının ancakhayatını devam ettirebildiği; sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmenindurduğu; bazı Hristiyanların Müslümanlığı kabul ettiği, bunlarınçoğunlukla göçebe olan Güney Slavlar olduğu ve Bosna-Hersek’tebulundukları, Müslüman olduktan sonra bazı adetlerini ve dillerinikorudukları fakat dini bağlarla sıkı sıkıya bağlandıkları Osmanlılarıdestekleyerek kendi ırklarına karşı düşman oldukları ifade edilmektedir.
Türkler, paralı piyade (yeniçerileri) oluşturmuşlardır. Yeniçeriler,Osmanlılara yenilen milletlerden alınan çocukların, askerlik sanatınıöğretmeleri ve Müslüman yapılmalarıyla oluşan bir yapılanmaya sahipti.Yeniçerilik, Sultanlar tarafından Hristiyanlara yüklenmiş olan KanVergisiydi.
Türkler, bu iki Sırp'ı keserken orada olan İlija KOLARAC şöyleanlatmıştır: "Cellat, Prens Sima'yi keserken boynunu bir vuruştakesemedi, birkaç defa vurdu. Prens, yiğitçe “Kes! Allah aşkına...”Kılıcı bekleyen ve bağlanmış olan Yüzbaşı DRAGİÇ bağırdı... O andabaşka bir Türk koşup gelmiş ve DRAGİÇ'in kafasını uçurmuştur...."
Vergiler iki katına çıkarılmış, Dayılar, yükselttikleri bütün Sultangelirlerine (haraç, vergi, çubuk, gümrük) el atmışlardır. Haraç, iki veüç katına çıkarılıp vergi, 15'ten 25-35 grosa yükseltilmiştir.Diğervergiler de yükseltilmiştir. Bundan başka dayılar, subaşıları kendiisteklerine göre yargılamış; halkı dövmüş, öldürmüş, aşırı vergi almış,atları, silah ve hoşlandıklarını yağma etmişlerdir.
Kanunsuzluk ve acımasızlıkla dolu olan bu yönetim, Belgrad Paşalığındahalk ve Türk yöneticileri arasında çarpışmalara sebep olmuştur.
Halkta telaş ve ayaklanma hazırlıkları hisseden Dayılar, ayaklanmayıbütün önemli milli önderleri öldürmekle önlemeye karar vermişlerdir.İlk yakalananlar arasında Prens ALEKSA, İlija BİRCANİN ve MilovanGRBOVİÇ idiler. Foçalı Mehmet Ağa'nın emriyle, Prens ALEKSA ve İlijaBİRCANİN, 23 Ocak 1804 tarihinde, Valjevo şehrinde, halkın gözlerininönünde kesilmişlerdir.

ERMENİSTAN

Birinci Dünya Savaşı Kafkas Cephesinde, Başlangıçta; Türkler büyükbaşarılar elde ettiler. Orada yaşayan Ermenileri, Yunanlıları,Asurluları katlettiler...
İlk olarak Osmanlı Ordusundaki Ermenilerin ellerinden silahlarınıaldılar ve onları yok ettiler. Ermenilere yolların inşası, barikatlarınkurulması ve yüklerin taşınması gibi en ağır işleri veriyorlardı. Sonrada askerler ya da polis onları ellişerli-yüzerli gruplar halindegötürüp katlediyordu.
İkinci adım; önde gelen Ermenileri (doktor, öğretmen, din adamı, partiüyeleri vs) hapsedip yok etmekti. Ermenileri düşünen beyinlerden mahrumbırakıyorlardı. Ekseriyetle 18-45 yaş arasındaki genç Ermeni erkeklerisürgüne gönderiliyor ve yok ediliyordu. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılarise mecburi göçe ve katliama maruz kalıyordu.
Ermeni halkının göç ettirilmesi ve katliamı 1914 sonu ile 1915ilkbaharı ile başlar. Türk Devleti Ermeni ahalisini Ortadoğu’nunçöllerine sürgün ediyordu. Sürgün süresince Ermenilerin neleri varsatalan ediliyordu. Güzel kadınlar ve kızlar Müslümanların hareminegötürülüyordu. Kürtlerin, çetelerin, polis ve askerlerin saldırılarınamaruz kalıyorlardı. Yola devam edemeyenler öldürülüyordu.
Sürgün yerine, sürgün edilenlerin %10’u ulaşıyordu; örneğin Trabzon’dankovulmuş 3000 Ermeniden Halep’e 35 kişi ulaştı. Kalanı öldürüldü, ya daaçlıktan, susuzluktan ve çeşitli hastalıklardan öldü. Güney şehirleriköle pazarlarına dönüşmüştü. Buralarda Ermeniler çok ucuza satılıyordu.

Katliamlardan kurtulmak için çok sayıda Ermeni yurtlarını kendileriterketti. Kasım 1914’ten 1916’ya dek çoğunluğu kadın ve çocukyüzbinlerce Ermeni, Rusya’ya, Doğu Ermenistan’a göçtüler. Katliamlar vesürgün nedeniyle Batı Ermenistan, asıl sahibinden yani Ermeniler’denmahrum kaldı. (İstanbul ve İzmir’de yaşayan Ermeniler’in tamamı sürgünedilmedi.)
1915-1918 yılları arsında Jön Türklerin siyaseti soykırım olarakadlandırılmalıdır. Çünkü onların amacı Ermeni Milletinin kökünükazımaktı. Osmanlı Türkiye’sinde yaşayan 2,5 milyon Ermeniden 1,5milyonu öldürüldü ya da açlıktan, çeşitli hastalıklar yüzünden öldü.200 bin Ermeni zorla Türkleştirildi. Vahşiler, imparatorluğun 66 şehirve 2500 köyünün Ermeni ve Hristiyan halkını yok ettiler. 2350 kilise vemanastır, 1500 okul talan edildi ve yıkıldı. Osmanlılar; bankalardakiparalarına, onlara ait topraklara, çiftliklere, menkul vegayrimenkullere el koydu.
Türkiye tarafından, Ermeni sorununun çözümlenmesi amacıyla 1915-1923yıllarında yapılan Ermeni soykırımının tanınması Ermeni milleti içinprensip anlam taşımakladır.
Soykırım olayının tanınmasıyla; Ermeni milletinin toprak taleplerininve uğratılan zarar tazminatının tanınması konuları ortaya çıkmaktadır.

GÜRCİSTAN

Transkafkas sınırında Türklerin egemenliği olduğu sürece Gürcistan’dabarış garanti değildi. Davit, Ağmaşenebeli komşu, kardeş ülkeleri(Ermenistan ve Şarvan’ı) Türklerden kurtarma mücadelesinde teşvik etti.Şarvan için uzun süren savaş 1124 yılında Gürcülerin zaferiylesonuçlanmıştır.
1124 yılında Ermenilerin başkenti Anisi’nin ileri gelenleri gelip KralDavit’ten şehirlerini Türklerden kurtarmak üzere yardım istediler. Üçgün süren savaşta Gürcü ve Ermeniler birlikte Anisi’nin Müslümanlarınıyendiler.
15 nci yüzyılın sonunda parçlanmış Gürcistan zor durumdaydı. BatıdaGürcistan’ın komşusu çok güçlü ve agresif Osmanlı Devleti oldu.Osmanlılar uzun savaşlar sonrası Gürcistan’ın eski komşusu Bizans’ıfeth ettiler. 1453 yılında Konstantinepol’ü ele geçirdiler.
Kuzey ve güney Karadeniz sahillerini de feth ederek Gürcistansınırlarına dayandılar. Böylece Gürcistan’ın batı ile olan bağlarıtamamıyla kopmuş, Barbar Osmanlı Devleti ile komşu olunmuştur.
Osmanlıların teşviki ile Batı Gürcistan’da esir ticareti (yerel nüfusunyurtdışı pazarlarında, özellikle Osmanlı İmparatorluğunda, köle olaraksatımı) gelişmekteydi.

SURİYE

Toroslar’ın güneyinde yer alan Türkiye toprakları (Mersin ve Hatay) Suriye toprakları olarak gösterilmektedir.
Osmanlı İşgali yaklaşık 400 yıl sürmüştür. Araplar, ülkelerininhürriyetini çok sayıda şehit vererek sağlamışlardır. İngiliz ve Fransızişgalleri ise Suriye’nin kuzey bölgelerinin ve İskenderun sancağınınzorla koparılmasına yardım etmiştir.
Suriye ovalarının en genişi olan bu ova, Toros Dağları eteklerinden başlar ve Fırat Vadisi’ne kadar uzanır.
105 nci sayfada "Suriye Nehirler Haritası"nda; Hatay, Suriye'ye dahilolarak gösterilmekte, Toros dağlarının güneyinde kalan bölge zorlakoparılmış bölge olarak belirtilmektedir. 107 nci sayfada; "Asi Nehri"iç sular arasında sayılmaktadır.
Fırat ve Dicle Nehirleri için "Ermeni yükseltilerinden doğmaktadır." açıklaması bulunmaktadır.

Türkiye, nüfus çoğunluğunun Türklerden oluştuğu bahanesiyle İskenderunSancağı’nı istiyordu. Fransa'da İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye'ninİtilaf Devletleri safında yer almasını sağlamak maksadıyla bu konudaTürkiye'yi cesaretlendiriyordu.
Sorun Milletler Cemiyeti’ne götürüldü. Cemiyet, nüfusun bu konudaki
arzusunu belirlemek maksadıyla uluslararası bir komisyon gönderdi veİskenderun Sancağı’nın Suriye'den ayrılarak, kendi egemenliğine sahipbir devlet olmasına, ancak dış ilişkilerde Suriye'ye bağlı kalmasına,Arapça ve Türkçenin resmi dil olarak kabul edilmesine karar verildi. Bukarar sancakta bulunan Arapların karşı koyması ve protestosu ilekarşılandı ve her türlü takdire layık bir Arap mukavemeti oluştu.Fransa'nın sorunun Arapların lehine çözülmesine yardımı gerekirken, 23Haziran 1939'da birliklerini İskenderun sancağından çekti ve Fransızbirliklerinin yerini Türkler aldı. Vilayeti Türk Devletinin bir parçasıhaline getiren bu harekete muhalefete rağmen, İskenderun Sancağı TürkDevleti tarafından işgal edildi.

“Tabiat Özellikleri” bölümünde “Başlıca orta seviyede yükseltiler; doğuda
Ermeni yükseltileri, batıda Anadolu yükseltileridir.” 137 nci sayfadaaynı konuda “Ülkede başlıca iki sıradağ uzanmaktadır: Bunlar kuzeydePontus Dağları, güneyde Toros Dağları’dır.” Açıklamaları yer almaktadır.

Osmanlı Devleti ilim ve irfan devleti değil, bir savaşlar devletiolmuştur. Aynı zamanda yenilikçi ve planlı bir devlet olmamış,hareketsiz ve karışık bir devlet olmuştur. Bu ve benzeri bir çoksebeple Araplar Osmanlı işgali döneminde iktisadi olarak gerilemiştir.

ÜRDÜN

Şematik olarak Arap dünyasının yağmur dağılımının gösterildiği birharitada, Hatay’dan İskenderun ili olarak bahsedilmekte ve Suriyesınırları içinde gösterilmektedir.

...İttihatçılar Şam'da bulunan Türk Ordu Komutanı olan Zeki HALEPİPaşayı görevinden aldılar, bunun nedeni Zeki Paşanın Arap asıllıolmasıydı , onun yerine ittihatçı olan Cemal Paşayı göreve koydular,Cemal Paşa Araplara karşı çok yanlış politikalar uyguladı, Cemal Paşaaşırı güç ve şiddet kullandı, milletin mahsullerine el koydu, yenivergiler uyguladı. Cemal Paşa bütün bunları Osmanlı Ordularınıntakviyesi için yaptı, çok sayıda Arap ailesini Anadolu'ya sürgün olarakgönderdi. Osmanlı Ordusunda hizmet veren Arap birliklerini tenhacephelere yolladı , bununla yetinmeyip Ağustos 1915 ve Mayıs 1916tarihlerinde çok sayıda milliyetçi Arap’ı Şam ve Beyrut'ta astı.

Türkiye'nin Fırat Nehri üzerine dünyanın en büyük barajını yapması, Suriye
ve Irak'a Fırat Nehri’nden giden suyun miktarını azaltmıştır. Türkiyebununda ötesine giderek suyun bazen petrolden daha pahalı olabileceğiniaçıklamıştır.

Bölgede çıkartılan Arap isyanlarının nedenlerinin, Osmanlı askerlerinin ve
yönetiminin halka kötü davranması, özellikle kadınları çalıştırması veonlara kötü muamele yapması, aşiret şeyhlerine verilen paralarınverilmemesi ve vergilerin artırılması olduğu yer almaktadır.

UKRAYNA

Sırbistan ve Bulgaristan ile savaşan Bizans İmparatorluğu, bazenOsmanlılardan yardım istemekteydi. Türkler, boğazdan geçerek Balkanyarımadasına yağmacı akınları düzenlemeye başlamışlardır. Tarihçilerakınları şöyle değerlendirmektedirler: "Hırıstiyanlardan bazılarıkatledilmiş, bazıları da esarete alınmış, kalanlar ise açlık nedeniylekitlesel olarak ölmekteydi."
Türklerin askeri kuvvetleri, Avrupa ülkelerinin ordularından sayısalolarak fazlaydı. Sultan ordusunun ana unsuru olan müteaddit süvaribirikleri, sultandan hizmetleri karşılığında toprak alan askerlerdenoluşmaktaydı. sultanın emrinde daimi piyade gücü de vardı: Yeniçeriler.Türkler, fethettikleri ülkelerde en güçlü erkek çocukları esarete alıpkendilerine Müslümanlığı kabul ettirmekte ve Hrıstiyanlara karşı kinleyetiştirmekteydi. Bu çocuklar, sultandan cömert maaş almakta vehükümdarlarına sadakat göstermekteydi.
1453 yılında Bizans İmparatorluğunun varlığına son verilmiştir. Sultan,yağmalanmak üzere şehri üç günlük süre için askerlere devretmiştir.Muhafızların büyük kısmı katledilmiş, yaklaşık 60 bin insan köleliğesatılmıştır. Sultan büyük bir törenle şehre girmiştir. Kendisi AyaSofya Kilisesi’ni ziyaret ederek bunun cami haline getirilmesiniemretmiştir. Türkler tarafından İstanbul olarak adlandırılanConstantinopol, Osmanlı Devletinin başkenti olmuştur.

Osmanlı İmparatorluğunun halkları, fatihlerin sert zulmüne maruzkalmışlardır. Müslüman olmayan her erkek, yaşından bağımsız olarakhazineye kişi başına belirli bir vergiyi ödemek zorundaydı. Bunundışında Müslüman olmayanlar, kale, yol, köprü ve camilerin inşaatındaücretsiz olarak çalışmak zorundaydılar. Kendilerine at sürmek, silahtaşımak veya Türklerden daha yüksek evleri yapmak yasaklanmıştır.
Vergi ödemekle yükümlü nüfus, Osmanlı derebeyleri tarafındanaşağılatıcı şekilde "raya" (sürü) olarak adlandırılmıştır. Sultantarafından askerlerine hizmetleri karşılığında verilen topraklarda,yerel köylülerin toprak sahibi lehine de bazı çalışma yükümlülüklerimevcuttu.
Fatihlerin sert zulmüne rağmen Slav halkları, kültürünü, adetlerini ve dillerini muhafaza edebilmişlerdir.
1535 yılında l nci Fransisk; Hristiyanların en korkunç düşmanı olan lnci Süleyman ile anlaşma yapmıştır. Fransa için elverişli ticaretanlaşmaları imzalanmış: Fransızlar, Osmanlı Imparatorluğuyla yapılanticaret alanında bazı kolaylıklar elde etmiş, tüccar mülkiyetinindokunmazlığı vaad edilmiş, Fransız gemilerinin tutuklanmaları vedenizcilerinin köle olarak satılması yasaklanmıştır.
Müteakip yıl Fransa, Gabsburg'lara karşı müşterek hareketler konusundaOsmanlı Imparatorluğuyla mutabakat sağlamıştır. V nci Carl'ın l nciFransisk'ı "dinsiz köpekle" (Osmanlı ile) ittifak kurmakla suçladığızaman Kral şu şekilde cevap vermiştir: "Sürümün kurt dişlerinedüşmesini önlemek üzere köpeğin yardımından yararlandım".

-Alıntıdır-

Seo4Smf Tagleri: